kantor8 Opublikowano 26 Lutego 2008 Opublikowano 26 Lutego 2008 Mam problem z akumulatorem. jak troszke postoii to zaraz go szlak trafia i nie chce palić. U mnie są na aku oznaczenia 8DO....... 360 A, 600 amps. w sklepie mi powiedzieli że to są pewnie inne jednostki. słyszałem że najlepiej jest mieć akumulator o takie samej pojemności..... nigdzie na froum nie znalazłem odpowiedzi jaki aku do afn-a...... Proszę o pomoc. Wogóle to nie wiem co się z nim stało. On już tak nie kręcił dobrze. Ale jak poprawiłem sobie kąt wtrysku to mi autko gadało na dotknięcie. I nagle staje u kolegi (podkreślam że miałem do niego około 1 km... autko postało około 2 godz i nie chciał zapalić.... słabo kręcił ) No ale jak tak chwilke przytrzymałem to zaskoczył...... Nowy aku kosztuje 395 zł...... centra 72 mA (przepraszam jeśli myle jednostki.... może źle zapamiętałem w sklepie)
rtocki Opublikowano 26 Lutego 2008 Opublikowano 26 Lutego 2008 Musisz zwrócić uwagę na: -pojemność w Ah (amperogodziny): taka jak orginał lub nieco większa - alternator da radę -prąd rozruchowy w A (ampery): j.w. , bo mimo takiej samej pojemności w dieslach jest potrzebny większy niż w benz. -wymiary obudowy, rodzaj i biegunowość styków: mogą być problemy z montażem Jeśli jesteś laikiem, to lepiej jechać do typowego sklepu z częściami i spokojnie Ci dobiorą, w żadnym wypadku jakieś markety, giełdy itp
kantor8 Opublikowano 26 Lutego 2008 Autor Opublikowano 26 Lutego 2008 tak, tylko u mnie na akumulatorze jest napisany prad rozruchowy 360 A.... to jest chyba prad rozruchowy???? a pojemnosci nie ma nigdzie zaznaczonej,, (powinna być w Ah tak jak pisze kolega rtocki) jest tylko coś 600 amph ( ps. może coś przekręciłem....ale 600 jest na 100 %) czy to może być jakaś zamienna jednostka i wychodzić powinno 60 Ah?????
rtocki Opublikowano 26 Lutego 2008 Opublikowano 26 Lutego 2008 Ja mam o ile pamiętam 72Ah 380A, ale 60Ah 360A też wyrobi.
areckid Opublikowano 26 Lutego 2008 Opublikowano 26 Lutego 2008 Wpisz kody wyposazenia tu: http://igorweb.org/equidec/Default.aspx i dowiesz sie jaki masz/miales fabrycznie zamontowany akumulator i taki wlasnie kup. Kody wyposazenia znajdziesz na naklejce w ksiazce serwisowej, badz we wnece kola zapasowego.
kantor8 Opublikowano 26 Lutego 2008 Autor Opublikowano 26 Lutego 2008 a czy ktos wie co to jest za jednostka 600 amps
viktor098 Opublikowano 26 Lutego 2008 Opublikowano 26 Lutego 2008 JA mialem to samo i wymienilem na bosch 80Ah 380A ,a z tego co wiem to na poczatku produkcji AFN byly wyposarzane w aku 80Ah 380A ale starego typu czyli pelna obsluga ,w dalszej produkcji montowali 72Ah 380A ale juz bezobslugowe czyli posiadajace magiczne oczko Z tego co piszesz to bierz w tej cenie i problem z glowy :th:
rtocki Opublikowano 26 Lutego 2008 Opublikowano 26 Lutego 2008 A chyba wyczaiłem, teraz się podaje prąd rozruchowy wg normy EN i wtedy są właśnie wartości typu 600-700, na Twoim są pewnie obydwie metody podane
Jarol Opublikowano 27 Lutego 2008 Opublikowano 27 Lutego 2008 Kup akumulatro firmy MOLL są orginalnie montowane w nowych AUDI i są to chyba najlepsze akumulatory. Co do pojemności to myśle że będzie ok 75Ah. Prąd rozruchowy powinien być jak największy tylko zwróć uwage w jakie jest podany normie bo jest ich kilka (DIN, EN, SAE) i tak naprzykład w normie DIN 400A = EN 680A. Myśle że taki MOLL 75Ah i 400A DIN będzie najlepszy do twojego auta. Jak by co to tu masz przelicznik według różnych norm: http://www.rpt.pl/archiwum/rpt_050118.htm
andrzej_1970 Opublikowano 27 Lutego 2008 Opublikowano 27 Lutego 2008 Na dizelka to poniżej 72Ah nieradziłbym schodzić,przy rozruchu potrzebuje kopa a amper jak najwięcej.
kantor8 Opublikowano 27 Lutego 2008 Autor Opublikowano 27 Lutego 2008 Dzięki..... Kupiłem Centrę 680 A, 72 Ah. Myślę że będzie hulał. Aczkolwiek zima się kończy a tu trzeba aku zmieniać :th:
keikan Opublikowano 6 Marca 2008 Opublikowano 6 Marca 2008 ja kupiłem na allegro czeski akumulator 76 Ah formy AKUMA.. z przesyłką zapłaciłem 280 PLN.. Nic dodać nic ująć - jestem zadowolony. Autko stoi bez garażu i nie było problemów z odpaleniem (mam go od września chyba wiec jest nowy-zobaczę jak przejdę następne zimy). Na chwilę obecna - polecam. nick sprzedawcy na allegro z tego co pamietam to : TheBatteryMaster gdyby kogoś to interesowało
Rekomendowane odpowiedzi