wilku213 Opublikowano 1 Lutego 2012 Opublikowano 1 Lutego 2012 Witam Problem polega na tym, że w poniedziałek wieczorem zatankowałem gaz, a rano we wtorek okazało się, że jest pusta butla... (10litrów) I teraz pytanie odnośnie tego, gdzie się z tym udać w celu zweryfikowania wycieku ? Mechanik/Gazownik, czy na Stacja diagnostyczna? Czy stacja diagnostyczna mi to sprawdzi? Sam nic nie chce grzebać, z gazem nie ma żartów Pozdrawiam.
Marko42 Opublikowano 1 Lutego 2012 Opublikowano 1 Lutego 2012 najlepiej do gazownika powinien zlokalizować usterkę
wilku213 Opublikowano 1 Lutego 2012 Autor Opublikowano 1 Lutego 2012 Tak też myślałem... Tylko, że gazownicy w moim mieście zawaleni robotą. A tego rodzaju usterkę sprawdzę na stacji diagnostycznej?
Marko42 Opublikowano 1 Lutego 2012 Opublikowano 1 Lutego 2012 z tego co pamiętam w czasach gdy miałem założony gaz to powinni - sprawdza bodajże jakimś tam miernikiem do wykrywania nieszczelności
pawelhel Opublikowano 1 Lutego 2012 Opublikowano 1 Lutego 2012 Taką usterkę możesz znaleźć sam. Kup płyn do sprawdzania szczelności w aerozolu ( chyba w każdym sklepie z częściami do samochodów to dostaniesz) zatankuj troszkę gazu i pryskaj tym na wszystkich łączeniach przewodów pod maską i w przy butli w okolicach zaworu. Sprawdź też wszystkie łączenia na opaskach skręcanych (próbuj dokręcać śrubokrętem) bo guma z czasem się starzeje i robi się luz na opaskach.
Cris Opublikowano 1 Lutego 2012 Opublikowano 1 Lutego 2012 bez kupowania płynu też da rade bierzesz spryskiwacz nalewasz płynu do mycia naczyń reszta wody tankujesz troszkę gazu i psikasz.i jak będzie wyciek się zapieni.
dalton000 Opublikowano 1 Lutego 2012 Opublikowano 1 Lutego 2012 99% zawor do tankowania ,w zaworku jest kulka metalowa ktora jak skoroduje to nieprzylega rowno do oringa uszczelniajacego i wtedy powoli gaz schodzi z butli ,bo gdyby to bylo gwaltownie to zawor bezpieczenstwa w butli sie zamyka i gaz sie nieulatnia,ta usterke jestes wstanie sam usunac wymieniajac zawor tankowania.Przechodzilem tosamo
kicker Opublikowano 2 Lutego 2012 Opublikowano 2 Lutego 2012 Podczas sprawdzania przewodów i połączeń pod maską najlepiej robić to na zimnym silniku wtedy przewody są sztywne i idzie szybciej zlokalizować wyciek.
darko Opublikowano 13 Lutego 2012 Opublikowano 13 Lutego 2012 jeżeli jest skorodowana kulka w zaworze tankowania,to wycieknie tylko to co jest między końcówką tankowania a wielozaworem w butli gazowej,nie może nic więcej wylecieć bo w wielozaworze w butli jest coś takiego jak zawór zwrotny,który nie puszcza gazu na zewnątrz.
wilku213 Opublikowano 20 Lutego 2012 Autor Opublikowano 20 Lutego 2012 Wszystko jasne, lekko nagięty i nadpęknięty przewód pod maską.. powolny, ale jednak wyciek Pozdrawiam, dzięki za pomoc.
Rekomendowane odpowiedzi