Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Wymiana uszczelki pokrywy zaworów 1.8T

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, BARTEK75121 napisał:

Nie, nie. Widać na 100%, że to świeży olej, bo przetarłem do sucha w tym miejscu. Na zimnym nie było nic, a później po jeździe na gorącym silniku, widać było olej w tym miejscu. Ubywa minimalnie co prawda, wyciek nie jest duży w aucie nie czuć palonego oleju. Od dołu widać trochę, że jest zapaćkane olejem tam z tyłu. Niby nic, ale wolałbym się tego pozbyć przy okazji innych rzeczy. :p 

Jak jesteś pewien że stamtąd cieknie to wymień tą uszczelkę i będziesz miał święty spokój. Tam jak nawet będzie ciekło to i tak nie na wydech, także oleju spalonego nie poczujesz.

• 1 rok później...
Opublikowano

Czy ktoś z was miał też taką przypadłość??

Przebieg 183tys km do tej pory silnik był w miarę such przy przeglądach okresowych co 10tys km zawszę oglądałem czy są jakieś wycieki i co jest do zrobienia itp 

Od jakiś 3 miesięcy...

Coraz więcej oleju zaczęło sączyć się z pokrywy wałków rozrządu okazało się że nakrętki które dociskają pokrywę były tak luźne że 6 odkręciłem w palcach. Uszczelka fabryka Ori nikt tam pozorów nie pchał bo sam od 3lat serwisuje swoję żelazo a tu taki zonk samo się odkręciło

????????

Uszczelka wymieniona polecany zamiennik... fabryka nie dawała żadnego silikonu, ja też. Wyczyściłem założyłem zakręciłem ! Plastik po myciu wygląda jak zardzewiały haha

IMG_20221021_133055305.jpg

Opublikowano

Sylikon masz dać przy wyjściu wałków z obudowy pokrywy, z prawej strony na zdjęciu nawet widać, że był tam sylikon.

Opublikowano

Ja tam nic nie widzę ?

Uszczelkę dokładnie oglądałem silikonu nie ma na niej w żadnym miejscu 

Opublikowano

Złożyłem bez silikonu bo nie miałem a potrzebuje auta na jutro rano. Jeżeli będzie ciekło zrobię ponownie  dam cieniutką warstwę masy na płaskich powierzchniach żeby uszczelka dobrze przylgnęła 

Opublikowano

Nie na płaskich, daje się jedynie w miejscu, gdzie jest spotkanie płaskiej z półokrągłym, w tym kącie.

Opublikowano

Dajesz w narożnik trochę sylikonu i palcem dociskacz aby wszedł w narożnik i trochę na boki, resztę zrobi uszczelka. Zaznaczyłem dwa punkty ale są 4, po dwa z każdej strony.

IMG_20221021_205159.thumb.jpg.26c7be5fb8fd1bf9c3b0defcec8e8ae0.jpgIMG_20221021_205137.thumb.jpg.298fefbcfed48c9d641da2ab43e74cb7.jpg

Opublikowano
W dniu 21.10.2022 o 20:53, Langista napisał:

Dajesz w narożnik trochę sylikonu i palcem dociskacz aby wszedł w narożnik i trochę na boki, resztę zrobi uszczelka. Zaznaczyłem dwa punkty ale są 4, po dwa z każdej strony.

IMG_20221021_205159.thumb.jpg.26c7be5fb8fd1bf9c3b0defcec8e8ae0.jpgIMG_20221021_205137.thumb.jpg.298fefbcfed48c9d641da2ab43e74cb7.jpg

Uszczelka była oryginalna podejrzewam że nikt jeszcze tego od nowości nie wymieniał akurat tam gdzie zaznaczyłeś masy uszczelniające nie było ! tam z tyłu przy łańcuszku też nie ?. Ale zauważyłem że delikatnie uszczelka była posmarowana na całej płaskiej powierzchni przy kolektorze ssącym i wydechowym. Widać to było pod dobrym światłem LED 

Bardziej mnie zastanawia to dlaczego się odkręciła pokrywa sama ? gdybym w porę sprawdził pazurami i dokręcił obeszło bu się bez wymiany