Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Rant na tylnych tarczach hamulcowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, czy moglby mi ktos powiedziec jak ma wygladac tarcza hamulcowa z tylu w aucie juz po pewnym przebiegu? powinna cala byc wyszlifowana powierzchnia robocza czy miec od gory rant? poniewaz w swojej a4. Jak i tej z ktorej zdjelem dobre tarcze jak i w jeszcze 2 innych rany od gory jest wielkosci 7 mm. Zamieszcze zaraz zdjecie o co mi chodzi. Pytalem dzisiaj znajomego mechanika co o tym sadzi, powiedzial ze a4 tak maja ze klocek jest ciut mniejszy niz powierzchnia robocza tarczy. Mam nowe klocki i jakos jak przykladam do tych tarcz to wyglada mi na to ze rant powinien zostawac okolo 3 mm a nie 7! Co o tym sadzicie? To sa tarcze ktore w poniedzialek bede dawal do przetoczenia bo sa w dobrym stanie, szlifowane i pomalowane. Oczywiscie w swojej nie mam zapieczonych prowadnic. Czy taki rant to normalne? jak jest u was? tarcze1.jpgtarcze2.jpg

Opublikowano

u mnie niema wcale rantu praktycznie minimalny paseczek od góry nawet sie dziś przyglądałem

Opublikowano
  • Autor

No to mnie zastanawia czemu tak sie robi. Jaka to wada skoro widzialem to czterech a4 a ponadto jedna stala u mchanika jego teskst na to to : A bo tak w kazdej jest, bo klocek jest mniejszy niz powierzchnia robocza tarczy. Ajj Ci nasi mechanicy :kox:

Opublikowano

ja nie wiem ale mowie ci jak jest u mnie moze potem ci wysle fotke jak nie zapomnę jak to u mnie wyglada

Opublikowano

te tarcze to już żyletki są :gwizdanie:

Opublikowano

Tarcza nie będzie cała zeszlifowana. Klocek na tyle zostawia taki rant właśnie gdzieś 4mm od góry i z 2mm od dołu. Raczej czeka cię wymiana tarcz i przy okazji oczywiście nowe klocki i łożyska :)

Opublikowano
  • Autor

Na zdjeciu sa tarcze ktore kupilem, Grubosc maja ok, jutro beede tylko przetaczal ten rant co jest mierzony na zdjeciu. Zobaczymy co bedzie, moje z auta sa w oplakanym stanie.

Opublikowano

Jak dla mnie to te tez już nie są w najlepszej kondycji nowe na allegro z bosha nie kosztują za wiele trzeba było nowe zakupić. Ale to może na zdjęciach tylko tak wyglądają.

Opublikowano
  • Autor

one sa praktycznie nie zuzyte. ich grubosc to nie cale 10 mm. w miejscu gdzie sa wyszlifowane nie gdzie ten rant jest, lepiej mi powiedz czy u Ciebie tez taki rant sie robi ;p

Opublikowano

one sa praktycznie nie zuzyte. ich grubosc to nie cale 10 mm. w miejscu gdzie sa wyszlifowane nie gdzie ten rant jest, lepiej mi powiedz czy u Ciebie tez taki rant sie robi ;p

Dasz do przetoczenia i będą idealne, ja robiłem tak w poprzedniej audi przy wymianie klocków.

Opublikowano

u mnie tez robi sie taki rant.. moze troszke mniejszy.. a tarczy widac ze jeszcze jest duzo..

Opublikowano

ostatnio wymienialem tarcze z tylu i tez bylo podobnie jak u ciebie...

na jarzmie sa (prowadniczki),nie wiem czy fachowo tak sie nazywaja ale chodzi wlasnie o te do ktorych przykreca sie zacisk.

sa one chyba jak sie nie myle na klucz 15 i obudowane sa na koncu guma,sprawdz czy one chodza bo one odpowiadaja za rowne dopasowanie klockow.Gdy jedna prowadniczka bedzie chodzic a druga nie to klocek podczas hamowania bedzie sie nie rowno ukladal.

Po rozruszaniu zasniedzialych srub i nasmarowaniu zauwazylem ze powierzchnia tarcia na tarczy jest rowna a jezdze po wymianie juz miesiac ponad

Opublikowano

ostatnio wymienialem tarcze z tylu i tez bylo podobnie jak u ciebie...

na jarzmie sa (prowadniczki),nie wiem czy fachowo tak sie nazywaja ale chodzi wlasnie o te do ktorych przykreca sie zacisk.

sa one chyba jak sie nie myle na klucz 15 i obudowane sa na koncu guma,sprawdz czy one chodza bo one odpowiadaja za rowne dopasowanie klockow.Gdy jedna prowadniczka bedzie chodzic a druga nie to klocek podczas hamowania bedzie sie nie rowno ukladal.

Po rozruszaniu zasniedzialych srub i nasmarowaniu zauwazylem ze powierzchnia tarcia na tarczy jest rowna a jezdze po wymianie juz miesiac ponad

Dokładnie :) przyczyną może być zapieczony tłoczek tudzież prowadnica :hi:

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

u mnie też robi się taki rant jak na zdjęciu, to chyba normalne

Opublikowano

u mnie to samo sie pojawia ;d kolega mowil zebym wymienil sobie tarcze wraz z klockami bylem ostatni na przegladzie i sprawdzilem sile hamowania na jednym kole mam delikatnie wiekszy rant i hamulec na tym kole faktycznie byl slabszy bede musial pomyslec o wymianie ;/

Opublikowano

Te modele tak maja, klocek zostawia taki rant i już :wink4:

Opublikowano

Miałem b5 i nie miałem takiego rantu. Może jakieś dziwne klocki zakładacie. :cool1: W b7 też nie mam tego problemu tarcza jest równomiernie zużyta minimalny rancik zawsze jest ale nie 7mm.

Opublikowano

Spojrzałem u mnie jest rant, nie taki duży ale jednak ze 4mm albo i 6