Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Niefirmowe diody LED w lampach - czy to legalne?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pod wpływem innej dyskusji, zajrzałem na Allegro, a tam ... na tony różnego rodzaju diodek LED.

Pomijam te wieśtuningi-podświetlane podwozia,ramki tablic,spryskiwacze itp

Interesują mnie rzeczy, które moim zdaniem dają lepszą funkcjonalność, a mianowicie: postojówki, migacze, czy stop-y. Tylko, czy to wszystko jest legalne? Czy podczas kontroli policyjnej okaże się, że mi zabiorą dowodzik, bo np akurat skorzystałem z oferty jakiegoś kolesia, który oferuje 4-ro LEDowe postojówki (a tak na marginesie, to pomysł 4-rech LEDów w postojówkach trochę mnie zaszokował :shock: )

Opublikowano

Ledy nie sa legalne no chyba ze nie beda sie mocno odrozniac np. kolega mial niebieskie ledy w postojowkach i dowod stracil ja mialem biale i nic nie mowili :wink:

Opublikowano
Ledy nie sa legalne no chyba ze nie beda sie mocno odrozniac np. kolega mial niebieskie ledy w postojowkach i dowod stracil ja mialem biale i nic nie mowili :wink:

Bo w przepisach jest o kolorze światła a nie o zastosowanych żarówkach

Opublikowano

no i chyba o ilosci tego swiatla

Opublikowano

jak kupilem niby biale ledy firmy expert (auto.pl), a daja swiatlo o barwie fioletowej :( w nocy wygladalo to nieciekawie (troche za intensywna barwa) jezeli macie namiary na naprawde biale ledy to z checia zaloze.

2 problem to moc tych lampek, daja zbyt slabe swiatlo (zalozylem je ostatecznie do oswietlenia w srodku) i w nocy w aucie jest polmrok...niby fajnie ale mape sie czyta problematycznie

Opublikowano

Za ledy nie zabierają tylko za nie odpowiedni kolor oświetlenia. Jak będziesz miał żarówki to też mogę ci zabrać dowód rej.

No i lampy muszą mieć odpowiednia homologacje ale to już raczej przy badaniu technicznym.

Opublikowano

ja mialem biale 4-diodowe zaroweczki w postojach - wygladaly ok ale tylko na wlaczonej postojowce, jesli dorzucilo sie do tego swiatla mijania/drogowe to barwa za bardzo sie odrozniala.