Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Migająca kontrolka od świec błąd nastawnika dawki paliwa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam 3 tygodnie temu kupiłem audi a4 i powymienialem w nim wszystkie płyny, filtry, rozrządy amortyzatory, wachacze, uporałem sie z zaworem egr który odłączał turbine. Została mi jedna rzecz która az tak nie przeszkadza ale trzeba ją zrobic mianowicie miga kontrolka swiec zarowych przez cały czas przy właczonym silniku a po podłaczeniu do kompa wyskakuje bład :

04F4 mech. dawkowanie-pompa wtryskowa nastawnik dawki bład sporadyczny

Objawia się to tak ze po uruchomieniu silnika przez ok 8sek. falują obroty w zakresie od 800-900 i po 8 sek. jest dobrze, jeszcze jeden objaw jest taki ze gdy jade i mam auto na biegu i gdy trzymam pedał gazu w miejscu to w zakresie od 1500- 1900 auto szarpie ale tylko kiedy jade równa predkoscią a gdy dodam gazu lub go puszcze na tych obrotach jest ok. Przy przyspieszaniu jest to niewyczówalne ale gdy np jade za jakims autem 50 na 3 biegu. 65 na 4, i 80 na 5 stała predkoscia to auto szarpie. Oprócz tego jest wszystko ok i teraz mam pytanie czy czyszczenie nastawnika dawki cos pomoże, czy tez uszkodzona jest pompa? Moze ktos mial taki przypadek i podpowie co robic bo we wtorek wyjezdzam do Dani na 2 miesiące i przez to ze auto stało umechaników nie miałem czasu tego zrobic, jedynie jeszcze jutro ewentualnie moze ktos by mi przeczyscił nastawnikl. Elektryk który uporał sie z trybem awaryjnym silnika powiedzial ze mozliwe ze kiedys był przestawiony na nastawniku bo ciezko palił na ciepłym silniku i on za pompe i nastawnik sie nie bierze zaproponował zebym pojechal do goscia od pomp. Kompletnie nie wiem o co chodzi z tym z góry dzieki za odpowiedzi Pozdrawiam

Opublikowano

albo zanieczyszczony nastawnik, albo brak prawidlowych polaczen elektrcznych wewnatrz nastawnika.

Opublikowano

badz tloczek w pompie

Opublikowano

Najlepiej wyjąć pompę i dać do sprawdzenia.. Wrzucą na stół i będzie wiadomo ew. możesz go wyjąć i się trochę pobawić :wink4:

Opublikowano

odepnij impulsator od skrzyni biegów, przestanie ci działać licznik no i zobacz czy przestanie szarpać

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Witam. Po powrocie z zagranucy cały czas miga i nic innego oprocz szarpania sie nie dzieje. A gdzie ten impulsator sie znajduje? Pozdrawiam

Opublikowano

jaką dawkę paliwa pokazuje VAG??? Być może jest za duża... miałem ostatnio u znajomka taki przypadek. Po rozgrzaniu auta gdy zapotrzebowanie na paliwo malało na wolnych obrotach silnik nierówno pracował i szarpał...gdy jechał z prędkością ok 90km i (małe zapotrzebowanie w ON) auto szarpało, to samo na niższych biegach przy równym trzymaniu pedału gazu. Po podłączeniu dawka 1,2... Ustawiłem dawkę na 3,6 do tego poprawiłem kąt wtrysku i chłopak nie może z podziwu wyjść że auto hula aż miło :> co do błedu nastawnika to podczas regulacji przesunąłem nastawnik nie w tą stronę i też wyskoczył błąd nastawnika

Opublikowano

Ja miałem tak samo po zakupie jak auto miało podpiętego boxa i za duża była dawka ustawiona ,po odpięciu kontrolka świec zgasła..Ale pewnie byś zauważył ze masz coś podpięte pod pompę...

Opublikowano

Najlepiej wyjąć pompę i dać do sprawdzenia.. Wrzucą na stół i będzie wiadomo ew. możesz go wyjąć i się trochę pobawić :wink4:

nie trzeba wyciagac pompy. wystarczy zdemontowac nastawnik. ale uwaga najpierw trzeba poczytac jak to wykonac. :cool1:

Opublikowano

Założyłem, że nie wie ale napisałem, że może także sam nastawnik wyjąć i wymienić :)

Opublikowano
  • Autor

Witam. Przy pompie nie umiem za bardzo grzebac z tym nastawnikiem i wole sam tego nie robic. Podłacze pod vag i napisze jaka jest ta wartosc dawki ale i tak musze szukac jakiegos speca od pomp. Dzieki pozdrawiam

Opublikowano

Witam,

Trochę nie w temacie ale świeży wątek więc zapytam.

Jak ustawić dawkę paliwa przy zaślepionym EGR? Z tego co wiem na biegu jałowym przy załączonym EGR ze względu na udział spalin w mieszance zapotrzebowanie silnika na ON jest trochę mniejsze.

No i o co chodzi z tym impulsatorem? Gdzie, co i jak?

Dzięki i pozdrawiam

Opublikowano

To chyba raczej nie ma znaczenia.. Ja zawsze ustawiam taką dawkę jak być powinna, bez względu na zaślepiony EGR :)