kadopl Opublikowano 4 Lutego 2012 Opublikowano 4 Lutego 2012 Witam, Mialem problem z czujnikiem stopu - w skrocie zepsul sie. Kupilem nowy w ASO, zalozony tez w ASO (za darmo ) tyle ze wczesniej sam wypialem stary , wypialem tez wtyczke od czujnika sprzegla - potem wpialem. Tempomat miewal takie dni ze nie dzialal - bylo to powiazane z czujnikiem stop - zapalala sie wtedy kontrolka esp albo swiec , teraz jest ok nic sie nie pali , stop nie swieci caly czas ale tempomat nie dziala.. Aha.. jak facet w ASO zapinal ten czujnik stopu podlaczyl VAGa i kasowal bledy,.. dziwne jest to ze skaswal mi zegar oraz oba fisy... wiec pytanie ogolne jest takie czy nie dzialajacy tempomat to bedzie raczej kwestia mechaniczna - czujnik sprzegla czy sie jako zdezaktywowal przy okazji wymiany czujnika stop ? pzdr
Pan-Paluch Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Hej, udało Ci się rozwiązać ten problem? Bo przytrafiło mi się to samo po wymianie czujnika stopu. Jeśli tak to napisz co było przyczyną niedziałającego tempomatu. Pzdr...
diman Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Hej, udało Ci się rozwiązać ten problem? Bo przytrafiło mi się to samo po wymianie czujnika stopu. Jeśli tak to napisz co było przyczyną niedziałającego tempomatu. Pzdr... ja miałem podobny problem zaczęło się zepsutym czujnikiem światła stopu- światła świeciły się non stop, wymieniłem czujnik i hulało, ale po wymianie czujnika przestał działać tempomat, okazało się, że przy okazji wysiadł też czujnik sprzęgła zbieg okoliczności wymieniłem czujnik i do dzisiaj wszystko działa a to będzie już ze 2 lata
Pan-Paluch Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Opublikowano 7 Kwietnia 2012 A jest jakiś sposób aby sprawdzić ten czujnik sprzęgła? Np. Vagiem? Mógłby ktoś napisać gdzie to się sprawdza?
steve69 Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Opublikowano 8 Kwietnia 2012 A jest jakiś sposób aby sprawdzić ten czujnik sprzęgła? Np. Vagiem? Mógłby ktoś napisać gdzie to się sprawdza? 01-Engine -> Meas.Bloks-08 -> Group 006 W drugim okienku powinny być widoczne trzy zera (000). Po wciśnięciu samego sprzęgła pierwsze zero zmienia się na jedynkę (100). Po wciśnięciu samego hamulca drugie i trzecie zera zmieniają się na jedynki (011). Po wciśnięciu pedału sprzęgła oraz hamulca wszystkie zera powinny zamienić się w jedynki (111). W przypadku gdy wartości się nie zmienią, odpowiedni czujnik do wymiany. -- Pozdrawiam. Sławek
Pan-Paluch Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Opublikowano 12 Kwietnia 2012 A to czasem nie chodzi o Group 066? Bo w 006 nic takiego nie ma...
steve69 Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Opublikowano 12 Kwietnia 2012 A to czasem nie chodzi o Group 066? Bo w 006 nic takiego nie ma... Nie, nie pomyliłem się. Chodzi o grupę 006: -- Pozdrawiam. Sławek
Pan-Paluch Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Ok dzięki za odpowiedź, sprawdzę to dzisiaj jeszcze raz. Pozdrawiam
kadopl Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Autor Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Witam, u mnie też okazało się że padł jednocześnie czujnik stop i sprzęgła - niestety dopiero w ASO byli w stanie to zdiagnozować bo VAG pokazywał ze jest ok. 200 w plecy ale przynajmniej działa
Rekomendowane odpowiedzi