Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Naprawa linki gazu za 3zł

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W AFN pedał gazu połączony jest z potencjometrem linką gazu, która ma około 7cm długości. W serwisie linka z kołyską kosztuje około 130zł, niestety w moim przypadku dostępność na za tydzień.

Potrzebne rzeczy:

- linka hamulcowa od roweru 1,8mm (może być grubsza), cena 3zł,

- koszulka termokurczliwa,

- wazelina techniczna,

- klucz 10 - płaski,

- klucz 8 - nasadowy,

- śrubokręt płaski,

- złączka elektryczna do połączenie 2 kabli,

- kombinerki,

- zapalniczka,

- wiertarka z wiertłem 3mm,

- imadło stołowe.

Odkręcamy osłonę plastikową nad pedałami gazu, sprzęgła i hamulca (chyba każdy wie jak się to robi ;)

Mamy wtedy "dostęp" do pedałów. Pedał gazu jest obsadzony w aluminiowej łapie. Trzeba go wyjąć. Zamocowany jest na plastikowych zatrzaskach. Trzeba je ścisnąć palcami i pedał wychodzi. Wcześniej trzeba zdjąć jeszcze cięgło, które jest założone na wystający kołek z pedału.

5276zceyvw4x_t.jpg

Łapa trzymająca pedał gazu.

c0kmjzwqfmmc_t.jpg

Połączenie cięgła z pedałem gazu.

Gdy już pozbędziemy się pedału gazu mamy troszkę lepszy dostęp do potencjometru.

3ji7xidfkkf0_t.jpg

Widok na potencjometr.

Odkręcamy nakrętkę trzymającą kołyskę. Wsadzamy śrubokręt między kołyskę, a potencjometr i schodzi, zamontowana jest na wyfrezowanym stożku.

eaf0yux1vsil_t.jpg

ul85fboyrgcv_t.jpg

o65qnrw8ttgp_t.jpg

q5oamp57705t_t.jpg

Linka w kołysce jest zaprasowana z jednego boku. Trzeba rozwiercić ją z boku żeby dało się wyciągnąć linkę.

0m4wisp46z9r_t.jpg

Powiększamy otwór w kołysce po lince.

ikv2klfbfux8_t.jpg

Z linku rowerowej odcinamy odpowiedni odcinek, na wszelki wypadek z małym zapasem, około 10cm

khoixve8tovr_t.jpg

Na odcięty odcinek linki wsuwamy koszulkę termokurczliwą i podgrzewamy zapalniczką żeby otoczyła "pancerzem" linkę.

zteo3km3upw4_t.jpg

Wsuwamy linkę w kołyskę i zakładamy zacisk elektryczny.

5y69e0vc907d_t.jpg

ffxybez6infy_t.jpg

23uccyh9gtd8_t.jpg

1ekbwqhzc4g2_t.jpg

Smarujemy kołyskę wazeliną techniczną i montujemy wszystko do auta. Jeżeli linka będzie za długa regulujemy luz na plastikowym cięgle. Składamy wszystko i cieszymy się jazdą.

Podziękowania dla kolegi Pastaldo za cenne wskazówki.

Opublikowano

:good:

Ja aby powiem że ręce chyba bardziej pocharatałem bo nie wpadłem na pomysł żeby odczepić ten pedał gazu całkowicie tu do kolegi szacun :notworthy:

Cała reszta podobnie przeze mnie była zrobiona. Ja niestety nie robiłem zdjęć. Tu dla kolegi tez wielki ukłon za fotostory i rzetelny opis. :hi:

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Też tak zrobiłem 2 razy i nie wytrzymalo proby czasu... na szrocie kupilem z potencjometrem za 50zl i chula :wink4:

Opublikowano

Też tak zrobiłem 2 razy i nie wytrzymalo proby czasu... na szrocie kupilem z potencjometrem za 50zl i chula :wink4:

Zobaczymy jak długo :decayed:

Ale szczerze życze by było dobrze jak najdłużej :good:

U mnie narazie 3 miesiąc jest ok zobaczymy jak długo :wink4:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

koledzy też mam teraz afn-a i mam pytanie, przy jakim przebiegu to sie dzieje? moze po lifcie to poprawili? :shocked:

Opublikowano

koledzy też mam teraz afn-a i mam pytanie, przy jakim przebiegu to sie dzieje? moze po lifcie to poprawili? :shocked:

Trudno mówic o przebiegu. Ja mam na liczniku koło 270tys a ile w rzeczywistości to nie wiedza najstarsi górale :decayed:

Z tego co wiem po lifcie już niema tej linki. Jest potencjometr jakby zintegrowany z pedałem gazu. I z tego co gdzies wyczytałem to tam niema problemów z linka ale za to lubia padać potencjometry. Wiec jak nie urok to sraczka :tongue4:

Opublikowano

Ja mam AFn z 97roku na liczniku 278 tys ale jest o duzo wiecej i na razie nic sie nie dzieje ale jak sie stanie to przynajmniej wiem co zrobic

Opublikowano

jak po lifcie zmienili to moge spać spkojnie :kox:

Opublikowano

jak po lifcie zmienili to moge spać spkojnie :kox:

nie koniecznie :decayed:

W poliftach słyszałem że lubią się robic luzy osiowe i w nich jak zaczyna sie coś dziać to tylko wymiana :decayed:

Opublikowano

no to bajka :decayed:

Opublikowano

Kilka dni temu wymieniałem całe cięgno z linką, w aso vw dałem 130zł :disgust: robota własna. Szkoda że wcześniej tu nie zajrzałem.

Dobra robota. :good:

Opublikowano
  • Autor

Kilka dni temu wymieniałem całe cięgno z linką, w aso vw dałem 130zł :disgust: robota własna. Szkoda że wcześniej tu nie zajrzałem.

Gdyby u mnie w ASO było dostępne od ręki pewnie też bym kupił, ale potrzeba matką wynalazców i druciarzy :decayed:

Opublikowano

Gdyby u mnie w ASO było dostępne od ręki pewnie też bym kupił, ale potrzeba matką wynalazców i druciarzy :decayed:

ale zrobione własnoręcznie daje satysfakcje nawet jak wyrzeźbione drutem i młotkiem :tongue4:

Opublikowano

ale zrobione własnoręcznie daje satysfakcje nawet jak wyrzeźbione drutem i młotkiem :tongue4:

Dokładnie :>
Opublikowano

mi pekla przy 280 tys i tez kupilem nowe nawet do glowy mi nie przyszlo zeby se to rezac

Opublikowano

Z resztek starego zrobię zapas zgodnie z opisem :naughty:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dziękuję bardzo za opis! Przydało się!

Opublikowano
  • Autor
Dziękuję bardzo za opis! Przydało się!

Ciesze się, że mogłem pomóc.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Też robiłem w identyczny sposób. Ale na długo nie starczało. Chodź na jakiś czas dobry patent.

Opublikowano

ja jeżdżę pół roku na razie nie widzę problemów:hi: