Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AJM] Jakie są różnice między AFN a AJM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Powiedzcie koledzy jakie są róznice miedzy silnikiem 1,9TID AFN a 1,9TDI AJM

Opublikowano

ajm jest na PD (czyli pompowtryskach)

Opublikowano

Bylo wiele razy na forum o tych silnikach..Wystarczy poczytac porównac i bedzie wszystko wiadomo :th:

Opublikowano
  • Autor

ajm jest na PD (czyli pompowtryskach) a afn na czym ? jak mozecie to pomózcie znalesc jak najwiecej róznic i ktory z tych silników jest lepszy i który jest nowoczesniejszy ?

Opublikowano

Nowoczesniejszy jest AJM,AFN jest na pompie..AJM ma wiecej mocy i Nm...Jest to pierwszy silnik z PD

Opublikowano

pod względem technologicznym ajm jest nowocześniejszy i lepszy, pod względem kosztów utrzymania zdecydowanie lepszy jest afn

:notworthy: :notworthy: moj AJM leci fajowsko ale pali 1 litr wiecej srednio od AFN Iversona - softy sa podobne!!

Opublikowano

ajm jest na PD (czyli pompowtryskach) a afn na czym ? jak mozecie to pomózcie znalesc jak najwiecej róznic i ktory z tych silników jest lepszy i który jest nowoczesniejszy ?

AFN to pierwszy silnik 110 ps oparty o pompę VP37. Mówią że najlepszy z VP do modów i wtryski od AFN naleją najwięcej. Pali mniej, tańszy w eksploatacji i na pewno bardziej niezawodny. AJM to pompowtrysk wg wielu dość wadliwy/usterkowy porównując do nowszych. Potencjał jest ich podobny choć wiadomo AJM to zdecydowanie nowsza konstrukcja.

Opublikowano

AJM - 115 Km-moment obrotowy 285Nm

AFN - 110 Km - moment obrotowy 235 Nm

Jeżdzę juz ponad rok i żadnej awarii nie miałem. Kolega ma AFN-a i rzeczywiście pali ok. 1 litra mniej.

Opublikowano

pod względem technologicznym ajm jest nowocześniejszy i lepszy, pod względem kosztów utrzymania zdecydowanie lepszy jest afn

:notworthy: :notworthy: moj AJM leci fajowsko ale pali 1 litr wiecej srednio od AFN Iversona - softy sa podobne!!

marinero a Ty masz po małym chipsie? bo z tego co kojarzę to kolega Iverson ma chyba coś ok 140km, czyli chip.

Opublikowano

tak Marinero też ma dłubniętego ale przez Niemców w postaci boxu, ładnie mu to śmiga :>

Opublikowano

tak Marinero też ma dłubniętego ale przez Niemców w postaci boxu, ładnie mu to śmiga :>

aha, o rzesz kufa szkoda że nie wiedziałem, bo jak był u nas na spocie to bym przetestował, a dokładnie to na ile ma zrobionego ajm_a?

Opublikowano

hmm nie był na hamowni ale: Nm ma napewno więcej ode mnie ja mam 305 on myslę jakieś 340, i kucy też chyba więcej 5-10ps

Opublikowano

hmm nie był na hamowni ale: Nm ma napewno więcej ode mnie ja mam 305 on myslę jakieś 340, i kucy też chyba więcej 5-10ps

ja moment szacuje na 340 i km na 140-145 ale hamownia prawde powie!! sie wybieram kiedys wiec jak dojade to poinformuje!! :evil:

Opublikowano
  • Autor

no fajnie sie rozmawia ale przestaliscie pisac na temat zazucony na początku :no:

Opublikowano

a co do AJM przesiadlem sie z M/T APT na A/T AJM z malym przebiegiem i mam pytanie czy jest to dobry material do rezania wiekszej stadniny i czy warto, jak na razie cyka jak zegarek. Ale co do spalania to nie jest za fajny w miescie..........

Opublikowano

Ile koni docelowo z AJM-a chcesz wycisnac???AJM maja kiepskawy dól ale do 180-190 powino byc ok,ale kazdy egzemplaz jest inny :th:

Opublikowano

co znaczy kiepski dół ??

znaczy ze w dolnym zakresie obrotow mozna wyjsc z auta i isc obok wkreca sie dopiero od 2000 - samym programem dorobisz do 150 km bezpiecznie potem turbina lepsz, wieksze wtryski i jazda wyzej!!

Opublikowano

AFN 110ps / AJM 115ps PD, a jeszcze byly ATJ to chyba 6-biegów? :mysli:

Opublikowano

co znaczy kiepski dół ??

znaczy ze w dolnym zakresie obrotow mozna wyjsc z auta i isc obok wkreca sie dopiero od 2000 - samym programem dorobisz do 150 km bezpiecznie potem turbina lepsz, wieksze wtryski i jazda wyzej!!

:polew: :polew: :polew: Dobre bardzo dobre ,kiepski dół to znaczy ze jak przesadzisz z moca to sie silnik moze rozwalic,dolna czesc silnika jest malo wytrzymala :kwasny: