Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Układ kontroli ciśnienia w oponach w A4 B8 (RKA czyli TPMS)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
a masz start/stop? (nie przycisk do rozruchu auta), a opcję eco np: gdy samochód sam Ci gaśnie i zapala na światłach?

jak nie masz tej opcji eco i auto z końca 2009, to pompki mogą ogarnąć ten mod nawet z 1AS :wink:

Jeśli mam start/stop to nie mam co próbować?

Wysłane z mojego VOW V5 za pomocą Tapatalk 2

Jak to jest własnie?

Mam sterownik 1AS i system ECO start/stop. To znaczy, że lipa? Nie ma co próbować?

Opublikowano
a masz start/stop? (nie przycisk do rozruchu auta), a opcję eco np: gdy samochód sam Ci gaśnie i zapala na światłach?

jak nie masz tej opcji eco i auto z końca 2009, to pompki mogą ogarnąć ten mod nawet z 1AS :wink:

Jeśli mam start/stop to nie mam co próbować?

Wysłane z mojego VOW V5 za pomocą Tapatalk 2

Jak to jest własnie?

Mam sterownik 1AS i system ECO start/stop. To znaczy, że lipa? Nie ma co próbować?

Tak, jak masz start/stop to nie mozna dołożyć tego modu.

Opublikowano

no to ciekawe bo u mnie z systemem start/stop działa i miałem to zakodowane oryginalnie w aucie :eusathink:

Opublikowano

A sterownik masz 1AS, czy 1AT?

Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 4

Opublikowano
A sterownik masz 1AS, czy 1AT?

Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 4

aaaa... dobra nie doczytałem :facepalm: mam 1AT

Opublikowano

Artur, a jaki masz sterownik MCE z końcówką D czy P?

obstawiam że z P :wink:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witajcie, mam problem z wyłączeniem TPMS. Od razu powiem, że mam radio concert i sterownik 1AT. Włączałem według w/w procedury i wszystko działało. Jednak często się włączało ostrzeżenie "TPMS Malfunction", co było denerwujące. Teraz już świeci się zaraz po uruchomieniu auta. Radio przyjmuje kodowanie "TPMS settings disabled" i faktycznie znika ta opcja z ustawień. ABS również przyjmuje kodowanie z wyłączeniem TPMS. Jednak w bloku Instruments, gdy już wyłącze TPMS i kodowanie zostanie przyjęte i tak potem wyskakuje błąd (chyba 00144), że moduł źle zakodowany. Kontrolki i ostrzeżenie TPMS malfunction dalej świecą i sygnał piszczy. Gdy włączę TPMS w Instruments nie ma błędu o nieprawidłowym kodowaniu, ale zostaje ten cholerny pisk i ostrzeżenie. Czy możliwe, że w przypadku, gdy licznik już wykrył błąd to nie chce przyjąć nowego kodowania ? Wiem też, że clutch position sensor do wymiany- z pompką. To on mógł zrobić taki bałagan ? Jest jakieś połączenie z abs/esp z elektronicznym hamulcem ? Może ktoś też miał taki problem ? Podsumowując, nie da się wyłączyć TPMS :/ jak to zrobić ? Z góry dzięki za pomoc. Sory za takie długie wywody :kwasny:

Opublikowano
  • Autor

W LICZNIKU 17 INSTRUMENTS tez musisz zakodowac

Teraz przechodzimy do [17 - Instruments]

[Coding - 07] -> Long Helper Kodowanie -> Byte 4 Bit 0 - Zmiana 0 - 1

lub wybieramy Tire Pressure Monitoring (TPMS)

OPONY prawidłowo napompowales ? przuczyles pozniej ?

Opublikowano

Ok, udało się wyłączyć ostrzeżenia po kilku próbach kodowania i wyciągaięciu kluczyka. Są dwa rodzaje ostrzeżeń związanych z TPMS. Można zobaczyć to tutaj:

W moim przypadku było to drugie ostrzeżenie. Problem leży nie w ciśnieniu w kołach, a zapewne w niesprawnym czujniku położenia sprzęgła, do którego odsyłają błędy w bloku ABS. Niby usterka niezwiązana z ciśnieniem w kołach, ale tak już działa magistrala CAN, że rozsyła sygnał po wszytkich modułach. Pozdrawiam :wink:
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Czy system pomiaru bezpośredniego, z czujnikami w zaworze, był/jest montowany w A4 B8? Bo w instrukcji obsługi nic o nim nie ma.

Opublikowano
  • Autor
Czy system pomiaru bezpośredniego, z czujnikami w zaworze, był/jest montowany w A4 B8? Bo w instrukcji obsługi nic o nim nie ma.

Na USA szły z czujnikami i sterownikiem .

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Hm... u mnie jest 1AT...w MMI mam zakladke "Tyre Pressure Monitoring" ale nie wgłębiałem sie w jego opcje.... chyba dziś zobacze ...

---------- Post dopisany 18-03-2014 at 21:59 ---------- Poprzedni post napisany 17-03-2014 at 13:58 ----------

Jutro wymieniam opony i zobaczymy jak dziala ten system. U mnie jest on "aktywny"...

---------- Post dopisany 20-03-2014 at 21:51 ---------- Poprzedni post napisany 18-03-2014 at 21:59 ----------

Opony wymienione...."ciśnienie" zapamietane....zobaczymy jak cos sie zmieni.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie co prawda pytałem o to w innym wątku ale jak zmienie felgi na bez czujników to co - będzie za każdym razem dzwonienie na żółto po odpaleniu auta ?

Opublikowano
czujników nie ma w felgach :wink: wszystko idzie z ABS

Czyli co , nie bedzie zadnego problemu po zmianie felg na 3rd party ?

Opublikowano

Dzieki Ci bardzo za informacje !

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, mam problem, a w związku z tym pytanie, wczoraj w czasie jazdy zapaliła mi się kontrolka od ciśnienia i komunikat od spadku ciśnienia w przednim lewym kole, wiem żeby zgasł błąd trzeba go zresetować w mmi i tu jest problem w moim mmi nie mam takiej opcji - widocznie zniknęła po wgraniu języka pl, jak mogę "dograć" tę funkcję do menu, dodam że mam 3g+

Opublikowano
W zielonym menu odblokujesz sobie ta funkcje

Rozumiem, tylko najpierw trzeba odblokować zielone menu?, Mam nadzieję, że ktoś u mnie mi to zrobi, a i jakimi guzikami można wejść w zielone