Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Prośba o analize logów 4mc po chipie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Witam :hi: odświeżę trochę temat, miałem zakładać nowy ale przypomniałem sobie o tym i co wtedy po części było nie tak.

Sięgnę trochę pamięci a w tym i przypomnę że jezdziłęm tak tym autem i myślałem co jest zle , zajechałem do jednego mechanika powiedział że wszystko ok silnik równo pracuje itp , pojechałem do drugiego prosto przyszedł odpaliłem motor a tu nagle jeszcze gorszy stukot :confused4: mówi panie tym nie wolno jezdzić do domu blisko więc się doturlam powoli ale po po drodze wstąpiłem do tego samego co wcześniej , gasze wołam , odpalam znowu dobrze tzn prawie bo lepiej ale nie tak jak było i teraz usłyszał że coś nie teges , stwierdził żeby wlać gęściejszy olej jekieś 10w40 a miałem 5w40 że niby za żadki itp więc ja że dziekuje i przemyśle. Pojechałem do innych majstrów rozebrali przy okazji wyszło jeszcze kilka innych żeczy ale głównym powodem było takie coś i że szczęście w nieszczęściu że sie nic nie popier.....o

70685c4479bc8219m.jpg7ffb934473df6187m.jpge5f7bb796eb44f49m.jpg28b4b95324c543d8m.jpg761c2479b7649730m.jpg

zabrałem sobie na pamiątkę :decayed:

Miałem do uszczelnienia uszczelkę miski olejowej +nowy olej i filtr, regeneracja głowicy , polerowanie miejsca na uszczelkę wału bo jakieś wyszczerbienie było i dlatego ze 3 uszczelki miałem wymieniane dopiero tu się dopatrzyli , i kilka jakichś tam innych bajerów o których zapomniałem ale ceny nie zapomnę prawie 2300 za wszystko ;( ;( ;( motor zalali mi olejem 10w40 bo silnik stary , nalatane ma itp i tak jeżdże bo z kasa kiepsko ale już sam nie wiem czy przy następnej wymianie nie wlać znowu 5w10 dzwoniłem w kilka miejsc gdzie robią chipa z zapytaniem jak się ma pół syntetyk do turbiny z wirusem dowiedziałem się że nie ma to większego znaczenia , chociaż temat o olejach na forum przerabiałem bardzo dokłądnie. Mam pytanko, z jakiego powodu te popychacze mogły tak popękać ten jeden był w najgorszym stanie odłamek wpadł do miski a reszta była tylko popękana :confused4: auta nie przegrzałem, olej na czas wymieniałem itp, dbam o nie chyba że powodem mogło być kilkukrotne pałowanie go na torze od 1 do 3.5 tyś , dwójka 3.5-4 i tak do 3 max bo były zakręty , wskazówka oleju była delikatnie wychylona za 100 stopni może nawet nie ale jak by od tamtego czasu pracował jak ciuchcia (chyba) :confused4:

Opublikowano

Witam :)

Moze nie w temacie watku. Ale zeby bylo razem.

Mialam podobny problem z popychaczami.

Ku przestrodze i informacji dla innych. Cos takiego dzieje sie w AFN-ach.

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=60879.75

ps. niestety, bylam w takim stresie ze zdjec nie zrobilam, a szkoda.

Opublikowano

Marcin strzelenie szklanki w tym motorze to na prawdę rzadkosc...

przyczyny.

1. poprzedni wlasciciel byl poroju mojego wujka :chytry: cyt: Seweryn bedziesz zmienial olej, daj mi ja zaleje bo moj ma juz z 4 lata...

2. w takich okolicznosciach trasy...

3. definitywne praca popychacza "na sucho" wysokie temp metal zmienia swoje wlasciwosci/twardosci...

Jesli juz zrobiles, to co w/w lej 5w40 bo takiego oleju o takiej specyfikacji ten motor wymaga 505.00 fullsyntetyk, nie sluchaj mechanika ze to stary silnik, czy tam samochod.

Opublikowano

tak na marginesie.Wgralbym serie na twoim miejscu.Turbo dmucha prawie tyle co u mnie awx.Nie bawem padnie

Dodatkowo-czujnik napiecia w pompie zle ustawiony

Regulator dynamiczny kata wtrysku nie wyrabia.

Kat wtrysku tez zle ustawiony.

Opublikowano
  • Autor

tak na marginesie.Wgralbym serie na twoim miejscu.Turbo dmucha prawie tyle co u mnie awx.Nie bawem padnie

Dodatkowo-czujnik napiecia w pompie zle ustawiony

Regulator dynamiczny kata wtrysku nie wyrabia.

Kat wtrysku tez zle ustawiony.

Tak na marginesie czy po to starania i długo oczekiwana wizyta w Mr Motors by teraz wgrywać serie???

link do tematu z przed wizyty jeśli to coś wniesie do tematu

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=202961.0

przed nim jakiś czas temu też był temat i kpl logów które według których silnik nie kwalifikował sie na chipa ,ale za trzecim razem się udało

:) :) :) z tym że teraz historia ciągnie się dalej :hi:

Opublikowano

Jak koksujesz leciwego AFNa bez zmiany T, czego oczekiwales? mr motors tez robi programy tasmowo...[bEZ GADKI BO to klient chce] takze, wolal bym jechac do Spankego bez ''zabiegania'' jak to Witek, by Ci zrobil, opowiedzial, pogadal co warto czego nie dwie kawy/herbaty bys byl madrzejszy o dwie zasady dzialania... Nie wiem po mr motors autka po modach [samych] szybko pękają... widzialem mnostwo logow, jak i kolejek do niego na mody, po modach ect... Wiec sam sobie przemysl.

Opublikowano

Kazdy mod zwieksza ryzyko ze cos sie wywali... AFN/AVG to leciwe motory... mocne ale jednak....i bez znaczenia czy zrobi u Spankiego czy na Mineralnej.

Opublikowano

Przemik zgoda, ale nie sztuką jest jak sam wiesz i TUNERZY, odchwaścić AFNa i do "podkoksić" na serii Turbie gt15... ( http://www.myturbodiesel.com/1000q/tditurbo.htm) na takie żądane ciśnienie... niemal jak na turbulkę gt17 w AWXie, a by moc po modzie była odczuwalna na 90% przyrostu limitów mapy.

- wyjeżdża po modzie banan na twarzy, ok oto chodzi.

- ten kto wyjeżdża "przeciętny klient", zdaje mi się pi razu oko, nie wie że to za dużo na żywotność osprzętu, w leciwym solidnym dieslu.

- sens moda, zdecydowanie lepiej jest, zrobić mniejszy przyrost PS i Nm. Lepiej się on sprawdza w codziennej jeździe, która to jest ok 80% mieszana, miasto mniej strat na "lżejszym modzie" przebieg momentu jest zdecydowanie bez mniejszego zaniku przy dolnych RPM, a przyrost po 20ps usprawni taką jazdę, mniej pali, nie rezając aż tak turba już po 2/4mc, sprzęgła temat rzeka (...)

- sens moda II czytam czasem, że chlopaki się ścigają spod sygnalizacji z benzynami 150ps i krecą pod 4rpm ;( (nie piszę tu o osobach, które robią żeźby po 200+ ps) te osoby zdają sobie raczej sprawę sami, że to już pasja, koszta.

Przemik przyjmując, że motor jest ok, mniejszym ryzykiem jest zrobienie "lekkiej' optymalizacji mapy... i informując o tym klienta, że ma dwa wybory, opór ~142ps i 323Nm, lub optymalnie light ~130ps i 280Nm i skutki jazdy... wówczas kolega marcin248 nie był by z tym tematem, że kilka osób mu napisało motor gotów na modzenie, po 4mc ojej sporo korekta, lub seria i zdegustowanie po co w takim razie cała ceremonia i wycieczka do świątyni mr motor (nic nie pisze, że z nimi jest cos nie hallo... sam tam bywam czasem pogadać, zrobić np. reduktor w allrodzie, którego nikt nie chciał ruszyć) Zauważyłem że w temacie nad naszym [chip tuning, turba ect] i tylko co się liczy z rozmów userów to czy 150ps będę miał, czy więcej :facepalm: ... dla mnie dobry mod to już szarpnięcie się na turbo stage I min. GT17, kastracja katy & flansza out EGR, dobra mapa i w takim AFNie wówczas ~140 i 310Nm super robota, z dołu ciągnie do ok.3,7rpm spłaszczony przebieg, turbo nie wyzionie po kilku mc...

Zachowanie granicy + mocniejszy sprzęt, daje równowagę (czasem T obkopci ;) ), ale to nie zło...

Napisałem tą litanie, dla potomnych którzy podejmą się moda/chip'a ocb... zeby nie bylo omotania... Czasem Rogal piszę na wykresie light soft mod daje do myślenia mam nadzieję...

pozdrowienia.

Opublikowano

grejf, co jest zlego w kreceniu diesla do 4 krpm ?

Opublikowano

Kazdy mod niesie za soba niebezpieczenstwo wywalenia się czegoś.

Osobiscie nie wierze w zadne "light softy", bezdymne, oszczedne, bezpieczne etc. etc... tuner tak dowala koksu zeby klient byl zadowolony bo w sumie za cos płaci.

Opublikowano

grejf, co jest zlego w kreceniu diesla do 4 krpm ?

zalezy na jakiej mapie...

szukasz z latarką Nm od 4rpm... to odnośnie tych sport-menów ze światel... robienie z turbokibla sportowca to debilizm (na swiatlach, CZYLI O JA MAM PO MODZIE 9,1s łykne bezyne obok), nie mylic z modem usprawniajacym jazde codzienną, bo to inna dyskusja.

4rpm to sobie można na trasie, polecieć...

@Przemik, placi ale jak paci za full koks, placi 2x czesto za zrezane T, sprzegla ect.. Ci co to robia im b.na reke, o czesc witaj z powrotem :hi:

moje osobiste zdanie jest takie, jak p/w. Klient powinien byc informowany o mozliwosciach/skutkach szczegolnie podjezdzajac niunią 10 letnią 110ps, a nawet 3,0TDi [choc to inny target gotowkowy] czesto swiadomie robia max koks + stageII. :)

Opublikowano

Klient powinien byc informowany o mozliwosciach/skutkach[modyfikacji]

He he.... zejdz na ziemie :)

Opublikowano

no moze i tak... :nabijasie:

Opublikowano

I na tym konczymy OT....