Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 BFB] 1.8 T po chipie problem z lpg

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. A4 jest zrobiona na 200km i przy 4-5 tysiącach przerywa i zapala się check. Wcześniej był problem bo zapętlała wtryski ale już to jest ogarnięte, tylko przy odpuszczeniu i gwałtownym wciśnięciu lubi szarpnąć i problem się powtarza a wtedy nieraz wtryski dojdą do 100 milisekund ale nie zawsze i lubi wyskoczyć błąd że wtryski gazowe całkowicie otwarte. Jazdy ustawianie ciśnienia i mapki, cuda i dalej to samo. Instalacja to Stag4, reduktor wcześniejszy to Magic jeat III (porażka) teraz KME GOLD TURBO 380KM (prawie żadnych spadków), miedz 8 wszędzie, wtryski meagic jeat. Dysze 2.8 , ciśnienie ustawione na 1,38. Z góry dzięki za jakiekolwiek podpowiedzi :hi:

Opublikowano

spierd....olony program, miałem to samo

załóz wskaznik doładowania, zobaczysz wówczas że przeładowanie wystepuje przy róznym doładowaniu

Opublikowano
  • Autor

Byłem kolego na poprawce i jest lepiej bo wcześniej zapętlały się wtryski benzynowe. Mam do nich 300km i to mnie najbardziej boli bo nawet nie mam czasu na takie podróże. Mam wskaźnik doładowania i pompuje 1.20-1.30. Ale gdy dojdą czasy wtrysku do 100 milisekund to tak jakby komputer wtryski gazowe odcinał. A większa średnica dysz wtryskiwaczy pomoże lub inne ciśnienie?

Opublikowano

Byłem kolego na poprawce i jest lepiej bo wcześniej zapętlały się wtryski benzynowe. Mam do nich 300km i to mnie najbardziej boli bo nawet nie mam czasu na takie podróże. Mam wskaźnik doładowania i pompuje 1.20-1.30. Ale gdy dojdą czasy wtrysku do 100 milisekund to tak jakby komputer wtryski gazowe odcinał. A większa średnica dysz wtryskiwaczy pomoże lub inne ciśnienie?

sprawdz czy na benzynie i LPG masz takie same dołądowanie

ja miałem na LPG 1.2 a na benzynie 1.0

czasami było tak że turbo pompowało do 1.2 i nic sie nie działo

a czasmi przy 0.8 juz było szarpniecie, ECU odcinał paliwo

Opublikowano
  • Autor

Doładowanie jest podobne, tylko tak jak piszesz czasami już przy 0,8 zaczyna się problem. Doczytałem się że w stagu jest taka możliwość w zakładce parametry zmniejszyć max obciążenie na gazie na 98%. Dopiero w poniedziałek będę coś wiedział czy to pomorze, miejmy nadzieje że tak bo załamka :wallbash: A czym miałeś spowodowane takie różnice doładowań?

Opublikowano

u mnie był zorany program

Opublikowano
  • Autor

Obawiam się że u mnie też to jest głównym problemem. A gzie miałeś program robiony? Poprawiałeś?

Opublikowano

nie, nie poprawiałem bo mi to specjalnie, nie przeszkadzało

jak chciałem ostro wyprzedzić wówczas przełączałem na benzynę

czasmi zapominałem ale i tak nic sie nie działo

Opublikowano
  • Autor

Jak się poprawi po zmianie tego obciążenia to ci napisze i jak masz staga to może będziemy mieli problem z głowy

Opublikowano

zamer-z1

Czuję że do puki nie wymienisz wtrysków na coś porządniejszego (np na hana) to będzie problem przy większym bucie. Magic jety to elektrozaworki i nie lubią dużego ciśnienia jakie masz ustawione. I podstawa to zrobiona dobra korekta od temperatury, bo gdy zimny gaz to lubią lać a gdy ciepły to zubożają.

Opublikowano
  • Autor

Myślałem o tych wtryskach hana. Ale kolega mówił że to dużo nie pomorze, hana by były zdecydowanie szybsze i precyzyjniejsze

Opublikowano

To kolega raczej nie wie co mówi, nie ma porównania w pracy i osiągach.

Ale jak pisałem wcześniej, podstawa to dobra korekta od temp.

Opublikowano
  • Autor

Kolego nie jestem tak obcykany jeżeli chodzi o LPG, Dlatego chce się skonsultować :mysli:

Opublikowano

Kolego zamer-z1 jak można wiedzieć to gdzie robiłeś program?

Opublikowano

A jakiego masz Staga-4 zwykłego przy plusa, jezeli zwykłego to nie ogarniesz tego, musisz miec mozliwośc zmian korekt po obrotach i temp co oferuje plus.

Opublikowano
  • Autor

Koledzy, wtryski lepsze np. Hana nic w tym przypadku nie pomogą. Tu jest problem następujący zp...... program. Czasy wtrysków są za długie dochodzą do 35-50 milisekund a przy 25 komputer odcina wtryski gazowe, wtedy silnik nie dostaje mieszanki i zapala się check. Moim zdaniem muszę założyć wtryski od TT 225 km i jechać do nich żeby skrócili czasy wtrysków, wtedy będzie miała moc i będzie latała na LPG tak jak przed chipem. Ale to dodatkowe koszty. Szkoda że jak ktoś robi program to nie informuje ludzi że później dzieją się takie cyrki :kwasny:

Opublikowano

gdzie program robiłeś?bo i ja 28 jadę na program do p.Witka i co by nie było niespodzianek :mysli:

Opublikowano

Koledzy, wtryski lepsze np. Hana nic w tym przypadku nie pomogą. Tu jest problem następujący zp...... program. Czasy wtrysków są za długie dochodzą do 35-50 milisekund a przy 25 komputer odcina wtryski gazowe, wtedy silnik nie dostaje mieszanki i zapala się check. Moim zdaniem muszę założyć wtryski od TT 225 km i jechać do nich żeby skrócili czasy wtrysków, wtedy będzie miała moc i będzie latała na LPG tak jak przed chipem. Ale to dodatkowe koszty. Szkoda że jak ktoś robi program to nie informuje ludzi że później dzieją się takie cyrki :kwasny:

Wiesz coś ale nie do końca.

Ostatnio właśnie ustawiałem gazownię takiego chipowanego A4 kolegi Ks1adz z forum.

To co pokazuje Stag czyli czasy wtrysku rzędu 100 lub wyższe (mowa o benzynowych na benzynie) to nic innego jak zapętlenie wtryskiwaczy benzynowych. W momencie zapętlenia wtryskiwaczy benzynowych Stag głupieje i pokazuje takie bzdury. Takiego auta nie stroi się po czasach wtrysku widocznych w Stagu tylko przy użyciu sondy szerokopasmowej i AFR.

W większości te silniki mają fabryczną sondę szerokopasmową i mając jakiś sprzęt diagnostyczny lub Vaga można podglądnąć jaka jest lambda lub jeśli pokazuje to jakie jest AFR, ale oba te parametry to to samo jedynie w innej formie.

Normalne jest że po programie do 190-200KM następuje zapętlenie wtryskiwaczy benzynowych ale wtedy można zapomnieć. że auto wystroi się przy pomocy jedynie Staga.

Drugą sprawą jest, że wyższej klasy wtryskiwacze dadzą zmianę i to sporą bo są szybsze i precyzyjniejsze więc przy odpowiedniej konfiguracji dadzą lepsze spalanie i wydajność.

Przy walteko podobnych można o tym zapomnieć.

Jak możesz to wrzuć jakiś oscyloskop z jazdy na benzynie i na gazie tak z nogą w podłodze.

Po za tym Staga 4 wystarczy aktualizować (wgrać nowsze oprogramowanie) i dostępne będą i korekty po temp. i korekty po obrotach.

Opublikowano
  • Autor

Program był robiony u Auto-Seby koło Wrocławia. Mam nowe oprogramowanie z możliwością zrobienia korekt. Szkoda kolego fassi1 że nie mieszkasz bliżej, nie znam nikogo takiego kto by na Płocku lub Włocławku ogarniał takie tematy

Opublikowano

Dzięki,mój gazownik powiedział,że ogarnie temat,myślę że u mnie nie będzie po programie dziwnych zachowań na LPG.