Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Cofa PALIWO?????

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Panowie proszę was o pomoc. Mój problem polega na tym iż moje A4 po dłuższym postoju np. po nocy z rana odpali i od razu gaśnie muszę go pokręcić dłużej i jak już załapie tak cały dzień pali bez problemu problem pojawia się zawsze po dłuższym postoju. Wymieniony został filtr paliwa oraz zaworek który się przy nim znajduje części kupiłem w serwisie. Ciekawostką jest to iż gdy auto stoi z górki może stać i tydzień i zapali za pierwszym razem wystarczy że przód będzie delikatnie niżej niż tył auta wtedy odpala bez problemu. Tracąc cierpliwość w akcie desperacji stawiam auto na belkach wysokości ok 10cm wjeżdżam na nie tylnymi kołami tak że tył auta znajduje się delikatnie w górze i auto zawsze zapali. Prosiłbym o pomoc gdyż niema już nerwów co do jego objawy. Pozdrawiam.

Opublikowano

Bardzo dobrze że wypróbowałeś najstarszą metodę na sprawdzenie czy auto się zapowietrza :oklaski: stawiając tyłem do góry.

Teraz już wiesz że układ paliwowy się zapowietrza.Dalej sprawa jest już prosta:

Auto na podnośnik i sprawdzasz przewody paliwowe od baku do silnika...

Opublikowano
  • Autor

Auto dziś stało w servisie boscha stwierdzili że układ paliwowy jest szczelny na ciepłym silniku jest wszystko w porządku według nich auto zostało na noc jutro maja patrzeć na zimnym co się dzieje.

Opublikowano

Jeśli faktycznie układ paliwowy jest szczelny to problem jest gdzie indziej,ale objawy o których piszesz wskazują na zapowietrzenie.

Opublikowano

A co z pompa paliwa w baku? Jest jakas roznica jak bak jest pelny albo malo paliwa w baku?

Opublikowano

Jeśli układ jest szczelny tak jak piszesz to możesz mieć do wymiany uszczelniacze pompowtrysków.

Opublikowano

Z tym samym problemem borykam się już drugi rok i kilku speców od tdi odwiedziłem i niby wszystko ok,powymieniałem najważniejsze podzespoły i dalej im zimniej tym gorzej pali,ewidentnie jakby miał za mało paliwa,ostatnio spróbowałem odpalać z lekko wciśniętym pedałem gazu i na mrozie odpala od strzału wtedy,spróbuj jak będzie u Ciebie.

Opublikowano

Walczyłem z takim samym problemem w Audi A2 1,4tdi AMF.

( link: http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=227690.0;highlight=a2 )

Konstrukcyjnie układ zasilania w paliwo jest taki sam jak w AWX-ie, metodą eliminacji doszedłem do tego że przyczyną jest albo pompa tandemowa, albo uszczelniacze na pompkach.

W moim przypadku pomogła wymiana tandempompy.

Opublikowano
  • Autor

A co z pompa paliwa w baku? Jest jakas roznica jak bak jest pelny albo malo paliwa w baku?

niema różnicy czy jest to 3/4 zbiornika czy 1/4. Czasem występuje przebłysk i zapali z nocy

Jakie są koszta tandempompy?

Opublikowano

Ja płaciłem 600zł za oryginalną ale okazała się dobra i nie potrzebnie zmieniałem.

Opublikowano
  • Autor

servis bosch nic nie stwierdził niby zapalił im z rana od strzała. Wymiana pompy tandem lekko mnie przeraża gdyż wiąże się z dość sporymi kosztami i po wymianie może być to samo.

Opublikowano

Zanim zmienisz muszą Ci stwierdzić,że jest uszkodzona i sprawdzić jakie daje ciśnienie.

Opublikowano
  • Autor

Można to sprawdzić bez jej wyjmowania? Na czym polega sprawdzenie?

Opublikowano

Wytwarzasz ciśnienie w układzie i sprawdzasz szczelność a potem podpinasz manometr do rurki wyjściowej z pompy czy daje dobre ciśnienie.

Opublikowano

Proponuje zamienić sie z kimś na tandempompy, co nie matakiego problemu jak Ty, lub wziąć gdzieś używkę na próbę :gwizdanie:

W zależności od typu tandempompy musisz się zaopatrzyć w odpowiedine uszczelki, tutaj masz rysunek:

http://vagcats.info/base/au/3/806/249/1/8427

1 i 2 są silikonowe wielorazowego użytku, 2A jest stalową jednorazówką.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

ostatnio postanowiłem sprawdzić jak będzie palił na pełnym baku. Zatankowałem do pełna i zapala po nocy dosyć dobrze :blink: do puki paliwa w zbiorniku jest ponad połowa pali ok.....

Opublikowano

Witam mam takie pytanie bo mam problem jak kolega w 1 poscie tylko ze u mnie jest troche jeszcze gorzej. Mianowicie po dluzszym postoju min 12h ,dzis z rana samochod odpalil ale z 5 sekund go krecilem a wskazowka powoli wskoczyla na obroty ale tak jakby chciala a nie mogla, moze wie ktos co to znaczy ( przy -25 stopniach na dworze auto odpalilo po 5 kreceniu silnika , takim 5 sekundowym) :blink:. Po drugie mowicie o cofaniu sie paliwa, zapowietrzaniu ukladu paliwowego, po czym poznac ze uklad nie jest zapowietrzony ?? po tym odglosie jak przekreci sie kluczyc i slychac przelewanie paliwa sie z tylu w zbiorniku ?? jak to slychac to jest ok ?? bo u mnie jak jest ponizej -10 to tego wogole nie slychac,ale jak auto juz pojezdzi i po godzinie wsiade znow to slychac, oraz jak jest cieplej. Dalej cofanie sie paliwa, faktycznie moze ja tez mam taki problem i teraz pytanie, co trzeba wymienic, wiem ze cos przy filtrze, ile to kosztuje itp ?? pozdro. A jutro rano wstawie filmik jak odpala auto moze ktos pomoze ,cya

Opublikowano
  • Autor

przy filtrze to jedynie zawór zwrotny w aso płaciłem 90 zł w sklepie zamiennik boscha 80 u mnie wymiana tego zawroka na filtrze pomogła na 2 tygodnie było dobrze a później dalej to samo.