Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF] Koncentrat a chłodzenie silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam taki problem gdyż wskazówka temperatury na rozgrzanym silniku nie osiąga pionu tj. 90 stopni. Układ mam zalany koncentratem, tak po poprzednim właścicielu z Niemiec. Mechanik stwierdził, że może to być przyczyną gdyż koncentrat jest gęsty i z tego powodu lekko nie dogrzewa. Czy ktoś się kiedyś spotkał z taką diagnozą czy to wymysł mechanika. Po podpięciu do VAG nie mam żadnych błędów aczkolwiek po zmierzeniu na zimnym temp. cieczy w grupie 003 instruments mam różną o 5 stopni niż w grupie 007 engine. Nie testowałem jeszcze na maksymalnie rozgrzanym.

Opublikowano

wymysł mechanika, termostat pewnie nie domaga :gwizdanie:

na vagu w grupie 007 masz pomiar temepratury silnika sprawdź sobie bedzie max 84st,

Opublikowano
  • Autor

aha, zapomniałem dodać że dokonałem pomiarów na rozgrzanym i wyszło na Vagu 77 stopni zarówno w Engine jak i Instruments także ja też stawiam na termostat.

Opublikowano

termostat na bank, a teorie mechanik niech se matce opowiada :wink4:

Opublikowano

Swoja droga kolego, dlaczego masz zalany sam koncentrat?

Opublikowano

Swoja droga kolego, dlaczego masz zalany sam koncentrat?

ogólnie można sam tylko nie bardzo jest po co :wink4: Wtedy wytrzymuje ekstremalne mrozy :kox:

Opublikowano
  • Autor

Sam bym nie zalewał, taki kupiłem od Niemca.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Hmm być może to nie tak do końca wymysł mechanika z tym płynem. Mój AFN też był tak troche przed 90 a temp zamarzania byla koło 12 stopni. Wymieniłem płyn ( niby w ASO co prawda fiata bo mnie czas gonił i podejrzewam ze nie zrobili tego tak jak powinni) i wskazówka stoi teraz idealnie na 90.

Opublikowano

wymienic plyn i powinno sie ustabilizowac :)

Opublikowano

W instrukcji np. KULERA jest napisane aby nie wlewać czystego koncentratu do układu.Coś w tym musi być.

Opublikowano

Poza tym ten płyn określili owym słowem - "koncentrat" a takie płyny się rozcieńcza tak ? Zalać sam koncentrat bez wody ? ha ha szok !

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja wiem że czysty koncentrat jest dość agresywny żrąco, co może w niewyjaśnionych sytuacjach doprowadzić do uszkodzenia uszczelek, uszczelnień gumowych czy też zbyt duża zawartość chemii przy wyższej temperaturze przyśpieszy odkładanie cząstek chemicznych w chłodnicy, silniku co spowodować może w ekstremalnych sytuacjach zablokowanie jakiejś jej części.

Nie wolno zalewać układu chłodzenia wyłącznie koncentratem!!!! a mieszać najlepiej z wodą destylowaną aby ograniczyć zawartość minerałów w wodzie z kranu.

Opublikowano

W zasadzie po diagnozie "mechanika" wiemy że nic nie wiemy.

Powinien ci oznaczyć temperaturę zamarzania przyrządem np. podobnym do aerometru. Znam magików co maczają paluszki i badają na ślizg :polew:.

Lepiej sprawdź co masz, żeby ci ten "pełny" koncentrat nie zamarzł czasem jak będą mrozy. :disgust:

Najlepiej trzymać się zaleceń producenta, koncentrat gorzej od wody odprowadza ciepło. Powinien być czerwony, borygo (zielony) wypłukuje niektóre stopy.

Opublikowano

A propo koncentratu:

oparte na glikolu etylenowym koncentraty mają temperaturę zamarzania około -20st. A po zmieszaniu 1:1 z wodą -37st.!!!

Także wlewając czystego koncentratu,znacznie pogarszamy właściwości cieczy chłodzącej. :gwizdanie:

Opublikowano

Nie sądzę żeby Niemiec wlał sam koncentrat. Nie masz tam żadnej wlepy czym było zalewane,może jakas adnotacja w książce serwisowej (jesli takową posiadasz) ? Jaki molor masz tego płynu,różowy?

Opublikowano

sam koncentrat absolutnie musi być rozrobiony a termostat na pewno nie domaga wymień termostat kup trochę lepszy bo z nimi to loteria jest i zalej koncentratem g12++ z wodą destylowaną w odpowiedniej proporcji i będzie dobrze

Opublikowano

I jaka była przyczyna? :hi:

Opublikowano

też bym proponował wymienić termostat bo sam miałem gęsty koncentrat po badaniu na warsztacie miałem do -51 po dolaniu wody destylowanej mam teraz -37 a pomimo to zawsze elegancko osiągał mi 90. do termostatu dołóż kilka złotych wiecej i kup juz troszkę lepszy niż żebyś potem wymieniał go co chwile