hotrod Opublikowano 3 Lutego 2012 Opublikowano 3 Lutego 2012 Witam, może się komuś przyda. w końcu zabrałem się za naprawę mojego wyświetalcza w radiu. Od roku zanikały kolejne linie, tak że ostatnio już nic nie widziałem tylko poświatę i pojedyncze piksele. Przyzwyczaiłem się do tego, ale problem pojawił się jak musiałem podładować akumulator i wyciągnałaem go Okazuje się, że jest dość trudno wprowadzić kod na ślepo w końcu zablokowałem radio. ;( Przeszukałem parę forów i znalazłem metodę nakłuwania taśmy w celu poprawienia styków. DZIAŁA teraz wyświetlacz jest jak nowy. Po wyjęciu radia i zdemontowaniu panelu wystarczy "ponakłuwać" linie na łączeniu taśmy z płytką oraz z samym wyświetlaczem. Ja użyłem starego przytępionego cyrkla bo bałem się że igła przebije ścieżki i będzie kaplica. Podczas nakłuwania taśmy przy ekranie nalezy uważać żeby nie uszkodzić procesora, który znajduje się teraz od spodu - dla pewności i stabilności trzymałem cały panel w ręce. 2
Szarik Opublikowano 3 Lutego 2012 Opublikowano 3 Lutego 2012 ciekawy sposob i najwazniejsze skuteczny napewno sie przyda
kamilglm Opublikowano 3 Lutego 2012 Opublikowano 3 Lutego 2012 Wstaw zdjęcia przed i po jak masz, albo przynajmniej jak teraz świeci.
piotrzaba5 Opublikowano 5 Lutego 2012 Opublikowano 5 Lutego 2012 mam podobny problem z klimatronikiem. nie świecą całe cyfry. Może ktoś wie jak sobie z tym poradzić?
hotrod Opublikowano 7 Lutego 2012 Autor Opublikowano 7 Lutego 2012 Wstaw zdjęcia przed i po jak masz, albo przynajmniej jak teraz świeci. Niestety pomyślałem o tym jak już miałem rozkręcone radio na biurku i nie chciało mi się go skłądać spowrotem :gwizdanie: ale wystarczy, że wyobrazisz sobie tylko 4 świecące piksele - było naprawdę źle. Poniżej zdjęcie działającego już wyświetlacza po naprawie. 1
krogoolec Opublikowano 16 Lutego 2012 Opublikowano 16 Lutego 2012 wystarczy "ponakłuwać" linie na łączeniu taśmy z płytką oraz z samym wyświetlaczem. ...Czy chodzi o to, aby te nakłucia "naprawiły"połączenia na stykach? Jeśli tak, to może lepiej będzie delikatnie małą lutownicą potraktować?
robertjudi Opublikowano 6 Września 2016 Opublikowano 6 Września 2016 Gdzie to dokładnie nakłuć ? Ma ktos dokładne foto ?
rekin1 Opublikowano 11 Grudnia 2016 Opublikowano 11 Grudnia 2016 Czy ktoś może powiedzieć gdzie dokładnie nakłuć tą taśmę.
łysyxmv6 Opublikowano 11 Grudnia 2016 Opublikowano 11 Grudnia 2016 Tam gdzie są łączą Wysłane z mojego MHA-L29 przy użyciu Tapatalka
bonczek87 Opublikowano 13 Stycznia 2017 Opublikowano 13 Stycznia 2017 Dołączę się do tematu.. Próbowałem to robić wg ww opisu jednak nic to nie dało.. Można prosić o jakiś krótki filmik albo zdjęcia w których dokładnie miejscach trzeba to nakłuwać? Ale rozumiem nakłuwać tzn nie przebijać tylko wciskać jakby te linie tak?
andriej Opublikowano 25 Lutego 2017 Opublikowano 25 Lutego 2017 a w concercie też to ma działać? próbował ktoś?
olewnicd Opublikowano 24 Września 2017 Opublikowano 24 Września 2017 (edytowane) Ja zrobiłem na chorusie działa a było widać tylko dwie pionowe kreski Edytowane 25 Września 2017 przez olewnicd Literówka
rafjan41 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Dziś naprawiłem wyświetlacz według wskazówki HodRod Pasjonat 1-szy post. Robiem to na wyczucie jest to pierwsza taka moja ingerencja. Naprawa polegała na rozkręceniu panelu w radiu czyli najpierw 4 śrubki , pokazuje się taśma wyświetlcza która łączy się ze ścieżkami do układu scalonego. Tak jak kolega pisał uzyłem cyrkla początkowo dociskałem dość mocno tak ,że w dwóch czarnych ścieżkach ok 1 mm od ścieżki miedzianej pokazał mi się pod czarną izolacją miedziany kolor. Potem jednak ostrożnie dociskałem tak ,że na czarnych liniach pojawiało się małe wgłębienie. Używałem podczas tej czynności okularów z lupą ,żeby dokładnie widzieć miejsce ucisku. Wgłębienia były niewielkie chodzi o to by docisnąć izolację do miedzi. . Potem odkręciłem kolejne 4 śrubki i wyciągnąłem całą płytkę wyświetlaczem. Przy samym wyświetlaczu również zobaczyłem czarne linie delikatnie zrobiłem wgłębienia na nich cyrklem. Złożyłem całość i okazało się że: WSZYSTKIE PIKSELE ŚWIECA . Napisy są czytelne bez bez ubytków. Teraz szukam jakam w necie jak naprawić głośność w radyjku concert, oraz jak aktywować wejście AUX albo wpiąć się modułem MP# za 30 zł w miejsce magnetofonu. Może ktoś wie to proszę o info.Pozdrawiam rafał.
tomikozak Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Opublikowano 30 Kwietnia 2019 (edytowane) Mam instrukcję jak to zrobić. Dopiero świeżo to wykonałem i działa! Pierwsza czynność to jest wyjęcie radia i zdjęcie pokrywy mechanizmu zwykłym śrubokrętem można to wykonać. MOŻE UDA SIĘ WYKONAĆ TĄ NAPRAWĘ OD 5 CZYNNOŚCI. BO WTEDY CHYBA BĘDZIE MOŻNA OD RAZU ŚCIĄGNĄĆ PANEL. Edytowane 30 Kwietnia 2019 przez tomikozak 1
TomiWroc Opublikowano 13 Grudnia 2022 Opublikowano 13 Grudnia 2022 Działa. Kupiłem z uszkodzonym, połowa Lini nie wyświetlała, w tej chwili jak nowy .
matek92 Opublikowano 12 Października 2023 Opublikowano 12 Października 2023 U mnie też zadziałało jak nowy 😀
Rekomendowane odpowiedzi