Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AKN] Nowa odma, vs stary typ, czy da się założyć?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

jak w temacie, pytam czy bez przeróbek da sie załozyc nową odmę od 2.5 powyzej 2001 roku, do starszych typów z siateczkową/materiałową odmą,

ewentualnie co trzeba wymienic żeby miec spokój z tą odmą, całą podstawe filtra od nowszego motorka, ???

mam dawcę AKE 180 PS, z 2001 roku????który oczywiście juz ma wytarte wałki, :wallbash:

niektórzy piszą zę nawet co 50 tys trzeba ją wymieniać, tą materiałową, niezależnie od oleju na jakim sie smiga???

może ktos ma doświadczenia z tym związane???

pozdr

Opublikowano

z tego co ja się dowiadywałem to tej plastikowej zamiast tej szmacianej do AKN'a nie wsadzisz. Sam myśałem to zrobić ale niestety w ASO po vinie sprawdają jaka ma siedzieć i taką trzeba pchać. Jak często wymieniac to zależy od indywidualnej jednostki. Wychodząc z założenia że auto ma latać a nie stać w warsztacie to pewnie co 30-50 tysięcy należałoby sprawdzic i ewentualnie wymienić.

Opublikowano

z tego co ja się dowiadywałem to tej plastikowej zamiast tej szmacianej do AKN'a nie wsadzisz. Sam myśałem to zrobić ale niestety w ASO po vinie sprawdają jaka ma siedzieć i taką trzeba pchać. Jak często wymieniac to zależy od indywidualnej jednostki. Wychodząc z założenia że auto ma latać a nie stać w warsztacie to pewnie co 30-50 tysięcy należałoby sprawdzic i ewentualnie wymienić.

taką samą informację kiedyś otrzymałem jak pytałem o zmianę na nowszy typ

ja to("odmę") zmieniałem co 2-3 wymiany oleju i tak to nic nie dało :disgust:

OT

przestałem się tym autkiem stresować :confused4:

i tak to nic nie da ,a szkoda zdrowia :wink4:

Opublikowano

Ja bym zakładał niezależnie kto co napisze.

Opublikowano

Tu jest trochę opinii na temat "starej" i "nowej" odmy http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=81593.0;highlight=wymiana+odmy

czyli jednak dalej w ASO nie doradzi nikt tylko wg.schematów rozmawiają z klientami :confused4:

"...nie da się i koniec.." można tylko usłyszeć :wallbash:

Opublikowano

Bylo gdzies na forum ze ktos zakładał i jeździ.

Opublikowano

muszę znaleźć w takim razie bo sam też już z 5 razy ten filterek wymieniałem ,z tym ,że nie wiem ,czy potrzebnie ale wolałem na zimne dmuchać :wink4:

Opublikowano

Podejrzewam, że w ASO wiedzą a nie powiedzą bo oficjalnie jak ma być "szmaciany" to ma być "szmaciany". Dlatego też kupiłem dedykowany choć może nowy byłby lepszy.

Opublikowano
  • Autor

Podejrzewam, że w ASO wiedzą a nie powiedzą bo oficjalnie jak ma być "szmaciany" to ma być "szmaciany". Dlatego też kupiłem dedykowany choć może nowy byłby lepszy.

nowy ewidentnie się nie zapcha/zalepi, rozbiore tego AKe to będe widział różnice,. wtedy się wypowiem, znając życie inny jest tylko filterek, widząc zdjęcia jednego i drugiego widze ze mocowanie jest takie samo,.

Opublikowano

Kudłaty od razu jak będziesz wiedział co z tą odmą to daj mi znać na PW albo na mojego emaila :))

Opublikowano
  • Autor

Kudłaty od razu jak będziesz wiedział co z tą odmą to daj mi znać na PW albo na mojego emaila :))

w tym tygodniu to zrobie, pozdro

Opublikowano

Po fakcie zmiany w swoim na ten stary typ, wyczytałem ze pare osób założyło nowy typ i wszystko było ok . Jak będzie znowu koniecznosc u mnie zmiany to włoże tą nowego typu

Opublikowano

No ja się szykuje na wymianę wałków w swoim, odmę wiadomo również i myślałem o tej z nowszych modeli. Jak ogarniesz temat, to daj znać czy da radę i co trzeba ewentualnie dorzeźbić do całego zestawu, żeby to miało ręce i nogi.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

I jak z tą odmą

kto zmieniał ze starej na nową

ja po jutrze biorę się za wymianę kupię obie

jak nową da się założyć do AKNa do założę

Opublikowano

filtr odmy w AFB zatkal mi sie po 70tys od wymiany

kosztuje chyba ze 350pln czy cos takiego w ASO - z racji tego ze to stare pierniki wszystko, auto pali niemalo a ropa droga wiec raczej nie robi sie juz tymi autami po 4tys/miesiac wiec moze bez sensu kombinowac? Wiem ze czyszcza jakos te odmy (nie wiem jak i z jakim skutkiem)

Opublikowano
  • Autor

witam po przerwie

wreszcie ożywiłem swoje v6, nowa odma onboard, pasuje p&p, trzeba tylko dłuższe srubki mocujące zastosować, dodam że po nagrzaniu silnika do 90 stopni, po odkręceniu korka nic sie nie dzieje nawet sie nie podniesie,.

przymierzałem jedna i drugą, srednice , wysokosć takie same, tylko konstrukcja inna, nawet otwór po odmie w obu silnikach jest taki sam, jak juz wczesniej wspomniałem miałem dawcę AKE wiec mogę porównać,.

P,S wtryski też założyłem od AKE, bo mój sterujący padł

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Wystarczy w ASO zapytać czy mają na stanie czy zamówią z Poznania. Ja wymieniałem w marcu. Najpierw podjechałem do ASO VW (nie mam niestety Audi w okolicy) i chcieli mi wcisnąć szmaciankę z zapasu, bo "tak ma być". Zamówiłem w Skodzie, bo tam mam znajomych i było taniej - zamówili szmaciankę, przyszła nowego typu bo tamtych już nie mają a nowe je zastąpiły. Morał? ASO wyzbywa się starych zapasów. Założyłem nowy i jeździ bez problemów.

Opublikowano

czym innym jest wyzbywanie się zapasów przez aso ,a zupełnie czymś innym to co sprawdził Robert - czy nowy typ podejdzie w miejsce starego :wink:

Opublikowano
  • Autor
czym innym jest wyzbywanie się zapasów przez aso ,a zupełnie czymś innym to co sprawdził Robert - czy nowy typ podejdzie w miejsce starego :wink:

kiedy u ciebie bedzie nowa???