karolek61 Opublikowano 14 Listopada 2011 Opublikowano 14 Listopada 2011 Witam! Ja już nie wiem co się dzieje z tym samochodem. mam go ok 2lat i żadnej awarii. jakieś 2tyg temu sobie jadę i patrze a tu 110o C ma temperatura wody. dałem głowice do sprawdzenia nie jest ok splanowali mi ja wymieniłem termostat i dalej to samo.. wczoraj chciałem zobaczyć czy będzie tak samo bez termostatu i było ok poza tym że w samochodzie było zimno i temperatura nie rosła ale przynajmniej się nie gotował. wie ktoś może co może być ??
bania Opublikowano 14 Listopada 2011 Opublikowano 14 Listopada 2011 Skoro bez termostatu jest Ok to wiadomo o co chodzi przetestuj go w garnku czasem się zdarza że nowy jest to luftu myślę że nie kupiłeś najgorszego syfi jakiegoś ?
karolek61 Opublikowano 14 Listopada 2011 Autor Opublikowano 14 Listopada 2011 termostat był sprawdzany i jest ok.
tomek20stencel5 Opublikowano 14 Listopada 2011 Opublikowano 14 Listopada 2011 Ja bym obstawiał jednak termostat, ale sprawdź jeszcze pompę wody - wyjmij termostat i wsadź paluchy w stronę pompy. Jeżeli pójdzie obrócić wirnikiem to pompa do wywalenia. Kiedy rozrząd był robiony?
karolek61 Opublikowano 14 Listopada 2011 Autor Opublikowano 14 Listopada 2011 rozrząd był robiony ok 40tys km temu ale pompa nie była wymieniana.. [br]Dopisany: 14 Listopad 2011, 17:11_________________________________________________byłem sprawdzić tą pompę wody i nie da rady jej ruszyć ani w prawo anie w lewo. pompa chyba działa bo przewodem zwrotnym do zbiorniczka leci płyn..
tomek20stencel5 Opublikowano 14 Listopada 2011 Opublikowano 14 Listopada 2011 Czyli pompa ok. Zapytam jeszcze tak dla pewności. Przy składaniu po planowaniu głowicy wszystkie uszczelki wymieniłeś? Co by nie było wygląda to tylko i wyłącznie na termostat. Może otwiera się, ale za późno i stąd takie temperatur. Najlepiej kupić oryginał i mieć pewność. Do ADR nie jest on aż tak drogi, w ASO ok. 100zł.
karolek61 Opublikowano 14 Listopada 2011 Autor Opublikowano 14 Listopada 2011 wymieniłem uszczelkę głowicy i pokrywy zaworów. dwa termostaty są ok. w wodzie normalnie się otwierają.. aaa i jeszcze dodam że dzień przed tym całym zdarzeniem nalałem płynu do uszczelniania układu chłodniczego bo ubywał mi płyn..
tomek20stencel5 Opublikowano 14 Listopada 2011 Opublikowano 14 Listopada 2011 Aaa, czyli coś gdzieś Ci zapierdzielił i teraz trzeba płukanie zrobić... Hardo wlać czegoś do płukania (albo coś oryginalnego według instrukcji albo ocet zamiast płynu chłodniczego) wypłukać syf, zalać nowy płyn i gra
karolek61 Opublikowano 14 Listopada 2011 Autor Opublikowano 14 Listopada 2011 ocet ?? taki zwykły kuchenny ?? czy co ??
bania Opublikowano 14 Listopada 2011 Opublikowano 14 Listopada 2011 Ale dziwne że bez termostatu działa normalnie
karolek61 Opublikowano 14 Listopada 2011 Autor Opublikowano 14 Listopada 2011 no właśnie miałem pisać co do tego płukania.. po co płukanie jak bez termostatu jest ok i jest ciągle obieg.. chłodnica nie jest zapchana nagrzewnica też. nie wiem już co może być grane. samochodzik stoi 2tygodnie i nadal nie wiadomo co ..
Fr0styyy. Opublikowano 14 Listopada 2011 Opublikowano 14 Listopada 2011 Bo cały czas chodzi na dużym obiegu? Termostat może się otwiera, ale zbyt dużej temperaturze..
przemol19811 Opublikowano 14 Listopada 2011 Opublikowano 14 Listopada 2011 koledzzy jak bez termostatu działa normalnie to znaczy że pompa wody siadła . Jak nie ma oporu to pompa się kręci -zakładamy termostat jest opór i plastikowe śmigła obracają się na osi pompy .miałem ten sam problem -wymieniłem pompe i auto śmiga
karolek61 Opublikowano 14 Listopada 2011 Autor Opublikowano 14 Listopada 2011 temperatura idzie prawie do 120 a termostat nie chce się otworzyć a jak zaleje go gorącą wodą to ok. już wkładałem dwa (dwa dobre i nic) przy odkręconym korku w zbiorniczku wyrównawczym woda się z niego wylewa ale temperatura nie idzie dalej niż 90o C a jak go zakręcę to momentalnie idzie w górę.[br]Dopisany: 14 Listopad 2011, 18:28_________________________________________________wymienię jeszcze tą pompę wody jak to nie będzie to to audi idzie pod młot
bania Opublikowano 14 Listopada 2011 Opublikowano 14 Listopada 2011 No to żeby być pewnym wsadzić do garnka z wodą termostat i ogień
tomek20stencel5 Opublikowano 14 Listopada 2011 Opublikowano 14 Listopada 2011 Ja to bym najpierw wypłukał, taniej niż pompa a na pewno nie zaszkodzi :gwizdanie:
karolek61 Opublikowano 14 Listopada 2011 Autor Opublikowano 14 Listopada 2011 kolego masz jakiś konkretny specyfik do płukania ?
tomek20stencel5 Opublikowano 14 Listopada 2011 Opublikowano 14 Listopada 2011 PONOĆ (ktoś na forum próbował i nic się nie stało) zwykły ocet, tanio i skutecznie.
karolek61 Opublikowano 14 Listopada 2011 Autor Opublikowano 14 Listopada 2011 mam wlać sam ocet czy jakoś z wodą go wymieszać?
Rekomendowane odpowiedzi