Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Układ kontroli ciśnienia w oponach w A4 B8 (RKA czyli TPMS)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 3.04.2018 o 09:02, wrclaguna napisał:

To sa czujniki do starszych modeli AUDI  :hi:

Oprocz czujników system potrzebuje jeszcze sterownik

z tego co pamietam to AUDI Q5 miała to

ok rozumie. Jeżeli nie byuło tej opcji w audi a4 b8, to odpuszcze sobie sprawe po prostu. 

Opublikowano

Witam kolegów.                                      Prosze was o pomoc w rozwiązaniu problemu wczoraj zmieniałem koła na letnie (zmieniłem tylnie na przednią oś bo są w lepszym stanie) dzisiaj wywaliło mi błąd na fisie i na zegarach po lewej stronie za chiny nie idzie wykasować błedów po skasowaniu VAGIEM błąd odrazu powraca.ciśnienie w kołach takie same a w MMI resetowanie ciśnienia jest na szaro.podmieniłem zpowrotem przód na tył pojeździłem troche i dalej błąd. Co moge jeszcze zrobić prosze o pomoc Dodam jeszcze ze wymieniłem odrazu klocki tylne, kable,i wtyczki od abs sprawne

Edytowane przez Emilio323323

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Po jakim czasie wywala błąd spadku ciśnienia? Dzisiaj z ciekawości spuściłem ciśnienie w kole z 2.4 bara na 1.5 bara przejechałem z 2 kilometry i nie pokazało żadnego komunikatu. Dopompowałem zaraz bo za dlugo nie chciałem tak jechać 

Opublikowano
Godzinę temu, inhosik napisał:

Po jakim czasie wywala błąd spadku ciśnienia?

Mi wywaliło praktycznie od razu ale dopiero po przekroczeniu 120km/h może przy mniejszych prędkościach nie ma aż takiej różnicy w owalizacji koła...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 1.05.2018 o 13:13, pilKOZAK napisał:

Mi wywaliło praktycznie od razu ale dopiero po przekroczeniu 120km/h może przy mniejszych prędkościach nie ma aż takiej różnicy w owalizacji koła...

A jak odpalasz codziennie auto to na liczniku pojawia ci sie kontrolka TPMS? Ja zakodowalem wszystko, w mmi dziala mi zapamietywanie ciśnienia opon, dzisiaj na jednym kole spuściłem z 2.2 do 1 bara przejechałem jakies 5 kilometrów z prędkością 130 i nic zero komunikatow od tpms, w vcds żadnych błędów, licznik mmi 2g high i pompa abs zakodowana funkcja tpms

Opublikowano

tak pojawia się na parę sekund żółty kapeć, a potem gaśnie. a spróbuj dopompować do 3 a na drugiej 1. może masz opony run flaty?

Opublikowano

I Mam zwykłe opony. U mnie przy odpalaniu nie pojawia się ikona żółty kapeć. Coś jest nie tak. Dziwne bo jak wykodowalem z pompy abs tpms to na liczniku pojawila sie ikona żółtego kapcia i błąd w vcds ze nie ma komunikacji że sterownikiem abs czyli licznik ma zakodowany tpms. Muszę jeszcze wykodoować i zakodować na nowo. Jak w mmi na postoju jak zapisuje się ciśnienie w oponach to system zapisuje ciśnienie w pamięci na postoju czy po przejechaniu kilku km on wyliczy sobie ciśnienie/obwód koła? 

U mnie wygląda to tak przy odpalaniu:

Edytowane przez inhosik

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam

Mam sterownik ABS : 8K0 907 379 AE . Sterownik przyjął pięknie kodowanie pod kontrolę ciśnienia . W instruments też mi poszło gładko , ale na swoim mmi 2g Basic nie mogę uruchomić żeby mi pokazał funkcję odnośnie zapisu ciśnienia w kołach . Czy jest jakiś myk odnośnie tego ? Zrobiłem wszystko zgodnie z postem pierwszym w tym temacie dla 2G . No ale to chyba było dla 2G High ?

Pozdrawiam was ciepło i może coś pomożecie :)

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam Panowie zmiana kół. Kupiłem nowe felgi i opony  które chce zamontować i teraz pytanie. Z tego co czytam prawdopodobnie mam czujniki i co teraz muszę kupić do nowych felg czujniki. Przełożyć że starczy czy jak. Jak zamontuje felgi bez czujników to będzie wywala błędy 

A4 b8  2009 r 

Edytowane przez Ju86

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, Ju86 napisał:

Z tego co czytam prawdopodobnie mam czujniki i co teraz muszę kupić do nowych felg czujniki.

Napisz chociaz jakie auto masz i który rocznik

Opublikowano

A4 b8 2009r. 

Opublikowano
  • Autor
3 godziny temu, Ju86 napisał:

A4 b8 2009r. 

Nigdy w takim roczniku nie było czujnków w kołach

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

wie ktoś jak wyłączyć tpms w vcds? Bo miałem w zimówkach czujniki ciśnienia we feldze, założyłem letnie i jest błąd, a szkoda kasy na kolejne czujniki. 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Czy dam radę uruchomić to w A6 C6 (2010 r.)? Sterownik 4F0614517AT.

Opublikowano
  • Autor
44 minuty temu, Ess napisał:

Czy dam radę uruchomić to w A6 C6 (2010 r.)? Sterownik 4F0614517AT.

przeciez to inna platforma AUDI

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

po rozkodowanym VINie wyszlo
kod 7K6 L RDK wskaźnik płaskiej opony
a na wlepie jest 1AT

czyi mam czujniki RDK i kupując felgi na zimę musze kupić z czujnikami lub felgi w których moge takie czujniki zamontować?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 12.09.2017 o 15:59, BANDZIOR143 napisał:

Witam. Otóż dzisiaj próbowałem zakodować u siebie TPMS. wszystko zrobione ze wskazówkami z pierwszego postu. Kod ABS z wklejki w bagażniku to 1AT Sterownik 8K0 907 379 AQ ESP8 FRONT H03 0210. Radio MMI 2G. Wszystkie kodowania przyjęte prawidłowo - niestety na blacie zaraz po odpaleniu wyskakuje żółta kontrolka ciśnienia oraz komunikat Tire Presure! System Malfunction.

Za Chiny nie mogę tego wyłączyć.  Nadmieniam, że próbowałem kilkukrotnie przejść całą procedurę i nic nie pomaga. W tej chwili TPMS jest wykodowany we wszystkich sterownikach, a błąd mimo wszystko się pokazuje (zaraz po włączeniu zapłonu) wraz z komunikatem na blacie. Poniżej błąd z ABS.  W [07] i [17] błędów nie ma. POMOCY.

--------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------
                Address 03: ABS Brakes       Labels: 8K0-907-379-V1.clb
Control Module Part Number: 8K0 907 379 AQ    HW: 8K0 907 379 AQ
  Component and/or Version: ESP8 front    H03 0210
           Software Coding: 16CD00
            Work Shop Code: WSC 06280 995 89687
                      VCID: 0818000FBB209C7E15-805C
1 Fault Found:
03159 - TPMS Functionality in ESP
            000 -  -
             Freeze Frame:
                    Fault Status: 01100000
                    Fault Priority: 4
                    Fault Frequency: 1
                    Reset counter: 252
                    Mileage: 213663 km
                    Time Indication: 0
                    Date: 2017.09.12
                    Time: 12:45:15
             Freeze Frame:
                    Hex Value: 0x0000
                    Hex Value: 0x47A2
                    Hex Value: 0x001A
                    Hex Value: 0x0DB5
                    Hex Value: 0x00FF

Odepnij kleme przy akumulatorze, i podepnij spowrotem mi pomogło

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Panowie jak sprawdzić czy TPMS działa ? 

Wszystko się zakodowało , zapisuje ciśnienie , trochę pojeździłem , obniżyłem ciśnienie do 1.2 bara pojechałem ok 3 km w celu sprawdzenia i nic nie wykrywa .... napiszcie jak to u Was działa .

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam. Posiadam na wlepce oznaczenie 1AT oraz sterownik 8k0 907 379 J niestety nie obsługuje tpms. Mam pod ręką sterownik 8k0 907 379 CA czy on bedzie pasowal do a5 3.0 tdi 240 km quattro z 2008r?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam. przeczytałem temat i już wiem ze czeka mnie wymiana sterownika abs. Posiadam pompę o nr 8K0614517 CP, Auto posiada stop/start. Czy po wymianie sterownika na któryś z listy tpms będzie działać i czy stop/start nie koliduje w niczym?