Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Ręce opadaja - 4 (lub 5) awaria skrzyni w ciągu 6 lat

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

AHU TDI 90KM -

kupiłem w 2005 -

1) po 10 tys padła mi skrzynia DUK (synchro 5) - a wcześniej i tak ktoś wymieniał oryginalną skrzynię chyba z CPC na DUK

2) zmieniłem na używkę DUK - pojeździłem rok około 10 tys - padł synchro 5 (pękł na pół) - naprawiłem

3) po 1,5 roku znów w DUK padł synchro 3 biegu - pękł na pół (mimo że przy drugiej naprawie były wszystkie sprawdzone i było ok wizualnie) - nie miałem siły naprawiać i ...

4) kupiłem GFL (konstrukcyjnie inna od DUK - chodzi mi o mechanikę w środku) po przebiegu 98tys z roku 2004/5 - wyglądała jak nowa - wytrzymała 2 lata - około 15 tys - nie wiem co jest ale pd paru dni jedynka nie zawsze wchodzi - drążek ma opór i nie daje się przesunąć (jak wrzucę wsteczny na sek a potem jedynkę to jest oki) - po oleju widzę że padł synchro - pewnie 1 biegu... ( mosiężne opiłki w oleju).

Pytania do specjalistów:

1) Czemu mi tak te skrzynie nawalają - co je tak psuje bo nie chce mi się wierzyć że to czysty przypadek i trafiłem na zużyte modele (szczególnie numer 4). :wallbash:

Sprzęgło wydaje sie być oki - przed awariami biegi wchodziły płynnie i bez zacięć...

2) czy naprawić GFL czy dać sobie spokój ? Koszt synchronizatora a ASO to niecałe 70zł - jeśli to on - a nie przesuwka lub koło - w oleju były mosiężne opiłki co mi mówi że jednak synchro sie rozleciał

Jedynka nie zgrzyta ale czasem nie chce wejść - ale jak wrzucę na sekundę wsteczny to prawie zawsze wchodzi...

3) o jakim kodzie skrzynię kupić żeby cieszyć sie bezawaryjną jazdą ? Chodzi mi o tą które skrzynie są najmniej awaryjne ... Ja nie POLECAM DUK narazie ;-)

Pomocy!!

Może ktoś ma używkę do sprzedania ..??

Opublikowano

ja też mam ahu ostatnio wymieniałem synchronizator na 5 biegu bo też sie rozleciał ale za niego zapłaciłem 200 zł w aso skrzynie i sprzęgło miałem sachs teraz wymieniłem sprzęgło na valeo 800 zł + synchro 200+ uszczelniacz na wale 170+olej100+ poduszka pod silnik 170 razem 1440 wrażenia bezcenne ;) zrobiłem 5000 km narazie sie trzyma powodzenia i dla ciebie

Opublikowano

Kolego jedyna opcja ktora mi sie nasuwa,to nie umiesz jezdzic,albo lany nie wlasciwy olej.Bo skrzynie w audi az tak nie padaja,ja przykladowo sie nie spotkalem zeby ktos manuala zarznal.No niech bedzie,ale nie 5 razy.

Opublikowano

Dokładnie jak pisze vauxhall95 ,może zły olej albo to audi nie dla Ciebie :cool1:

Opublikowano
  • Autor

Kolego jedyna opcja ktora mi sie nasuwa,to nie umiesz jezdzic,albo lany nie wlasciwy olej.Bo skrzynie w audi az tak nie padaja,ja przykladowo sie nie spotkalem zeby ktos manuala zarznal.No niech bedzie,ale nie 5 razy.

No dobra to co robię źle - jak można jeździć źle ??

Biegi zmieniam przy max 3 tys, nigdy zgrzytów nie było więc oświećcie mnie???

Sprzęgło raczej sprawne .... noż @#$%^&.

Panowie podajcie mi jakiś trop - jedyne elementy współpracujące których nie wymieniałem ze skrzyniami to:

1)sprzęgło - zostawało

2)docisk - też

3)półosie - były sprawdzane łacznie z rozbiórką - stan ok

4)wysprzęglik -

5) mechanizm włączania biegów (lewarek itp ..)

6) silnik -

Poduszki pod skrzynią nówka sztuka...

Według mnie podejrzane moga być 1,2 ew 3 lub 5 .. co wy na to ?

Olej: Castrol Syntetyk według katalogu -> tylko nie pamiętam dokładnie jaki (coś ze 120zł za 2,2 L) a raz zalałem ORYGINAŁ Z ASO a i tak walnęła. :wallbash:

Pytanie: naprawiać GFL (ta skrzynia jest konstrukcyjnie innej budowy jak te poprzednie) czy kupic kolejną używkę ??

Aha WAŻNE: mam w wozie standardowe wibracje (drżenie nadwozia) od 1800-2100 obrotów na 4 ew 5 biegu jak ma ciężko.... temat analizowałem ale nic nie znalazłem - mechanicy mówię że to nie od skrzyni.. choć moze to jest powiązane... Drgania były i są mimo wymian skrzyni . .więc chyba in wierzę - według mnie to od sprzęgła ew wtryski

Opublikowano

proste pytanie,nie masz chipa?? moze ktos zasadzil tam dawki 51mg od 800obrotow i stad skrzynia pada.

Opublikowano

a moze styl jazdy, jak hamujesz silnikiem ? kiedy zmieniasz biegi ,

Opublikowano
  • Autor

proste pytanie,nie masz chipa?? moze ktos zasadzil tam dawki 51mg od 800obrotow i stad skrzynia pada.

Nie, mam tylko dawkę startowa na 3,2 chyba zmieniona i tyle, sam CTV to robił ...

a moze styl jazdy, jak hamujesz silnikiem ? kiedy zmieniasz biegi ,

Biegi zmieniam przy 2,7 -3 tys obr, silnikiem hamuję ale też raczej niezbyt często - zazwyczaj 4 lub 5 biegu do tego używam...

Opublikowano

moze masz zalozony jednomas zamiast dwumasy i temu te skrzynie tak szybko padaja

Opublikowano
  • Autor

moze masz zalozony jednomas zamiast dwumasy i temu te skrzynie tak szybko padaja

Koła dwumasowego nie mam - w moim AHu oryginalnie nie było koła dwumasowego ( przynajmniej tak wynika z numeru nadwozia).

Myślicie że założenie by coś dało?

Opublikowano

U mnie siedzi już 3 skrzynia, jedna padła na dwumasie, druga na jednomasie. Kolega z forum w 1z ma już 4 skrzynie wsadzoną. W benzynie nie słyszałem żeby komuś padła, a w dieslach już kilka razy.

Opublikowano

Wymień sprzęgło, miałem to samo w golfie 3 tdi, 4 skrzynie w ciągu 3-ech lat, i nie dlatego że karałem auto, bo nie karałem, tylko wina sprzęgła była...

Opublikowano
  • Autor

Wymień sprzęgło, miałem to samo w golfie 3 tdi, 4 skrzynie w ciągu 3-ech lat, i nie dlatego że karałem auto, bo nie karałem, tylko wina sprzęgła była...

I to pomogło? Ile już przejechałeś po tym ?

Odp: Skrzynia

« Wysłane do: marecki_78 : Dzisiaj o 15:56 »

kompletne sprzęgło zarzuciłem z dociskiem i wysprzęglikiem, wymiany samego docisku nie pomagały. po wymianie kompletu nakręciłem z 50 tys i relax smiley a tak to po pierwszej padnietej skrzyni (fabrycznej), druga wytrzymała 9 tys, trzecia 12 i dopiero ta mi się trzyma.

o właśnie, bardzo ważna sprawa, sprawdź poduszki pod silnikiem i skrzynią, bo mi przez poduszki pierwsza się rozwaliła confused4

Opublikowano

Koła dwumasowego nie mam - w moim AHu oryginalnie nie było koła dwumasowego ( przynajmniej tak wynika z numeru nadwozia).

zaloz skrzynie od 1z :)

Opublikowano
  • Autor

zalozony jednomas zamiast dwumasy i temu te skrzynie tak szybko padaja

zaloz skrzynie od 1z

Hmmm a co to da?

Opublikowano

Ja wychodzę z takiego założenia, że te B5 nie są już młodzieńcami. Moja ma 16 lat, 533k km przebiegu. Tryby w skrzyni przekręciły się już ileś bilionów razy, więc miały prawo się zużyć. Każdy sprzedawca jak opycha towar, w tym przypadku używaną skrzynię, to zapewnia, że pochodzi z rozbitka co miał do 100k km, a ile miał w rzeczywistości to nikt nie wie. W dieslu linia momentu przebiega troszkę inaczej niż w benzynie i szybciej skrzynie szlag trafia. Do tego wszystkiego dochodzą zużyte elementy sprzęgła, zawieszenia silnika, skrzyni biegów i wszystko razem wzięte prowadzi do uszkodzeń.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Ja wychodzę z takiego założenia, że te B5 nie są już młodzieńcami. Moja ma 16 lat, 533k km przebiegu. Tryby w skrzyni przekręciły się już ileś bilionów razy, więc miały prawo się zużyć. Każdy sprzedawca jak opycha towar, w tym przypadku używaną skrzynię, to zapewnia, że pochodzi z rozbitka co miał do 100k km, a ile miał w rzeczywistości to nikt nie wie. W dieslu linia momentu przebiega troszkę inaczej niż w benzynie i szybciej skrzynie szlag trafia. Do tego wszystkiego dochodzą zużyte elementy sprzęgła, zawieszenia silnika, skrzyni biegów i wszystko razem wzięte prowadzi do uszkodzeń.

Szanuję Twoje zdanie ale nie mogę się zgodzić.

Ostanią skrzynia jaką miałem GFL - była naprawdę nie wylatana - widziałem po wysprzęgliku i nalocie po sprzęgle ... długo spędziłem żeby ja wyszukać! Zresztą nawet śrubki miała jak nowe.

W pecha nie wierzę tyle awarii w tak króŧkim czasie sygnalizuje jedno - sprawdzić czy napewno sprzęgło ktoś w tym AHU założył dobre ew jeśli jest dobre to wymienić go prewencyjnie...

I coraz bardziej obstawiam sprzęgło szczególnie po odpowiedziach w wątku... no bo co innego????

I teraz pytanie za 100 pkt jakie mam sprzęgło tam (rozbierałem i na 100% nie mam dwumasa) AHU 1997r (początek) 90KM

końcówka VIn to XXXXX .. VA145682...

ETKA mówi mi że numer OE to:

028 198 141 BX (SACHS 3000722002)i to chyba poprawny numer choć w katalogu intercars jest napisane dla tej pozycji Sachs

do roku prod.:

1997.08

do numeru podwozia:

W-014 190

Kod silnika:

1Z,AHU

Typ skrzyni biegów:

CPC,DHL

No więc jakie to sprzęgło - OKI?

[br]Dopisany: 19 Styczeń 2012, 22:22_________________________________________________

I teraz pytanie za 100 pkt jakie mam sprzęgło tam (rozbierałem i na 100% nie mam dwumasa) AHU 1997r (początek) 90KM

końcówka VIn to XXXXX .. VA145682...

ETKA mówi mi że numer OE to:

028 198 141 BX (SACHS 3000722002)i to chyba poprawny numer choć w katalogu intercars jest napisane dla tej pozycji Sachs

Potwierdziłem w ASO - 028 198 141 BX (SACHS 3000722002) to jest sprzęgło to mojego AHU.. sprawdzane po numerze nadwozia ...[br]Dopisany: 20 Styczeń 2012, 10:18_________________________________________________Wymienione:

Sprzęgło - SACHS 3000722002 - 620zł

skrzynia z passata 2001 - 420zł

robocina - 200zł

łącznie - 1240zł

A do tego ustały mi drgania nadwozia od 1800 do 2100 ;-) na 4/5 biegu. Nareszcie @#$%^&*(!!

Zobaczymy czy to ostatnia wymiana skrzyni.

Pozdr

Topic do zamknięcia ;-)

Opublikowano

U mnie to samo ;( padła skrzynia DHL po roku jazdy, a teraz DHF również po roku.

Mam już skrzynię EEN, ale nie wiem czy będzie pasowała. Sprzęgło też teraz wymieniam na SACHS.

Opublikowano
  • Autor

U mnie to samo ;( padła skrzynia DHL po roku jazdy, a teraz DHF również po roku.

Mam już skrzynię EEN, ale nie wiem czy będzie pasowała. Sprzęgło też teraz wymieniam na SACHS.

Będzie pasować już sie nie bój ;-)

Opublikowano

Kolego i poradziles sobie z tym problemem ? bo ja tez mam taki problem tylko moja skrzynia byla od passata 130KM i tez juz jest tak jak bylo . We wczesniejszej zgrzytalo na 5 biegu a teraz po okolo miesiacu zgrzyta mi na 3 biegu . Dodam ze ja wymienilem lozysko oporowe i tarcze i nastepna skrzynia zepsuta. Co moze byc powodem rozwalania tych skrzyn ? Czy powodem moze byc kolo zamachowe albo wybierak biegow? Podpowie ktos co to moze byc?