Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Wymiana tarcz (przód)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witajcie!

mam problem z wymiana tarcz z przodu

zacisk odkrecony , narzedzia do cofania tlokow tez mam , temat przerabialem na tylnych hamulcach ale zeby sciagnac jarzmo zlamalem 2 klucze i juz sam jestem w kropce.Powiedzcie mi czy te sroby odkreca sie w druga strone ?

wiem ze klucz 21 ale patrzac na lewe kolo grzechotke dociskac w dol czy gore ?

sory za byc moze zbyt proste pytanie ale sroby ani drgna a nie chce ich urwac.

bardzo dziekuje za pomoc

Opublikowano

mają normalny gwint.

Opublikowano

mają normalny gwint.

normalny to prawy czy lewy ? :)

Opublikowano

kolego, dokręcasz tak jak wskazówki zegara chodzą, odkręcasz w przeciwną.

Opublikowano

a przy lewym kole klocki jak odkrecam to zgodnie ze wskazowkami zegara dlatego jak piszesz ze w przeciwna odkreca sie jarzmo to teraz rozumiem :) dzieki

czekam jeszcze az ktos to potwierdzi bo nie chce srob urwac :)[br]Dopisany: 10 Październik 2011, 14:43_________________________________________________

a przy lewym kole klocki jak odkrecam to zgodnie ze wskazowkami zegara dlatego jak piszesz ze w przeciwna odkreca sie jarzmo to teraz rozumiem :) dzieki

czekam jeszcze az ktos to potwierdzi bo nie chce srob urwac :)

czy ktos potwierdzi spsob odkrecania jarzma w przeciwna strone do kierunku wskazowek zegara ?

chce dzis sie za to zabrac i nie urwac srob :/ z gory dzieki!!

Opublikowano

Tak w lewym też odkręcasz w lewo czyli w przeciwną stronę obracania się wskazówki zegara :kox:

Opublikowano

Tak w lewym też odkręcasz w lewo czyli w przeciwną stronę obracania się wskazówki zegara :kox:

dzieki wszystkim za odpowiedz!! wolalem sie upewnic bo klocki odkreca sie zgodnie z kierunkiem wskazowek zegara i tym bym sie sugerowal odkrecajac jarzmo!! dzieki!! pozdrawiam wszystkich

Opublikowano

nie kumam, normalny gwint w swiecie techniki to taki w ktorym sruba krecac sie w prawo wkreca sie, odkrecasz w lewo, to czemu piszesz ze klocki odkreca sie w prawo jak to sa te same sruby po obu stronach auta, lewe gwinty rzadko spotyka sie gdziekolwiek, pewnie chodzi ci o to ze jak siedzisz przy kole to odkrecasz srube w prawo i na oko tak jest ale w rzeczywistosci sama sruba kreci sie w lewo przeciez

Opublikowano

nie klocki odkręca się też w lewo przecież

napisałem że w przeciwną stronę skazówki zegara.

Opublikowano

no to sie pomyliles kolego :) klocki u mnie odkreca sie zgodnie ze wskazowkami zegara

i dalej nie wiem w ktora jarzmo odkrecac :/

Opublikowano

no to sie pomyliles kolego :) klocki u mnie odkreca sie zgodnie ze wskazowkami zegara

:polew: :polew: :polew: :polew: :polew: :polew:

osłabiacie mnie totalnie :nabijasie: :nabijasie: :nabijasie: :nabijasie: :nabijasie:

oskaritto weź sobie w rękę obojętnie jaką śrubę (nie nakrętkę ) i zobacz w którą stronę kręcąc będziesz ją Wkręcał

i analogicznie w tą samą stronę było przykręcone twoje jarzmo więc aby je odkręcić, kręcisz w drugą stronę :!: :!: :!:

Opublikowano

:polew: :polew: :polew: :polew: :polew: :polew:

osłabiacie mnie totalnie :nabijasie: :nabijasie: :nabijasie: :nabijasie: :nabijasie:

oskaritto weź sobie w rękę obojętnie jaką śrubę (nie nakrętkę ) i zobacz w którą stronę kręcąc będziesz ją Wkręcał

i analogicznie w tą samą stronę było przykręcone twoje jarzmo więc aby je odkręcić, kręcisz w drugą stronę :!: :!: :!:

dzieki ale jak uslyszalem ze w przeciwna strone sie odkreca to zaczalem sie zastanawiac.

ide wymieniac

pozdrawiam

dzieki

Opublikowano

Jak można klocki wykręcać? Prowadnice zacisku to rozumie. Jak nie wiesz w którą stronę się odkręca to może oddaj auto do mechanika :decayed: Ps lewy gwint zawsze oznaczony jest na główce śruby lub nakrętki przez nacięcie.

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Jak można klocki wykręcać? Prowadnice zacisku to rozumie. Jak nie wiesz w którą stronę się odkręca to może oddaj auto do mechanika :decayed: Ps lewy gwint zawsze oznaczony jest na główce śruby lub nakrętki przez nacięcie.

czepiasz sie szczegolow....:P

klocki sciagac mialem napisac :) wiec zacisk (po odkreceniu) z klockami sciagnalem...ale jarzmo a raczej sroby od jarzma nie drgna :/ czy trzeba je jakos podgrzewac czy cos ? bo bede robil 3cie podejscie tylko z porzadnymi kluczami a nie chce tego urwac :D

Opublikowano

ja w starej A4 mialem to samo, na koniec pojechalem na warsztat 80zl i po problemie:)

Opublikowano

dobry klucz, metr rury i po problemie

przed montazem sruby dokladnie oczyscic, nie dawac zadnego smarowidla

i mocno dokrecic sila150Nm

Opublikowano

ja w starej A4 mialem to samo, na koniec pojechalem na warsztat 80zl i po problemie:)

hmm no wlasnie u mnie to ostatecznosc bo jakos jak na rece nie patrze to im nie ufam :/

jakby ktos mial jakis pomysl to chetnie sam bym zrobil:)

Opublikowano

a jaki chcesz pomysł ????? :mysli: :mysli: :mysli: :mysli:

Opublikowano

hmm no wlasnie u mnie to ostatecznosc bo jakos jak na rece nie patrze to im nie ufam :/

jakby ktos mial jakis pomysl to chetnie sam bym zrobil:)

:co:

nie kumam Panie kolego na co pomysła potrzebujesz :cool1::decayed::wink4:

chłopaki wszystko Ci opisali ........

.......... sposób odkręcenia zapieczonych śrubek łącznie z kierunkiem odkręcania i zakręcania śrubek ,ich momentem ,więcej nie trzeba info by samemu to zrobić :wink4:

Opublikowano

te śruby są naprawde mocno przykręcone a raczej jakby zapieczone,, sam je odkrecałem i dużo wysiłku w to włożyłem bo bez kanału robiłem . :)