Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Napinacz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakiś czas temu robiłem alternator i okazało się że napinacz paska jest już zmęczony(nie odbija). Z braku czasu nie wymieniłem ale teraz zaczynam słyszeć pasek czy to groźne? Co się stanie jeśli nie wymienię napinacza?

Opublikowano

pasek może w każdej chwili spaść i tak niefortunnie polecieć że uszkodzi inny ważniejszy pasek - rozrządu :gwizdanie:

Opublikowano
  • Autor

Ok czyli mus wymiana teraz. Dzięki

Opublikowano

Nie musisz ale koszt napinacza paska to około 200zł a remont silnika :gwizdanie:

Opublikowano

Witam

dwa razy mi poszarpało pasek przez napinacz i powiem szczerze ze inżynierowie z Inglostadt tak zaprojektowali oslonę rozrządu ze nie ma szans żeby bałaganu narobiło, jeśli są jakieś dowody na sytuacje że w rozrząd sie wkręca to na przestroge chętnie zobacze...

co najwyżej może uszkodzić wentylator wisko ale i on ma tak obłe śmigła że graniczy to z cudem :no:

kolego jak masz przekrzywiony i nie idzie w osi z innymi rolkami czyli np z alternatorem to kwalifikuje sie jak najbardziej do wymiany -jeśli mówisz że nie odbija to w jaki sposób taką diagnozę postawiłeś ?

patrzac na zapalonym silniku?

naciśnij na pasek pod alternatorem i wtedy popatrz czy wraca i czy się poddaje napinacz.

Wątpie zeby nie odbijał bo niespotykane wręcz jest żeby sprężyna pękła a to musiało by się zdarzyć :no:

wniosek-jeśli wszystko jest proste w osi idzie to taniej będzie zacząć od paska bo może jest zmęczony-wyciągnięty i napinacz poprostu nie ma gdzie ruchu wykonać bo jest w pozycji max rozchylonej względem paska wielorowkowego.

pozdrawiam

Opublikowano

Uszkodzi rozrząd,wiatrak, chłodnice,przewody przy sprężarce,pasek od klimy a nawet wyrwie pompe wspomagania zdarzają się przypadki kiedy nie uszkodzi kompletnie nic ale trzeba się nabawić żeby wyciągnać strzępy.

Opublikowano

Znam to z własnego doświadczenia...

Podczas jazdy padł mi napinacz i pasek rozpieprzył obudowę rozrządu ( wkręcił sie w rozrząd) oraz namieszał w instalacji elektrycznej...

Parę stówek w kieszeni mniej...:(

Opublikowano

mi dwa razy podzieliło pasek na chyba 5 pasków jednorowkowych :evil: i poza paskiem wszystko oki ale być może że każda taka satyuacja będzie pewnie ciągnęla za sobą inne konsekwencje :good: