Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Zamiana Lamp Przednich Valeo na Bosch

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

DO MODERATORÓW: Przed usunięciem tego tematu, proszę o podanie linka do podobnego lub zawierającego opis problemu, bo szukałem odp na całym forum i jej nie znalazłem.

A problem dotyczy zmiany przednich reflektorów VALEO na BOSCH! (NIE na VALEO II lift)

Czy ktoś juz to robił? Co trzeba zmieniać i czy trzeba? Nie posiadam również włącznika przednich halogenów które są w BOSCH'ach. Jeżeli ktoś to robił to proszę o info.

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Opublikowano

Jest z tą wymianą trochę pod górkę jeśli chodzi o elektrykę, ale miernik, kilka bezpieczników na zapas i oczywiście trochę uporu i można to zrobić.

Po pierwsze musisz mieć oczywiście lampy Bosch z kierunkami - czyli komplet (kierunki od Valeo nie pasują do Bosch). Z założeniem nie ma problemu - wystarczy odkręcić Valeo i założyć Bosch - to tyle jeśli chodzi o mechanikę, a teraz elektrycznie. Po podpięciu kostek okaże się, że podczas zmiany z mijania na drogowe w lampach Bosch gasną mijania i na odwrót - a tak być nie powinno. Jest na to sposób - należy dostać się do kostki po lewej stronie kierownicy (manetka od zapalania świateł, kierunków - nie demontując manetek) i przepiąć jeden pin lub zmostkować - który dokładnie nie pamiętam, ale możesz to zrobić doświadczalnie. Następna rzecz to doprowadzenie przewodów do kostek lamp - kabel zasilający halogeny - do odpowiedniego pinu w kostce lampy. Drugi koniec ląduje w konsoli środkowej. Musisz mieć też klawisz od przednich przeciwmgielnych wraz z kostką. Podłączasz z klawisza od przeciwmgielnej tylniej - niestety nie pamiętam już tego podłączenia (robiłem ze 3 lata temu), ale też powinieneś dojść co i jak podłączyć - najlepiej miernik i próbuj - najwyżej kup sobie parę bezpieczników na zmianę. Przy prawidłowym podłączeniu klawiszem od przenich zapalasz same przednie, klawiszem od tylnych zapalą się przednie i tylna - jeśli dobrze pamiętam. Powodzenia.

Opublikowano

No a jakiś przekaźnik tam dodatkowo nie dochodzi?, bo przecież po włączeniu długich gasną przednie przeciwmgłówki

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam ja zakładałem sobie Lampy Valeo po lifcie i miałem ten sam problem po włączeniu długich soczewka gasła trzeba przepiąć w kostce pina pod przełącznikiem świateł (kosta koloru filoetowo-czarnego). Należy przepiąć kabelek żółty z pozycji opisanej nr 10 na kostce na pozycje nr 8 opisaną na kostce. Po przepięciu pozycja nr 10 w kostce pozostaje pusta. Wcześniej miałem zwykłe lampy Valeo H4, a teraz założyłem na oryginalne Valeo H7 soczewkowe po lifcie i po przełożeniu kabelka świeci tak jak powinno czyli oryginalnie jak fabrycznie. Nie potrzeba żadnych kombinacji z przekaźnikkami lub zworkami jak to niektórzy mechanicy mówią.

Opublikowano

A orientujecie się jak jest z regulacją wysokości? Czy silniczki z Valeo pasują do Boscha?

Opublikowano

A orientujecie się jak jest z regulacją wysokości? Czy silniczki z Valeo pasują do Boscha?

Ja miałem zwykłe valeo a zmieniałem na bosch z S4 z xenonami i co do silniczków to niepasowały , ale jak masz już silniczki boscha to i tak zostaje ci zabawa kablami i miernikiem :) więc do dzieła , tragedi niema dasz rade :th:
Opublikowano

Ja miałem zwykłe valeo a zmieniałem na bosch z S4 z xenonami i co do silniczków to niepasowały , ale jak masz już silniczki boscha to i tak zostaje ci zabawa kablami i miernikiem :) więc do dzieła , tragedi niema dasz rade :th:

Chodzi mi o pasowanie mechaniczne do reflektora Boscha. Mam takie lampy na aucie, tylko nie działa mi silniczek od prawej. Kolega ma na zbyciu silnik od Valeo i się zastanawiam czy da się go zamontować w mojej lampie. Nie mam tego jak przymierzyć. Elektrycznie dam sobie radę i coś wyrzeźbię.

Opublikowano

A ja mam takie pytanie, czy do Boschy da się jednak założyć kierunki Valeo, ludzie piszą że nie pasują, ale czy ktoś naprawdę próbował, a może wystarczy niewielkie rezanko?

Opublikowano

Chodzi mi o pasowanie mechaniczne do reflektora Boscha. Mam takie lampy na aucie, tylko nie działa mi silniczek od prawej. Kolega ma na zbyciu silnik od Valeo i się zastanawiam czy da się go zamontować w mojej lampie. Nie mam tego jak przymierzyć. Elektrycznie dam sobie radę i coś wyrzeźbię.

no tak jak pisałem moje silniczki z valeo do boscha niestety nie przypasiły właśnie mechanicznie :disgust:
  • 13 lat później...
Opublikowano

Odgrzeję kotleta:

Mam możliwość takiej wymiany, czyli z Valeo na Bosch. Czy cała operacja jest warta zachodu? Czy te lampy Boscha świecą lepiej niż Valeo?