Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Problem z silnikiem (olej w zbiorniczku oraz nie grzeje wentylacja)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Abyśmy sie dobrze zrozumieli: olej w układzie, zdjęta głowica, sprawdzona, sprawdzone inne elementy, zamontowana ponownie, układ wypłukany ( bardzo dokładnie) i nadal olej przechodzi do płynu?

Czy na podstawie ubytków oleju możesz określić jakie to są ilości?

A więc głowica i inne elementy nie były jeszcze zamontowane gdyż nie znaleziono usterki, a skoro te elementy jak chłodniczka oleju czy głowica i uszczelka pod głowicą są OK więc jedynym powodem który został jest iż coś jest z blokiem, zaznaczam iż oleju było multum i prawie cały mi z silnika uciekł. I stało się to prawdopodobnie nagle. Zastanawiałem się czy czasem nie złożyć wypłukać itp całość i sprawdzić czy dalej ucieka ale skoro jest już jest do tego stopnia rozkręcona to już lepiej chyba sprawdzić ten blok, albo?

Opublikowano

No to mamy jasność. Gdybyś jeszce wiedział o ile odkształcona została głowica. Podczas szlifowania widać czy i gdzie jest "zapadnięta". Myślę że to jednak wina uszczelki i głowicy. Prawdopodobnie odkształciła się i powstała niewielka szczelina, którą poszedł olej. Pamiętaj,że mamy do czynienia z olejem pod ciśnieniem, więc stosunkowo szybko przepompuje go do wodnego, a na uszczelce trudno będzie coś zauważyć. Ja bym to poskładał. Pęknięcia bloku są bardzo rzadkie i najczęściej są wynikiem zamrożenia silnika zimą, bądź przegrzania i dolania zimnego płynu. Istnieje zawsze pewne ryzyko że to blok, ale myślę że w Twoim przypadku jest minimalne.

Opublikowano
  • Autor

Tomaszv8 tylko nie wiem czy czytałeś że miałem tą akcje z olejem że mi kontrolka się zaświeciła czerwona tylko nie wiem czy to ma coś wspólnego... Więc co proponujesz???

Opublikowano

No to mamy jasność. Gdybyś jeszcze wiedział o ile odkształcona została głowica. Podczas szlifowania widać czy i gdzie jest "zapadnięta". Myślę że to jednak wina uszczelki i głowicy. Prawdopodobnie odkształciła się i powstała niewielka szczelina, którą poszedł olej. Pamiętaj,że mamy do czynienia z olejem pod ciśnieniem, więc stosunkowo szybko przepompuje go do wodnego, a na uszczelce trudno będzie coś zauważyć. Ja bym to poskładał. Pęknięcia bloku są bardzo rzadkie i najczęściej są wynikiem zamrożenia silnika zimą, bądź przegrzania i dolania zimnego płynu. Istnieje zawsze pewne ryzyko że to blok, ale myślę że w Twoim przypadku jest minimalne.

I ja tak myślę, mi przedmuchiwało uszczelkę, ubywało płynu chłodniczego, po rozebraniu na uszczelce żadnych zauważalnych przecieków, a zresztą po rozebraniu uszczelka wyglądała jak wyciśnięty makaron i jak tu szukać przyczyny wycieku.

po splanowaniu /zabieleniu/ głowicy, nowa uszczelka, nowe śruby, nowe uszczelki pod kolektory i wszystko jest ok.

POZDRAWIAM.

Opublikowano

rozumiem ze wypompowal tobie caly olej? zastanawiam sie gdzie podzial sie jego nadmiar. przeciez to ok 4L. i taka ilosc przepompowana do ukladu chlodzenia powinna spowodowac jego przelanie... :mysli:

zgadzam sie z tomaszem ze blok malo prawdopodobny jest. i mimo wszystko chyba taniej i bezpieczniej bedzie poskladac wszystko sprawdzic szczelnosc. niz rozbierac caly motor do rosolu.

zapalenie kontrolki jest jak najbardziej zwiazane z sytuacja przeciez wiaze sie ze spadkiem cisnienia oleju badz jego braku.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

N

rozumiem ze wypompowal tobie caly olej? zastanawiam sie gdzie podzial sie jego nadmiar. przeciez to ok 4L. i taka ilosc przepompowana do ukladu chlodzenia powinna spowodowac jego przelanie... :mysli:

zgadzam sie z tomaszem ze blok malo prawdopodobny jest. i mimo wszystko chyba taniej i bezpieczniej bedzie poskladac wszystko sprawdzic szczelnosc. niz rozbierac caly motor do rosolu.

zapalenie kontrolki jest jak najbardziej zwiazane z sytuacja przeciez wiaze sie ze spadkiem cisnienia oleju badz jego braku.

No własnie też sie zastanawiam... [br]Dopisany: 12 Marzec 2008, 17:00 _________________________________________________

No to mamy jasność. Gdybyś jeszce wiedział o ile odkształcona została głowica. Podczas szlifowania widać czy i gdzie jest "zapadnięta". Myślę że to jednak wina uszczelki i głowicy. Prawdopodobnie odkształciła się i powstała niewielka szczelina, którą poszedł olej. Pamiętaj,że mamy do czynienia z olejem pod ciśnieniem, więc stosunkowo szybko przepompuje go do wodnego, a na uszczelce trudno będzie coś zauważyć. Ja bym to poskładał. Pęknięcia bloku są bardzo rzadkie i najczęściej są wynikiem zamrożenia silnika zimą, bądź przegrzania i dolania zimnego płynu. Istnieje zawsze pewne ryzyko że to blok, ale myślę że w Twoim przypadku jest minimalne.

Wszystkie znaki na ziemi i niebie wskazują że to blok... Mechanik dzwonił gdzieś pod katowice i gościu po wysłuchaniu wszystkich rzeczy stwierdził że to blok i niestety wymiana bo naprawiać tego się raczej nie naprawia a jak co to nie na 100%

Opublikowano

mechanik przez telefon, fachowcy fachowcami ale taka diagnoza na odleglosc bez wczesniejszych ogledzin i zobaczenia problemu :thumbdown:

Opublikowano

moze lepiej rozejrzec sie za motorem uzywanym?

Opublikowano
  • Autor

mechanik przez telefon, fachowcy fachowcami ale taka diagnoza na odleglosc bez wczesniejszych ogledzin i zobaczenia problemu :thumbdown:

Kolego jeśli masz jakiś kontakt kto się tym zajmuje albo naprawą bloku to daj namiar, jeśli to co mogło być nie jest przyczyną i zostaje tylko blok to jeśli gościu który się tym zajmuje i mówi że tego się nie da w 100% sprawdzić i lepiej kosztowo kupić inny to chyba już ma powód.

Już się rozglądam za nowym blokiem lub silnikiem bez osprzętu tylko że do silnika nie idzie zajrzeć i boje się że z jednego sh*t w drugie wpadne.[br]Dopisany: 13 Marzec 2008, 10:17 _________________________________________________Chyba że macie jakiś kontakt do kogoś kto się tym zajmuje.

Opublikowano

Ciekawe z jakiego powodu w czasie normalnej eksploatacji blok nagle pęka? Przepompowanie do ukł.wodnego tej ilości oleju to jednak nie mikro pęknięcie, a całkiem spora dziurka. Rozbierz blok w drobny mak, wymyj dokładnie, wysusz, zatkaj otwory w kanałach olejowych i zalej je naftą. Mam ładny blok ale do 115 na PD. Odezwę się wieczorem jak prosiłeś.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Więc tak:

w tym tygodniu mam zamiar podjąć jakieś kroki ku naprawie mojej niuniu bo od ojca auto mnie już zjada jeśli chodzi o tankowanie.

A więc:

co mi radzicie?

mam 3 opce:

1 - wymiana silnika bez osprzętu

2 - wymiana bloku (lecz nie wiadomo czy z powodu tej kontrolki czerwonej oleju nie będe jeszcze miał jakiś dodatkowych kosztów)

3 - poskładanie nowa uszczelki itp oraz czyszczenie układu i modlenie się o cud że to samo zniknie

Więc co mi radzicie?

Opublikowano

kup motor z anglika najlepiej jeszcze zeby był w aucie zebys mógł go sprawdzic