soolek Opublikowano 19 Marca 2008 Opublikowano 19 Marca 2008 Właśnie się dowiedziałem, że mój kochany developer sprzedał moje miejsce parkingowe także innej osobie (przez pomyłkę). Zaproponowali mi miejsce w innym bloku, na co się oczywiście nie zgodziłem. Ta druga osoba też się raczej nie zgodziła, bo właśnie myślą nad argumentami, którymi mogą nas przekonać do dobrowolnego odstąpienia tego miejsca (upust cenowy, pomieszczenie gospodarcze lub drugie miejsce parkingowe gratis). Żaden z powyższych argumentów mnie nie przekonuje i raczej nic mnie nie przekona, gdyż nie mam zamiary latać z zakupami z innego bloku. Mieszkanie oczywiście nie jest odebrane jeszcze, aktu notorialnego brak, mam tylko umowę i faktury (wszystkie transze już wpłacone developerowi). W związku z powyższym mam kilka pytań: - co może zrobić developer, jeżeli nie będę chciał zamienić miejsca (pewnie może rozwiązać umowę, co byłoby mi bardzo nie na rękę) - czy taka "podwójna" sprzedaż podlega pod jakiś paragraf? Może postraszyć developera Urzędem Skarbowym, UOKiK czy mediami? Da to coś? - czy jeżeli doszłoby do jakiegoś sądzenia się lub tym podobnych, to mając umowę podpisaną wcześniej niż ten "inny", to jestem na wygranej pozycji? - do jakiej instytucji mógłbym się zgłosić po jakąś fachową poradę? Najlepiej telefoniczną, bo sprawa ma się wyjaśniać jeszcze w tym tygodniu. Wszelki rady mile widziane.
Nowak_zg Opublikowano 20 Marca 2008 Opublikowano 20 Marca 2008 najlepiej pojdz do radcy prawnego i on ci powie dokladnie co i jak i na co sie powolac
wustyle Opublikowano 20 Marca 2008 Opublikowano 20 Marca 2008 ja mam garaz w innym bloku i nie narzekam gdyby mi zaproponowali drugie miejsce gratis to bym sie w ogole nie zastanawial
spanky Opublikowano 20 Marca 2008 Opublikowano 20 Marca 2008 ja mam garaz w innym bloku i nie narzekam ale na tym samym osiedlu ... ? a wracajac do tematu .... brac prawnika i walczyc o swoje ...
wustyle Opublikowano 20 Marca 2008 Opublikowano 20 Marca 2008 na tym samym jeszcze nie raz bedziesz wodke u mnie pil to Ci pokaze
soolek Opublikowano 20 Marca 2008 Autor Opublikowano 20 Marca 2008 Ja jednak bardzo sobie cenię garaż w tym samym bloku, a tym bardziej, że mam tylko ze 3 metry do drzwi i windy - bardzo wielka wygoda - masz w d... deszcze, wiatry, temperaturę itd. Samochód można spokojnie zapakować i rozpakować itd itp. Oczywiście, jeżeli sprawa się nie zakończy szybko i po mojej myśli, to będę szukał jakiejś fachowej pomocy, ale myślałem, że może ktoś mi rzuci jakiś pomysł, gdzie na dzień dobry mógłbym przechylić szalę zwycięstwa na swoją stronę :> Pożyjemy...zobaczymy...
wustyle Opublikowano 20 Marca 2008 Opublikowano 20 Marca 2008 nie no, sprawa ewidentnie jest lipna zeby sie nie skonczylo tylko jak w alternatywy 4 z kołkiem i kotkiem
milo222 Opublikowano 20 Marca 2008 Opublikowano 20 Marca 2008 jeżeli Twoja umowa była pierwsza to masz pierwszeństwo z drugiej strony pamiętaj, iż jeżeli masz zawartą umowa w formie zwykłej ( nie notarialnej) to wybór de facto należy do dewelopera bo twoja umowa jest lekko wadliwa
Musashi Opublikowano 20 Marca 2008 Opublikowano 20 Marca 2008 zgodnie z kodeksem cywilnym prawo jest po twojej stronie. jednak dochodzic go musialbys na drodze cywilnej, a to czas i nerwy. jezeli masz ochote mozesz sie pobawic. jednak bez prawnika ani rusz. deweloper jest dobrze przygotowany... o wiele rozsadniejszym rozwiazaniem jest skorzystanie z oferty drugiego miejsca gratis. jakby nie bylo pare groszy odzyskasz, sprzedajac. uwazam ze nie ma sensu przesadzac z bliskoscia, od czasu do czasu warto sie przejsc
Rekomendowane odpowiedzi