Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B7] Rzuca na koleinach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich! Posiadam audi b7 2.0tdi ze swapem z blb na bkd, oraz ze standardowym zawieszeniem 1ba opony 225/45/r17

Porszę was o pomoc!!! Podczas jazdy nawet po nie wielkich koleinach autem rzuca na lewo i prawo, naprawdę tragicznie jest na dużych koleinach, trzeba pilnować kierownicę aby jej nie wyrwało! Oczywiście na dobrej nawieszchni auto prowadzi się rewelacyjnie. Samochód sprawdzałem w warsztacie oraz na stacji djagnostycznej, zawieszenie jest ok!

Praszę was pomóżcie bo jeździ się tragicznie! Nie wiem czy mam obniżyć zawieszenie aby wszystko było ok? Czy może w tych autach to standard?

Pozdrawiam!

Opublikowano

Kolego ja mam A4 B5 i we wrocławiu jadąc po torowisku mam identycznie. Dodam że działo się tak zarówno przed wymianą zawieszenia jak i po wymianie zawieszenia + amorki. Zawieszenie standard.

Opublikowano

niestety uroki miekkigo zawiasa. MOja tak samo lata na koleinach;/ niech sie wypowie ktos kto utwardzil troche zawias czy tez tak lata?

Opublikowano
  • Autor

właśnie byłbym bardzo wdzięczny za rade kogoś kto już przeradiał taki problem..

Opublikowano

Kolego szeroka opona 225 nie mieści się w koleinach przez to auto chodzi na prawo i lewo. Ma na to również wpływ twardości opon im twardsza tym mocniej pływa. W tych samych koleinach auto delikatnie chodzi na letnich na zimówkach wcale.

Opublikowano
  • Autor

ok masz racje, ale miałem wcześniej passat 3bg z tymi samymi oponami i nie było tego problemu, w golfie 4 również przy tych samych oponach też nie jest to odczuwalne...

Wiesz chodzi o to czy obniżając zawieszenie pozbędę się tej uciążliwej przypadłości :)

Opublikowano

Mam ten sam problem, rzuca mocno w koleinach. Lecz z tego co sie dowidziałem może to być problem zużytych amortyzatorów co w moim przypadku może być prawdą. Samochód na zakrętach nie zachowuje sie stabilnie, odczuwam mocne przechylenia. Mając kiedyś forda mondeo na feldze 15'' 205/55 problem rzucania w koleinach rozwiązałem ustawieniem zbieżności. Wszystko wróciło do normy

Opublikowano
  • Autor

ok.. ale amartyzatory oraz zbierzność sprawdziłem i wszystko ok

[br]Dopisany: 01 Listopad 2011, 20:37_________________________________________________ciekaw jestem jak jest w s-line ?

Opublikowano

ok.. ale amartyzatory oraz zbierzność sprawdziłem i wszystko ok

[br]Dopisany: 01 Listopad 2011, 20:37_________________________________________________ciekaw jestem jak jest w s-line ?

A może masz opony z tym twardym rantem to będzie cie rzucać na prawo i lewo ja miałem tak samo kiedyś zmieniłem opony i było oky one maje inną nazw chyba MSM poprawić jak się mylę to może rozwiązać twój problem :naughty:
Opublikowano
  • Autor

o! jutro sprawdze..

Opublikowano

W koleinach się jako tako jedzie o ile twoje koła się mieszczą w dołkach... Była trasa: maluch (mały rozstaw) tańczył jak szalony, zmieniłem na golfa - ta sama trasa, jazda bezproblemowa tylko trzeba kolein pilnować. Podejrzewam że twoje autko ma duży rozstaw w stosunku do kolein i nie może się "wpasować". Szersze opony mogą się nie mieścić w wąskich koleinach. Tam gdzie rzuca stań i porównaj.

Ten cały temat jest chory!!! :wallbash: Jak sobie radzić z koleinami których w ogóle w cywilizowanym świecie nie ma. :sick3:

Opublikowano

W koleinach się jako tako jedzie o ile twoje koła się mieszczą w dołkach... Była trasa: maluch (mały rozstaw) tańczył jak szalony, zmieniłem na golfa - ta sama trasa, jazda bezproblemowa tylko trzeba kolein pilnować. Podejrzewam że twoje autko ma duży rozstaw w stosunku do kolein i nie może się "wpasować". Szersze opony mogą się nie mieścić w wąskich koleinach. Tam gdzie rzuca stań i porównaj.

Ten cały temat jest chory!!! :wallbash: Jak sobie radzić z koleinami których w ogóle w cywilizowanym świecie nie ma. :sick3:

No tak chory ale jednak występują na Polskich drogach :wink4:

Opublikowano
  • Autor

kolego Szynkar nie chodzi mi o polskie drogi które są tragiczne, tylko o to że moim autem strasznie rzuca i może ktoś miał ten sam problem w b7

Opublikowano

miałem wcześniej b5 na 18.. 225 opona.. rzucało jak cholera, teraz mam na 17 .. opona tez 225 i nie rzuca... teraz mam bardziej osadzoną na piaście felge, tamta zaś była równo z rantem błotnika.. więc w moim przypadku kwestia rozstawu kół miała wpływ na jazde...

Opublikowano

miałem wcześniej b5 na 18.. 225 opona.. rzucało jak cholera, teraz mam na 17 .. opona tez 225 i nie rzuca... teraz mam bardziej osadzoną na piaście felge, tamta zaś była równo z rantem błotnika.. więc w moim przypadku kwestia rozstawu kół miała wpływ na jazde...

...miałem podobnie, w A6 felga na dystansie 225 r17 rzucało jak cholera, teraz 225 r18 w A4 bez dystansu i jest dużo lepiej...

Opublikowano

Opona oponą, ale właśnie jaka felga, a konkretnie ET jest tutaj istotne. Jeśli felga będzie przesunięta w którąś ze stron w stosunku do oryginalnej konfiguracji, to efekt ściągania na koleinach będzie większy, co potwierdzają powyższe posty taliba1990 i przepychacza. U mnie w B6 na 1BA i oponie continentala 225/45/17 oraz oryginalnych felgach także występuje efekt ściągania na koleinach, ale tragedii w postaci rzucania nie ma. Za niedługo przesiadam się na zimówki, to napiszę, czy jest jakakolwiek poprawa.

W moim poprzednim aucie (golf IV) na zimówkach (ori BBS 16" i opony 205/55) jechało się świetnie, a na letnich 225/40/18 i ET 35 ściągało na każdej koleinie.

Opublikowano

Tak jak koledzy napisali, rozmiar ma znaczenie.

Jako kierownik spedycji ładowałem tiry pomidorami :>

Myślę że koleiny tworzą głównie tylne trzy osie pod naczepą. Koła są tam dość wąskie (pojedyncze nie bliźniaki) i rozstawione bliżej niż w ciągniku siodłowym. Teraz wystarczy znaleźć tira np. dostawa w supermarkecie i porównać swoje wymiary i niszczyciela dróg i jakoś sie dopasować albo odpuścić temat.

Nie chciałem krytykować wątku, ale krew mnie zalewa na nasze drogi. Miałem niezły aquaplaning podczas wyprzedzania na wodzie płynącej w koleinach na nachylonej opadającej drodze. Im bliżej dołu tym więcej wody spływającej "rowami". Kompletne oderwanie kół przednich, widzę po wyprzedzanym pojeździe że nagle zwalniam a mój licznik gwałtownie skacze z 70 na 100. Noga z gazu, nie rzuciło mnie, na szczęście! bo po bokach nie było rowów, tylko skarpy.

Opublikowano

wina leży w szerokich oponach i naszych drogach

Opublikowano

dokładnie to jest najwiekszy problem ze sa takie koleinki ja mam zawiasa 1bv i oponki 235/45/17 i znowu az tak zle nie jest choc potrafi czasami niezle wyrzucić z koleiny. Najlepszy sposób na to jest taki zeby nie jeżdzić po koleinkach polecam ja sie tak staram i jest ok moje zawiecho drogie to trzeba uważać :)

Opublikowano

mam dokładnie taki sam zawias jak pablo_ua4, s-linowy zawias 1bv, opony 235/45/17 na ori felach no i na koleinach auto miota się na boki, na zimę mam mniejsze fele, też ori ale 15, opona 195/65/15 i jest lala - nie buja, nie rzuca. Dla dociekliwych dlaczego takie koła na zimę - zimą drogi w mojej okolicy to prawdziwy tor przeszkód, mniejsze i węższe koła sprawdzają się lepiej. Pozdro.