Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B5] Wpięcie się w instalacje oznajmującą nie wyłączonych świateł. Można?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

:hi:

Chciałbym wpiąć cb-radio do owej sieci aby piszczało kiedy wyjmę kluczyk i otworzę drzwi a radio jest włączone. Podpiąłem sobie radyjko na "stałe" pod prąd i zrobiłem uruchamianie (przerwa na plusie) na przycisku przednich świateł przeciwmgielnych (nie mam już ich więc przycisk był wolny). Niestety ostatnio zapomniałem radyjka wyłączyć na weekend co poskutkowało wyładowanym aku. Chciałbym "zabezpieczyć" się przed powtórką z rozgrywki tym bardziej teraz zimą.

Dodam, że dysponuję dużą ilością przekaźników z dwóch rozebranych samochodów więc może złożyć takie coś na osobnym układzie? Tylko i tak i tak głośnik jest w zegarach? Jakiś rady?

Opublikowano

Na szybko do glowy przychodzi mi cos takiego:

- na plusie po stacyjce dajesz przekaźnik rozwierny, czyli taki, który zwiera jak nie ma zasilania.

- przekaznik rozwierny steruje obwodem w ktorym dajesz glosniczek, krancowke drzwi i dodatkowo przełacznik dwutorowy.

- jeden tor tego włacznika wpinasz w obwod o ktorym mowa powyzej, drugi tor dajesz na zasilanie radyjka.

Dziala nastepująco:

Przy wyłaczonej stacyjce na przekazniku nie ma zasilania wiec styki przekaznika zwieraja obwod glosnika. Ale narazie nic nie piszczy bo krancowka drzwi nie zamyka obwodu. Otwierasz drzwi, krancowka zwiera i sa dwa scenariusze: radyjko wlaczone- wtedy jeden tor wlacznika zwiera obowod glosnika i zaczyna piszczec. ,albo radyjko wylaczone-wtedy tor nie zwiera obwodu i nic nie piszczy. Wieczorem postaram sie zrobic jakis maly schemat, to wtedy bedziej jasniej co i jak.

Opublikowano

Dzięki @Lukasz_N ale nie wiem czy ogarnę budowę całej nowej instalacji :confused4: Myślałem bardziej aby wpiąć się w "obecny" układ od światełek. Jakaś rozpiska pinów, który kabel w którą kostkę albo jakiekolwiek większe nakierowanie to wtedy sobie miernikiem poszukam. Tylko, że nawet nie wiem na jakiej zasadzie układ działa...

Opublikowano

Witaj,

wiem, że może nie do końca o to pytałeś, ale czy nie prościej podpiąć po prostu CB na + po stacyjce i nigdy nie zapomnisz o wyłączeniu?

Pozdrawiam

G.

Opublikowano

Witaj,

wiem, że może nie do końca o to pytałeś, ale czy nie prościej podpiąć po prostu CB na + po stacyjce i nigdy nie zapomnisz o wyłączeniu?

Pozdrawiam

G.

W założeniach specjalnie zostało podpięte na "stałe". Nieraz włącza się radyjko na parkingu albo coś, nie zawsze jest kluczyk w stacyjce a nie chce być od tego uzależniony.