domjenick Opublikowano 5 Stycznia 2012 Opublikowano 5 Stycznia 2012 jeśli po nocy na mrozie auto odpala a potem gaśnie-to może być za bogata mieszanka, ale to miałbyś błąd w sterowniku
laki83 Opublikowano 5 Stycznia 2012 Autor Opublikowano 5 Stycznia 2012 jeśli po nocy na mrozie auto odpala a potem gaśnie-to może być za bogata mieszanka, ale to miałbyś błąd w sterowniku za bogata?co to znaczy tak na chłopski rozum i jaki sterownik?i co można z tym zrobić?
domjenick Opublikowano 5 Stycznia 2012 Opublikowano 5 Stycznia 2012 jeśli po nocy na mrozie auto odpala a potem gaśnie-to może być za bogata mieszanka, ale to miałbyś błąd w sterowniku za bogata?co to znaczy tak na chłopski rozum i jaki sterownik?i co można z tym zrobić? to znaczy,że zaraz po odpaleniu auta, jak silnik jest jeszcze zimny-czujnik powietrza w kolektorze daje sygnał do ECU, że jest zimno (w praktyce ma to znaczenie, że w zimnym powietrzu, jest więcej tlenu i trzeba dodać paliwa, żeby nie było niepotrzebnej detonacji, co może prowadzić do spalania stukowego) TZW ssanie, potem, jak już się trochę nagrzeje-obroty spadają i ECU reguluje dawkę paliwa-obniżając ją spaliny idą do wydechu, gdzie jest sonda lambda, która z kolei odczytuje ze spalin zawartość paliwa i też podaje sygnał do ECU, czy za dużo paliwa(za bogato) , czy za mało i dalej trzeba dodać...i tak w kółko
laki83 Opublikowano 5 Stycznia 2012 Autor Opublikowano 5 Stycznia 2012 a co zrobić żeby sie tak nie działo?bo to moje auto zaraz zaczne zaliczać do cudów świata ...żadnych błędów nie ma a jak żle chodzi tak chodzi
domjenick Opublikowano 6 Stycznia 2012 Opublikowano 6 Stycznia 2012 a co zrobić żeby sie tak nie działo?bo to moje auto zaraz zaczne zaliczać do cudów świata ...żadnych błędów nie ma a jak żle chodzi tak chodzi ciężko coś poradzić na odległość
laki83 Opublikowano 6 Stycznia 2012 Autor Opublikowano 6 Stycznia 2012 nie ma to jak dobrze zacząć nowy rok...a potem sie mi wszyscy dziwią że ja na sylwka bez entuzjazmu jestem...jak to co rok to niczego dobrego nie przynosi
Rekomendowane odpowiedzi