Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADP] Czy w orginale są osłony na tarcze hamulcowe?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Nieregularnie miewałem problemy z hamulcami. Objawiało się to słabym hamulcem (ciśnienie normalne, płyn świeży, układ odpowietrzony), efekt przy hamowaniu taki jakby klocki ślizgały się po naoliwionych tarczach. Po dwóch - trzech ostrych hamowaniach przechodziło. Po kilku taki przypadkach wymieniono klocki do wymiany, wyczyszczono zaciski i przetoczono tarcze. Póki co od tego czasu hamulce sa OK!!! Niemniej jednak mechanik przy tej robocie stwierdził na tarczach obecność mazistej substancji !!! Wycieków z wozu zero.

Podejrzenia mamy dwa:

- marny materiał klocków który w połączeniu z syfem zimowym dawał taki marny efekt

- ktoś życzliwy "smaruje" mi wozik (ZGROZA!!! ale ktoś mi juz lakierek porysował gwoździkiem)

Pytanko - czy tarcze mają w orginale takie metalowe kołnierzowe oslony? Bo u mnie ich brak, a w poprzednich samochodach miałem. A może ktos ma inne wytłumaczenie na to zjawisko?

Opublikowano

Witam

Nieregularnie miewałem problemy z hamulcami. Objawiało się to słabym hamulcem (ciśnienie normalne, płyn świeży, układ odpowietrzony), efekt przy hamowaniu taki jakby klocki ślizgały się po naoliwionych tarczach. Po dwóch - trzech ostrych hamowaniach przechodziło. Po kilku taki przypadkach wymieniono klocki do wymiany, wyczyszczono zaciski i przetoczono tarcze. Póki co od tego czasu hamulce sa OK!!! Niemniej jednak mechanik przy tej robocie stwierdził na tarczach obecność mazistej substancji !!! Wycieków z wozu zero.

Podejrzenia mamy dwa:

- marny materiał klocków który w połączeniu z syfem zimowym dawał taki marny efekt

- ktoś życzliwy "smaruje" mi wozik (ZGROZA!!! ale ktoś mi juz lakierek porysował gwoździkiem)

Pytanko - czy tarcze mają w orginale takie metalowe kołnierzowe oslony? Bo u mnie ich brak, a w poprzednich samochodach miałem. A może ktos ma inne wytłumaczenie na to zjawisko?

osłony oczywiście powinny być. nie na całą tarczę ale minimalnie mniejsze. Przetaczanie tarcz to nie jest dobry pomysł. Jeśli chodzi o hamulec to zainwestuj w nieco lepszy zestaw - jeśli masz totalną taniochę to może być jakiś syf. Np klocki - zastosuj conajmniej ferodo premier. Pylą ale coś już jest i pewne.

Opublikowano

Jeśli nie masz osłon, to poszukaj i kup i zamontuj.

Bez nich osadza się brud na tarczach i zmniejsza skuteczność hamowania.

Opublikowano
  • Autor

jak mniemam poszukiwania powinienem ograniczyć tylko do rynku wtórnego?

Opublikowano

jak mniemam poszukiwania powinienem ograniczyć tylko do rynku wtórnego?

chyba ameryki nie odkryję jak powiem Ci byś szukał głównie u ludzi co mają angliki na części :) :th:

Opublikowano
  • Autor

Hmmm......

Pytałem o osłony w sklepie - chłopaki zerknęli w ETKĘ i stwierdzili że takowych osłon w miom modelu fabrycznie nie było !!!

Jestem nieco skołowany - może to ktoś zweryfikować, a najlepiej podac numer katalogowy części.

Opublikowano

Ja mam jakieś osłony od wewnętrznej strony. Czy to o to chodzi? Taki kawałek blachy przymocowany i osłaniający tarczę? Jutro zrobię foto.

Opublikowano
  • Autor

Ja mam jakieś osłony od wewnętrznej strony. Czy to o to chodzi? Taki kawałek blachy przymocowany i osłaniający tarczę? Jutro zrobię foto.

o tak, będę wielce wdzięczny za fotki - czekam z niecierpliwością

• 4 lata później...
Opublikowano

Sory za odgrzanie kotleta ale jak to jest z tymi osłonami? Ja już trzeci raz remontuję hamulce bi mi tarcze wichrują. Może jak bym miał osłony to by więcej zniosły. Tylko jakie te osłony idą?

Opublikowano

załóż porządny zestaw a nie jakis szajs

Opublikowano

Nie wiedziałem że zestaw bosch/ferodo a teraz trw/ate to szajs. Piasty też wymieniałem

---------- Post dopisany at 18:25 ---------- Poprzedni post napisany at 13:20 ----------

Czy takie osłony podejdą do przedlifta? https://picasaweb.google.com/114373659298724196930/A1#

Opublikowano

a z czego one są?

Opublikowano

te są z A4 2000r

Opublikowano

to podejdą