Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Problem z lewarkiem skrzyni biegów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam...moze wy mi pomozecie,praktycznie co roku zima,przy minusowych temperaturach zamarza mi lewarek skrzyni biegow wogule nie moge go ruszyc w zadna strone,dopiero po 5min jak auto sie troche nagrzeje to puszcza,wymienilem olej w skrzyni i nic to nie dalo,moze ktos sie do mysla co moze byc tego powodem ...dziekuje za odp

Opublikowano

A masz wszystkie osłony od spodu /silnika i skrzyni/ bo może dostaje się woda i skrzynia się obladza.???

Opublikowano
  • Autor

pod silnikiem jest ale pod skrzynia nie jestem pewien,

Opublikowano

Trzeba wyczuć w którym miejscu zamarza. Raczej mało prawdopodobne żeby zamarzał lewarek, chyba że ktoś wlał wody pod mieszek przy lewarku. Trzeba wejść do kanału pod auto bo najprędzej zamarzają gdzieś drążki wychodzące z mechanizmu zmiany biegów w kabinie do skrzyni biegów.

Sprawdź czy jakaś osłonka gumowa na tych drążkach nie jest pęknięta bo jeśli tak to zbiera się w niej woda która później zamarza.

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam, Co do zamarzania lewarka: U mnie dzisiaj w nocy w audi B7 z 2005 zamarzł lewarek na 1 biegu i niemożna go było wybić, dopiero po kilku minutach przy uruchomionym aucie z trudem go wyłączyłem. Biegi było bardzo ciężko wbić, po przejechaniu kilku kilometrów problem zniknął. Po powrocie do domu autko na podnośnik i odrazu problem zlokalizowany:). Tam przy skrzyni gdzie dochodzi cięgno od zmiany biegów jest taki pomarańczowy mieszek w którym stała woda po ściśnięciu wypływała aż brązowa od rdzy. Mieszek usunąłem na stałe a całość pokryłem obficie smarem i po problemie. Już nie zamarznie.

Opublikowano
  • Autor

dzieki,a powiedz mi ciezko sie tam dostac ,trzeba coz rozbierac...

Opublikowano
  • Autor

dzieki ollek BB nie mam kanalu ale moze cos przy sobocie sie da zrobic,mam nadzieje ze to pomoze bo mnie szlak j..... trafia

Opublikowano

U mnie tylko lekko przytrzymuje jak jest mróz. Musze na to spojrzeć :)

Opublikowano
U mnie tylko lekko przytrzymuje jak jest mróz. Musze na to spojrzeć :)

nie ma na co czekać, bo problem będzie narastał.

Po przesmarowaniu tej gałki warto pomyśleć o "zmodyfikowaniu" spustu wody spod serwa. Wtedy już spływająca woda nie bedzię ciągle zalewała tej gałki

Opublikowano

U mnie tez lekko przytrzymuje po nocy na mrozie. Mechanik powiedział że zerknie ale przy wymianie sprzęgła :kwasny:

Opublikowano

Kurde u mnie jest ta sama akcja. Wystarczy -5 i już lewarek stoi. Jutro zerkne to dam znać

Przed chwilą zjechałem z kanału i problem został rozwiązany, mianowicie przyczyną była woda w tej gumie nad skrzynią co osłania cięgno zmiany biegów, która zamarzała (jak opisywał już ktoś w innym temacie). Jak ściskałem tą gumę palcami to było słychać że w środku jest woda. Odchylamy gumę, wycieramy wodę, smarujemy i po problemie. Poświęcony czas 10min, materiały: szmatka i trochę smaru.

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

bez kanalu sie nie obedzie?

Opublikowano

Bez kanału czy podnośnika raczej nic nie zdziałasz.

Opublikowano
  • Autor

dzisiaj bylem na kanale,guma ktora opisywaliscie wczesniej byla suchutka,moze dlatego,ze byl przymrozek ale i tak nawalilem smaru ile sie dalo,problem byl tylko z zalozeniem jej spowrorem bo sie slizgala,miejmy nadzieje ze to pomoze,,,,

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

kopek07

Pomogło?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Pod ta gumą jest pełno wody :facepalm: Takie jej umiejscowienie. U mnie wszystko osuszone, wypełnione smarem i złożone do kupy. Teraz na mrozie z rana lewarek chodzi jak marzenie :naughty: