Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Pisk z przodu samochodu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Koledzy ostatnio pojawił mi się pisk/metaliczny dźwięk z przodu auta. Występuje on głownie podczas odpalenia samochodu a po dodaniu gazu ustepuje. Po podniesieniu maski występuje on raczej gdzieś obok alternatora, mozlwie że to sprzęgiełko alternatora uległo uszkodzeniu? Bardzo proszę o pomoc pozdrawiam :hi:

Opublikowano

Bardzo możliwe, zdejmij pasek i po ruszaj rolkami to będziesz wiedział co jest nie tak :wink4:

Opublikowano

obstawiam na pasek micro

Opublikowano
  • Autor

Co to jest za pasek?

Opublikowano

Na początek to zobacz jak zachowuje się napinacz paska, jak drga na wolnych obrotach to na 99% sprzęgiełko i wymieniaj je czym prędzej zanim amortyzator albo rolka napinacza się rozlecą, przy skręcaniu kierownicą na postoju słyszysz trzaski?

Opublikowano

jest to kolego inaczej pasek klinowy i wystarczy troszkę wilgoci,wody i tak bedzie piszczał ale równie dobrze może to być rolka napinacza, alternator no ale ja bym zaczął od paska

Opublikowano

miałem podobnie- okazało sie ze to sprzęgiełko alternatora

Opublikowano
  • Autor

Trudno zaryzykuje z tym sprzęgiełkiem alternatora jak się nie uda to będę mysłał dalej. Od czegoś trzeba zacząć. Czy ktoś by mi mógł podać numer tego sprzęgiełka z etki? Chciaęłm się zorientować ile kosztuje oryginał, może nie warto bawić się w zamienniki :)

Opublikowano

Sprzęgiełko firmy INA to koszt ok. 120plnów (cena z przed około kilku miesięcy). Zamawiałem u TOM77. :good: Napisz do niego info z VINem i po sprawie. Nie wiem jaki masz alternator? 140A?

Opublikowano

ja płaciłem z wymianą 120 pln pewnie zamiennik ale chodzi bez problemu do dziś

Opublikowano

zdejmij pasek i poruszaj rolkami. sprzęgiełko łatwo sprawdzić -> w jedną stronę kreci wirnikiem w alternatorze w drugą nie. Więc najlepiej zablokować wirnik i sprawdzić czy sprzegiełko działa.

Opublikowano

Trudno zaryzykuje z tym sprzęgiełkiem alternatora jak się nie uda to będę mysłał dalej. Od czegoś trzeba zacząć. Czy ktoś by mi mógł podać numer tego sprzęgiełka z etki? Chciaęłm się zorientować ile kosztuje oryginał, może nie warto bawić się w zamienniki :)

ja wymieniałem to ok. 3 tygodnie temu, INA 108zł, problem był z wymiana samej części, jak wiadomo potrzebny specjalistyczny klucz, fakt faktem kosztuje ok. 50zł, ale jak pójdziesz do elektromechanika z alternatorem i nowa częścią to wymiana kosztuje niewiele ( mnie 5zł)