Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Awaria po kupnie. Prosze o porade.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

przypadkiem nie nagrywaj gościa przez telefon bo jest to nielegalne. Aby ktoś mógł kogoś nagrywać to nagrywany musi się na to zgodzić. Możesz mieć z tego więcej problemów niż korzyści. Jest to coś w stylu monitoringi. Jak w sklepie (lub innym miejscu) nie ma informacji, że teren jest monitorowany to właściciel może mieć większy problem niż złodziej, bo może to oznaczać, że właściciel naruszył prywatność złodzieja. :wallbash:. Dlatego też np. wjeżdżając do Krakowa na wszystkich tablicach informujących wjazd do miasta widnieje informacja "Miasto objęte monitoringiem" - ale dotyczy to terenu miasta a nie prywatnych posesji, na których właściciele posiadający monitoring muszą umieszczać odpowiednie informacje.

Rzecznik praw konsumenta to doskonały pomysł. :good:

To chyba połowa dowodów w sprawie byłaby nielegalna :polew: w rozmowie telefonicznej chyba nie naruszamy prywatności strony podejrzanej. Staje się to dowodem w sprawie ale uważam że w żaden sposób nie narusza prywatności tamtej osoby. Nie nagrywasz jej na video i nie puszczasz tego w internecie. Jeżeli naruszeniem byłaby rozmowa telefoniczna bądź osobista która nagrywamy to mało spraw znalazłaby swój finał. Mogę się mylić ale takie jest moje zdanie w temacie.

:hi:

Opublikowano

to czemu jak dzwonią do ciebie baby z BOK telefonii komórkowej to zawsze mówią że rozmowa będzie nagrywana i czy się z tym zgadzasz?? Jak nie ma nakazu to nie można nagrywać.

Opublikowano

Sprzedający(komis) ustawowo daje 6 miesięcy gwarancji na wady ukryte.

Dlatego najlepiej jak się kupuje samochód z komisu do umowy dołączyć gwarancję pisemną sporządzoną na podstawie ustawy i dać do podpisu sprzedawcy....z takim kwitem można iść do sądu spokojny o końcowy werdykt.

Opublikowano

to czemu jak dzwonią do ciebie baby z BOK telefonii komórkowej to zawsze mówią że rozmowa będzie nagrywana i czy się z tym zgadzasz?? Jak nie ma nakazu to nie można nagrywać.

Jak wyciągasz takie wnioski na takiej podstawie, to brawo. Przedsiębiorca ma obowiązek Cię o tym poinformować, ponieważ rozmowy wykorzystywane nie są do innych celów niż dowód w np. procesie.

Wystarczy sobie przypomnieć "sławny" gwóźdź do trumny Ś.P. Andrzeja Leppera - Ziobro nie miał nieprzyjemności nagrywająć prywatną rozmowę.

Potem kolejne kupowane głosów np. Begerowej itd. itp.

Opublikowano

Jak wyciągasz takie wnioski na takiej podstawie, to brawo. Przedsiębiorca ma obowiązek Cię o tym poinformować, ponieważ rozmowy wykorzystywane nie są do innych celów niż dowód w np. procesie.

Wystarczy sobie przypomnieć "sławny" gwóźdź do trumny Ś.P. Andrzeja Leppera - Ziobro nie miał nieprzyjemności nagrywająć prywatną rozmowę.

Potem kolejne kupowane głosów np. Begerowej itd. itp.

Zły przykład ziobro,tylko straszył,nic nie nagrał :decayed:

http://www.mypolacy.de/serwisy/poradniki/sprzedaz-samochodu/co-obejmuje-gwarancja-na-samochody-uzywane.html

http://www.motoekspert.mojeauto.pl/zakup_uzywanego/zwrot_auta.html

Opublikowano

http://forumprawne.org/dyskusja-ogolna/211685-nagrywanie-rozmow-telefonicznych.html
Opublikowano

oki, zwracam honor poszperałem jeszcze po necie i znalazłem coś takiego:

Prawo: Czy nagrywanie rozmów jest legalne?

Strona główna

Zgodność z dyrektywami i normami UE oraz prawem polskim

Rejestrator Rozmów RECORDIC (wersja z mikrofonem dousznym) jest produktem bezpiecznym i NIE wymaga oznaczania symbolem CE.

Legalność użytkowania - opinia prawna

W polskim prawie brak jest zakazów związanych z omawianą problematyką – w szczególności, gdy nagrywanie rozmów wykonywane jest przez samego rozmówcę lub posiadacza telefonu. Nie zachodzi wówczas bowiem przypadek bezprawnego podłączenia się osoby nieuprawnionej do otrzymywania informacji do środka komunikacji: przewodu lub przekaźnika, co podlega odpowiedzialności karnej na podstawie art. 267 §1 i §2 Kodeksu karnego.

Przedmiotowe opracowanie nie dotyczy również podstępnego uzyskiwania wiadomości za pomocą telefonu np. podając się za inną osobę lub wykorzystując brak pełnej wiedzy rozmówcy, co do danych osoby, z którą się połączył i prawidłowości połączenia – albowiem w omawianych przypadkach rozmawiający doskonale znają tożsamość swoich adwersarzy.

Zgodnie z generalną zasadą obowiązującą w prawie polskim „co nie jest zabronione jest dozwolone” należy uznać, iż nagrywanie rozmów telefonicznych, wobec braku zakazu prawnego jest dozwolone.

źródło: http://www.recordic.pl/czy_nagrywanie_rozmow_jest_legalne.htm

Opublikowano

oki, zwracam honor poszperałem jeszcze po necie i znalazłem coś takiego:

Prawo: Czy nagrywanie rozmów jest legalne?

Strona główna

Zgodność z dyrektywami i normami UE oraz prawem polskim

Rejestrator Rozmów RECORDIC (wersja z mikrofonem dousznym) jest produktem bezpiecznym i NIE wymaga oznaczania symbolem CE.

Legalność użytkowania - opinia prawna

W polskim prawie brak jest zakazów związanych z omawianą problematyką – w szczególności, gdy nagrywanie rozmów wykonywane jest przez samego rozmówcę lub posiadacza telefonu. Nie zachodzi wówczas bowiem przypadek bezprawnego podłączenia się osoby nieuprawnionej do otrzymywania informacji do środka komunikacji: przewodu lub przekaźnika, co podlega odpowiedzialności karnej na podstawie art. 267 §1 i §2 Kodeksu karnego.

Przedmiotowe opracowanie nie dotyczy również podstępnego uzyskiwania wiadomości za pomocą telefonu np. podając się za inną osobę lub wykorzystując brak pełnej wiedzy rozmówcy, co do danych osoby, z którą się połączył i prawidłowości połączenia – albowiem w omawianych przypadkach rozmawiający doskonale znają tożsamość swoich adwersarzy.

Zgodnie z generalną zasadą obowiązującą w prawie polskim „co nie jest zabronione jest dozwolone” należy uznać, iż nagrywanie rozmów telefonicznych, wobec braku zakazu prawnego jest dozwolone.

źródło: http://www.recordic.pl/czy_nagrywanie_rozmow_jest_legalne.htm

Fajnie że chociaż potrafisz przyznać się do pomyłki, to czasami lepsze niż wymądrzanie się. Ważne że sprawa rozwiązana i wszyscy wiemy jak jest z nagrywaniem rozmów. :hi:

Opublikowano
Fajnie że chociaż potrafisz przyznać się do pomyłki, to czasami lepsze niż wymądrzanie się. Ważne że sprawa rozwiązana i wszyscy wiemy jak jest z nagrywaniem rozmów. :hi:

nie myli się ten co nic nie robi.

Pozdrawiam i mam nadzieje, że uda się coś zrobić w przedmiotowej sprawie bo handlarzy nie trawie, sprzedają trupy, a jak ty chcesz im sprzedać dobre auto bo potrzebujesz szybko kasę to dają połowę rynkowej ceny.

Opublikowano

na początek, to trzeba się dobrze zastanowić,czy to w ogóle ma sens,bo nagrając gościa-to jedno,a użycie tego, to drugie i jeśli nie ma się zamiaru w ogóle robić awantury-to nie ma sensu nawet zaczynać...

...na początek,trzeba się gościa grzecznie zapytać, kiedy i kto robił przegląd,poprosić o wgląd w komputer,bo dokumenty zamokły i ciężko z nich cokolwiek odczytać,a znalazł się kupiec, więc moze w zaistaniałej sytuacji szanowny pan powiedział by, kto robił rozrzad(jaki warsztat) i kiedy i czy jest jakaś szansa na potwierdzenie tego na piśmie, gdyż przyszłemu właścicielowi bardzo na tym zależy...w żadnym wypadku nie wspominamy o jakich kolwiek usterkach :wink4:

...w żadnym wypadku nie straszymy pana przez telefon,w ogóle nikogo nie starszysz,tylko zbierasz informacje-jeden głupi ruch ze straszeniem Prawnikiem i cały misterny plan pójdzie w p...zdu...jak już będziesz mieć jakies info-daj znać-pomyślimy dalej :wink4:

Opublikowano
  • Autor

Hej koledzy byłem u rzecznika i podała mi kilka ciekawych inf. Doradził zebym złożył zgłoszenie reklamacje na pismie , do tego dołączyć opis usterki opierając sie kilkoma art w sprawie sprzedaży konsumenckiej(ktore mi przesłał), oczywiście rządajac nieodpłatnej naprawy. To wszystko wysyłamy poczta do goscia za potwierdzeniem odbioru i czekamy 14 dni. Jesli gośc nie odezwie sie w tym czasie , to znaczy ze akceptuje moje warunki. Do tego wszystkiego przydałaby sie jeszcze opinia rzeczoznawcy , ktora jest niepodwarzalna , ale to po tym jak nie uzna naszej reklamacji. Pozdrawiam i dziekuje za pomoc i ciekawe informacje.

Opublikowano

Dobry pomysł z ta reklamacją. Cały czas śledzę ten wątek i ciekaw jestem jak to wszystko się skończy. Oczywiście mam nadzieję, że pomyślnie dla mańkaR i tego życzę.

Opublikowano

NAGRYWANIE: Jeśli nagrywasz rozmowę to musisz uprzedzić nagrywanego inaczej rozmowa może być odrzucona jako dowód.

JAKAŚ SZANSA: Jeśli masz na umowie przebieg, to gdybyś udowodnił że jest ewidentnie zaniżony możesz się ubiegać o zwrot CZĘŚCI WARTOŚCI pojazdu. Może w ASO znajdą zapis przed cofnięciem licznika?

Kiedyś asystowałem przy odbiorach, jeden wyraz w umowie znaczył czasem 60kzł. Widzę że przy zakupie auta trzeba wysłuchać syreniej pieśni sprzedawcy i potem naciskać żeby to się znalazło w umowie: Stan techniczny pojazdu: auto bezwypadkowe, po wymianie rozrządu przy przebiegu nnnn wykonanej zgodnie z instrukcją ,........., w razie uszkodzenia, kto kiedy zobowiązuje się do usunięcia itd

Opublikowano

NAGRYWANIE: Jeśli nagrywasz rozmowę to musisz uprzedzić nagrywanego inaczej rozmowa może być odrzucona jako dowód.

W taki sposób ciężko by było cokolwiek sensownego nagrać - każdy by się pilnował. :gwizdanie:

To dziwne, bo jak ktoś ogląda na przykład program "Uwaga pirat" to jedyne na co można się tam nie zgodzić - to pokazywanie wizerunku, numerów rejestracyjnych auta i odtwarzania niezmienionego głosu.

Drugi przykład jaki mi się nasuwa to te wszystkie programy typu "celownik" czy "interwencja", gdzie reporterzy często używają ukrytej kamery (na podobnych zasadach jak w "Uwaga pirat" czyli zmieniony głos, zakryta twarz). Dlatego jakoś do mnie nie przemawia, że trzeba kogoś informować o nagrywaniu. Ale nie jestem prawnikiem.

Niestety w komisach często można trafić na "trefne" auta. Znam osobiście przypadki, gdy sprzedawca zapraszał kupującego na najbliższą stację diagnostyczną, bo sprawdzić dokładnie autko :) Nie muszę chyba mówić, że diagnosta i sprzedawca byli naturalnie "kolegami" :wallbash:

A po roku gdy zadowolony klient przyjechał autkiem na przegląd na inną stację, to dowiedział się od diagnosty, że ma 2 autka w jednym :gwizdanie:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

śledzę ten wątek i ciekawi mnie czy coś się wyjasniło?

Opublikowano

Ja również jestem ciekawy jak to się zakończy wszystko :)

Opublikowano

Sytuacja ciekawa. Powodzenia :good: