Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Zmiana dawki paliwa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy mam małe pytanko odnośnie zmiany dawki paliwa , czytałem sporo wątków i ogólnie jest spora rozbieżność . Chce zmniejszyć dawke bo teraz wynosi 1 a czasami pokazuje 0.9 , niby zalecana jest 4 do 9 , nie chce też żeby autko straciło na mocy ale ta dawka którą mam teraz jest sporo za duża i nie wiem czy aż tak duża dawka jest potrzebna . Dodam że przy takiej dawce troche silnik sie telepie , myślałem żeby ustawić ok 2.5-2.8 . A i w którą strone należy przesunąć nastawnik do tyłu czy do przodu żeby zmniejszyć dawke

Opublikowano

sprobuj najpierw vagiem

Opublikowano

Zalecana jest w przedziale 3-9. Dawka 2,8 to nadal odrobinę za dużo, ale jak chcesz. Jak będziesz to robił (na włączonym silniku) to przecież będziesz obserwował wartości dawki paliwa i sam zauważysz w którą przesunąć. Pamiętaj tylko, żeby przesuwać bardzo delikatnie, staraj się o 0,1mm. Po skręceniu nastawnika dawka może się jeszcze zmienić minimalnie. Jeśli przesuniesz za dużo to będziesz miał problem z uruchomieniem silnika, dopóki nie ustawisz takiej dawki jak trzeba ;)

BTW. Jeśli masz FIS'a i zmienisz dawkę vagiem to będziesz miał nieprawidłowo pokazywaną dawkę paliwa.

Opublikowano

ja dziś sobie właśnie przestawiałem dawkę paliwa. VAG pokazywał 4,2 a w bloku nr 15 było 0,5l/h.

przestawiłem na 3,8 i zrobiło się 0,4l/h :decayed: zobaczymy jak audi będzie szło na trasie. ewidentnie zmieniła się praca silnika, czy będzie puszczał dyma się okaże.

Opublikowano
  • Autor

sprobuj najpierw vagiem

Co do ustawiania Vagiiem to nie do końca kojarzę jak to zrobić a nie chce czegoś innego poprzestawiać , tak dawka 2.5-2.8 i tak jest duża ale więcej paliwa to i autko bardziej żywe , a taka jak mam teraz to już pewnie i tak nic nie daje , a może uda sie wyeliminować telepanie sie silnika , musze załatwić ten klucz trujkątny do tej jednej śruby
Opublikowano

Kolewgo do przestawiena dawki wagiem robimy tak

Wchodzimy w ENGINE potem LOGIN wipsujemy 12233 Potem 10- ADAPTACJA i na pierwszej pozycji mamy dawke paliwa zapisz sobie jakie masz ori nastawy a potem zmieniaj (oczywiście w granicach zorsądku) i sprawdzaj na main blok o 001 o ile sie zmienia(oczywiście na rozgrzanym silniku). A co do zmiany spalania na FIS to można w INSTRUMENTS-ADAPTACJA zmienić ilośc konsumpcji paliwa standardowo jest na 100% a można zmienić od 85% do 115% jeżeli ustawimy powyżej 100% bedzie pokazywał większe spalanie a jak poniżej to mniejsze.

Opublikowano

Co do klucza/nasadki do nastawnika to na allegro można nie raz wyrwać taki:

http://allegro.pl/klucz-do-nastawnika-dawki-paliwa-vw-audi-hartowa-i1940543762.html

Kiedyś kupiłem tańszą nasadkę, ale to była przerobiona zwykła nasadka (chyba rozmiar 8)

Opublikowano
  • Autor

Wchodzimy w ENGINE potem LOGIN wipsujemy 12233 Potem 10- ADAPTACJA i na pierwszej pozycji mamy dawke paliwa zapisz sobie jakie masz ori nastawy a potem zmieniaj (oczywiście w granicach zorsądku) i sprawdzaj na main blok o 001 o ile sie zmienia(oczywiście na rozgrzanym silniku). A co do zmiany spalania na FIS to można w INSTRUMENTS-ADAPTACJA zmienić ilośc konsumpcji paliwa standardowo jest na 100% a można zmienić od 85% do 115% jeżeli ustawimy powyżej 100% bedzie pokazywał większe spalanie a jak poniżej to mniejsze. kolego co miałeś na myśli w granicach rozsądku ? a i czy lepiej ustawiać dawke Vagiem czy mechanicznie ? Jest jakaś rużnica ?[br]Dopisany: 22 Listopad 2011, 17:59_________________________________________________Jak lepiej ustawić dawke paliwa , Vagiem czy mechanicznie ? Chodzi mi o to czy przestawianie dewki Vagiem jest bezpieczniejsze dla silnika czy lepiej zrobić to mechanicznie .

Opublikowano

Witam,

Jaka jest idealna dawka dla silnika afn?

6 postow wyzej masz napisane...zalecana od 3 do 9

Opublikowano

Witam,

Jeden post wyżej masz napisane Jaka jest idealna?

Opublikowano

Witam,

Taka jak zalecana :polew: Mowia, ze im wieksza tym auto 'lepiej sie zbiera', ale na swoim przypadku wiem, ze nie koniecznie...Dzis zmniejszylem z 3,6 na 4,6 i jest lepiej :gwizdanie:

Opublikowano

Witam,

Taka jak zalecana :polew: Mowia, ze im wieksza tym auto 'lepiej sie zbiera', ale na swoim przypadku wiem, ze nie koniecznie...Dzis zmniejszylem z 3,6 na 4,6 i jest lepiej :gwizdanie:

ciekawe jakim cudem na mniejszej dawce samochod zbiera sie lepiej?? :gwizdanie:

moc przeciez bierze sie z paliwa a nie powietrza..

Opublikowano
  • Autor

Witam,

Powinna sie mieścić w zakresie 3-9 ale fabrycznie jest chyba 4 . Ja narazie mam 1 ale zamierzam zmienić na 2.5-3 a zobaczymy co wyjdzie , swoją drodą ciekawe czy zbyt duża dawka działa jakoś negatywnie na silnik pompe i wtryski
Opublikowano

Witam,

Jakim cudem w motorynce la luzie jak się kończy paliwo to na sam koniec rosną obroty?

Opublikowano

Witam,

MOC to nie tylko paliwo, żeby auto chodziło jak należy musi być odpowiednia dawka paliwowo-powietrzna - dlatego każde auto będzie inaczej chodziło na danej dawce...

Opublikowano

Wchodzimy w ENGINE potem LOGIN wipsujemy 12233 Potem 10- ADAPTACJA i na pierwszej pozycji mamy dawke paliwa zapisz sobie jakie masz ori nastawy a potem zmieniaj (oczywiście w granicach zorsądku) i sprawdzaj na main blok o 001 o ile sie zmienia(oczywiście na rozgrzanym silniku). A co do zmiany spalania na FIS to można w INSTRUMENTS-ADAPTACJA zmienić ilośc konsumpcji paliwa standardowo jest na 100% a można zmienić od 85% do 115% jeżeli ustawimy powyżej 100% bedzie pokazywał większe spalanie a jak poniżej to mniejsze. kolego co miałeś na myśli w granicach rozsądku ? a i czy lepiej ustawiać dawke Vagiem czy mechanicznie ? Jest jakaś rużnica ?[br]Dopisany: 22 Listopad 2011, 17:59_________________________________________________Jak lepiej ustawić dawke paliwa , Vagiem czy mechanicznie ? Chodzi mi o to czy przestawianie dewki Vagiem jest bezpieczniejsze dla silnika czy lepiej zrobić to mechanicznie .

Ja najpierw spróbowałbym vagiem bo jeżeli poluźnisz nastawnik i przesuniesz go to istnieje możliwść że bedzie ciekło spod uszczelki nastawnika bo uszczelka może byc stara i usiedziana już i wtedy uszczelka do wymiany a troche z tym zabawy jest nie mówiąc już o złym złożeniu i urwaniu końcówki nastawnika i wtedy wielka lipa.

Opublikowano
  • Autor

Jutro biore sie za ustawianie , najpierw spróbuje ustawić mechanicznie zobaczymy co z tego wyjdzie

Opublikowano

Jutro biore sie za ustawianie , najpierw spróbuje ustawić mechanicznie zobaczymy co z tego wyjdzie

Czyli od d*py strony :decayed: Zacznij vagiem, na prawde prosta sprawa. Gdyby nie pomoglo, dopiero zajmij sie nastawnikiem.

Opublikowano
  • Autor

No i dawka ustawiona , było 0.6-1 a zrobiłem na 2.8 zobacze jak sie będzie jeździć , wiem że to i tak za dużo ale nie chce żeby sie zamuliło bo wcześniej całkiem nieźle chodziło , zawsze można jeszcze zmienić