Opublikowano 28 Stycznia 201214 l Witam , mój problem powstawał stopniowo , w sierpniu mi się zdarzyło raz , potem raz w tygodniu , teraz prawie codziennie. Auto a4 b6 1,9tdi 130KM , po dłuzszym postoju ,4-5 godzin i w góre nie zapala(zapala po 30sek kręcenia) bez róznicy czy mróz czy dodatnia temperatura. Wyglada to tak jakby paliwo mi odpływało z pompy, i wtedy muszę kręcić ok 30 sekund aż załapie i wtedy juz choć bym milion razy zapalał to zawsze zapali od razu, ale gdy postoi te kilka godzin, znowu jest to samo.Wczoraj okazało się że mam świecę żarową 1 uwaloną , kupiłem beru i wstawiłem ale dzisiaj rano to samo. Czasami gdy postoi dłuzej przy pierwszym przekręceniu kluczyka mam odczucie jakby na ćwierć obrotu załapywał ale przrywa i wtedy muszę kręcić te kilkanaście sekund az uruchomie. Nie zabardzo się znam ale jakby jakiś zwrotny zawór nie trzymał i paliwo odpływało ,czy jest coś takiego w tych samochodach ? ,proszę o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu. Aha gdy byłem wczoraj u elektryka i kazał mi na poczatek wymienić świecę żarową , to powiedział ze to raczej sprawa mechanika niż elektryka samochodowego , czy rzeczywiście na tym etapie elektryk (elektronik)samochodowy już nie pomoże i już dane otrzymane z komputera nie powiedzą mu nic o mojej usterce. Czy zawór zwrotny i filtr paliwa wymienie bez problemów , czy na coś muszę uważać. W jaki sposób to ewentualnie zeby nie zapowietrzyć układu.Pozdrawiam
Opublikowano 28 Stycznia 201214 l Cofanie paliwa ci nie grozi bo w twoim aucie w baku masz pompę wstępną,więc przy każdym przekręceniu kluczyka wyrówna ciśnienie i odpowietrzy ci układ. No chyba że właśnie ta pompa nie działa.Z filtrem paliwa nie powinieneś miec większych problemów jeżeli masz narzędzia.Odpowietrzanie też ciebie nie dotyczy.Kilka razy przekręcisz kluczyk i wspomniana pompa zrobi to za ciebbie.
Opublikowano 28 Stycznia 201214 l Autor Dziękuje za odpowiedź , czyli jednym z powodów powyzszej sytuacji moze byc pompa paliwowa. W tej chwili własnie jako ze jest wolna sobota wróciłem od mechnika , jestem umówiony na poniedziałek .Zobaczymy co zrobi. Wspomniał coś o pompce , ale też mówił o jakichś gumkach czy podkładkach w pompowtryskiwaczach które siadaja po jakims czasie ,szczerze nie wiem o co chodzi , kiedyś silnik poloneza rozbierałem i składałem dwa razy w ciągu 8 godzin z włozeniem .A teraz ta technika zupełnie sie pogubiłem , jak duży to moze być koszt wymiany tych podkładek w pompowtryskiwaczach ?
Opublikowano 28 Stycznia 201214 l prawdopodobnie pompa spietrzajaca w zbiorniku sie konczy. ew. uszczelniacze PD lub peknieta(nieszczelna) tandem pompa.[br]Dopisany: 28 Styczeń 2012, 11:27_________________________________________________ Dziękuje za odpowiedź , czyli jednym z powodów powyzszej sytuacji moze byc pompa paliwowa. W tej chwili własnie jako ze jest wolna sobota wróciłem od mechnika , jestem umówiony na poniedziałek .Zobaczymy co zrobi. Wspomniał coś o pompce , ale też mówił o jakichś gumkach czy podkładkach w pompowtryskiwaczach które siadaja po jakims czasie ,szczerze nie wiem o co chodzi , kiedyś silnik poloneza rozbierałem i składałem dwa razy w ciągu 8 godzin z włozeniem .A teraz ta technika zupełnie sie pogubiłem , jak duży to moze być koszt wymiany tych podkładek w pompowtryskiwaczach ? IMHO z wyjatkiem niezbednych do demontarzu narzedzi i troche elektroniki nic w silnikach sie nie zmienilo.
Opublikowano 28 Stycznia 201214 l tak jak kolega wyżej napisał, ja również obstawiam uszczelniacze PD. Miałem u siebie identyczne objawy. Był problem z odpaleniem, dodatkowo po odpaleniu było dużo białego dymu. Problem pojawiał się zawsze jak postał dłużej niż kilka godzin. Po wymianie oringów wszystko jest ok.
Opublikowano 28 Stycznia 201214 l Autor W tych przypadkach jakiego rzędu są sumy za naprawę (pompa lub uszczelki (oringi)).W poniedziałek napewno napiszę o wyniku naprawy i kosztach ,ale gdybym znał wcześniej przynajmniej oczywiście w przybliżeniu wiedziałbym na co sie przygotować i np. ile kasy wziąśc.Pozdrawiam
Opublikowano 28 Stycznia 201214 l komplet naprawczy dla jednej pompki to około 40zł, za robociznę płaciłem chyba 150 zł
Opublikowano 28 Stycznia 201214 l komplet śrub oraz oringów ok 200 PLN. pompa spietrzająca ( tylko nowa) ok 300-500 PLN. tandem pompa używana w dobrym stanie ok 300PLN
Opublikowano 28 Stycznia 201214 l Autor Dziękuję za odpowiedzi , wiem przynajmniej na ta chwilę na co mam sie przygotować.W poniedziałek będzie wiadomo czy trafiliśmy z diagnozą. Napewno napiszę o wyniku naprawy, jeszcze raz wszystkim dziękuje i pozdrawiam.To do poniedziałku.
Opublikowano 28 Stycznia 201214 l Dziękuję za odpowiedzi , wiem przynajmniej na ta chwilę na co mam sie przygotować.W poniedziałek będzie wiadomo czy trafiliśmy z diagnozą. Napewno napiszę o wyniku naprawy, jeszcze raz wszystkim dziękuje i pozdrawiam.To do poniedziałku. są oczywiście inne możliwości, np pęknięta głowica. ale od czegoś trzeba zacząć. daj znać
Opublikowano 28 Stycznia 201214 l Hej ja wczoraj przegladałem forum to ktos miał podobny przypadek i to była wina pompy na głowicy było tez cos wspomniane o vacum pompie . ale ja tylko sugeruje jak by były nie szczelne uszczelki na PD to moim zdaniem powinna kopcic na biało i gryzacym dymem sadzic z tłumika ja tak kiedys miałem( oczywiscie po 1 odpaleniu po długim staniu) a co do pompy w zbiorniku to jak sie skonczy to i auto stanie miałem tak w VW Passacie 1.9tdi 105PS komplet naprawczy na 1PD w INTER Cars 33zł a ze znizka płaciłem 23zł Pozdrawiam :wink4:
Opublikowano 28 Stycznia 201214 l Hej ja wczoraj przegladałem forum to ktos miał podobny przypadek i to była wina pompy na głowicy było tez cos wspomniane o vacum pompie . ale ja tylko sugeruje jak by były nie szczelne uszczelki na PD to moim zdaniem powinna kopcic na biało i gryzacym dymem sadzic z tłumika ja tak kiedys miałem( oczywiscie po 1 odpaleniu po długim staniu) a co do pompy w zbiorniku to jak sie skonczy to i auto stanie miałem tak w VW Passacie 1.9tdi 105PS komplet naprawczy na 1PD w INTER Cars 33zł a ze znizka płaciłem 23zł jezeli pada pompa spietrzajaca, mozesz miec np sytuacje ze auto z gorki gasnie, bywaja problemy z uruchomieniem. a jakiej f-my? ten zestaw naprawczy?
Opublikowano 28 Stycznia 201214 l Autor Mam nadzieję że aż tak źle nie jest , pęknięta głowica to źle brzmi , a pewnie ile kosztuje .Tego dymu białego nie zauważyłem ,ale poobserwuje .Auto chodzi idealnie , przyspieszenie , poziom oleju itp. wszystko jest w normie.Gdy postoi do pięciu godzin (około )pali idealnie za pierwszym obrotem , natomiast tak jak napisałem wczesniej, dłuzszy (powyżej 5-6h)postój bez względu na temperaturę powoduje problemy. W sumie działanie pompy znam i rzeczywiście uważam że może powodowac podobne problemy , natomiast nie do końca rozumiem uszkodzenia tych uszczelek na pompowtryskiwaczach , dlaczego mogą powodować podobne problemy .
Opublikowano 28 Stycznia 201214 l aby PD mogl zadzialac musi byc wytworzone cisnienie wstepne przez tandempompe. jezeli sa uszkodzone uszczelniacze cisnienie jest niedostateczne, dopiero za ktoryms obrotem nastepuje skompensowanie nieszczelności.
Opublikowano 28 Stycznia 201214 l Hej ja wczoraj przegladałem forum to ktos miał podobny przypadek i to była wina pompy na głowicy było tez cos wspomniane o vacum pompie . ale ja tylko sugeruje jak by były nie szczelne uszczelki na PD to moim zdaniem powinna kopcic na biało i gryzacym dymem sadzic z tłumika ja tak kiedys miałem( oczywiscie po 1 odpaleniu po długim staniu) a co do pompy w zbiorniku to jak sie skonczy to i auto stanie miałem tak w VW Passacie 1.9tdi 105PS komplet naprawczy na 1PD w INTER Cars 33zł a ze znizka płaciłem 23zł jezeli pada pompa spietrzajaca, mozesz miec np sytuacje ze auto z gorki gasnie, bywaja problemy z uruchomieniem. a jakiej f-my? ten zestaw naprawczy? W byle sklepie zestaw naprawczy Bosch i TYLKO TAKI BIERZEMY POD UWAGĘ kosztuje od 25zł do 35zł na jeden PD. W mojej wsi biorą 50 zł za wymianę jednej sztuki i przy tym skromne czyszczenie...
Opublikowano 29 Stycznia 201214 l dokładnie Bosch i jak wyżej napisałem i kolega potwierdza że od 25 zł za komplet na 1 PD
Opublikowano 29 Stycznia 201214 l rozumiem że w skład wchodza nie tylko oringi ale i śruby mocujące PD?
Opublikowano 29 Stycznia 201214 l niestety śruby mocującej nie ma można kupić w serwisie VW/Audi a komplet wygląda jak w linku http://motoallegro.pl/zestaw-napr-pompowtryskiwacza-vw-audi-seat-skoda-i2074352100.html
Opublikowano 30 Stycznia 201214 l Autor A więc tak: mechanik stwierdził wyciek oleju napędowego z pompy .Pompę widziałem ale to nie jest ta ze zbiornika tylko jakaś przy silniku . Podobno uszczelek (zestawu naprawczego nie ma do zdobycia ) podobno nowa kosztuje około 1000 , zaproponował swoja uzywaną sprawną za 250 zł . Została wymieniona również końcówka drążka , i dwa górne wachacze przód i coś tam jeszcze za 70 zł. Aha podczas tych wycieków został (rozpuszczony -uszkodzony) również przewód gumowy (60cm)który znajdował się akurat pod pompą która została wymieniona.Przewód rzeczywiście wyglądał jakby był rozpuchnięty koszt przewodu ok. 70 zł. Także naprawa w sumie wyniosła 770 części i 230 robocizna. zobaczymy czy rano odpali .Czy diagnoza mechanika była trafna .Pozdrawiam