Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Upgrade hamulców w Audi A4 B6/B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja założyłem używki, kolega ktory sprzedawał z forum upewnil mnie ze wszytsko jest ok lozysko i piasta wiec zakupilem i juz przejchalem z 10 tys km i zero drgań na kierownicy :))

• Odpowiedzi 12,9 tys.
  • Wyświetleń 1,5 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Panowie mam pytanie mam zamiar zmienić hamulce przednie z moich 320 na 345 ale nie od S4 ale na te od Touarega Porsche 6 tłoczkowe i wiem ze P&P pasują Brembo o oznaczeniu ZR , ZL17 a wiecie czym się różnią takie same ale o oznaczeniu ZR,ZL18 i czy podejdą też bez żadnych adapterów ?

Opublikowano

Zr prawy, ZL lewy.

18 sa ciut wieksze.

Opublikowano

18 pod tarcze 345-350

17 pod tarcze 330

Opublikowano

Panowie mam pytanie mam zamiar zmienić hamulce przednie z moich 320 na 345 ale nie od S4 ale na te od Touarega Porsche 6 tłoczkowe i wiem ze P&P pasują Brembo o oznaczeniu ZR , ZL17 a wiecie czym się różnią takie same ale o oznaczeniu ZR,ZL18 i czy podejdą też bez żadnych adapterów ?

felga max ET35

Opublikowano

i to nei każda, plus szlifowanie zwrotnic

Opublikowano

to że lewe i prawe to wiem , to że 18 są ciut większe to też wiem , tylko nie wiem czy 18 też da sie przykręcić bez żadnych adapterów ?

felga max ET35

ale że co ET35 ? chyba zależy od felgi bo Avusy 3 18 z ET 45 wchodzą bez żadnych problemów

Edytowane przez vwbartus

Opublikowano

spcjalnymi srubami i jeden i drugi musisz przykrecic, nic poza tym, a jedyna roznica to obslugiwana srednica tarcz aczkolwiek na tarczy 330mm słabo wedlug mnie to wyglada, wolalbym potężny 4tłok z touarega pod 330mm

Opublikowano

to że lewe i prawe to wiem , to że 18 są ciut większe to też wiem , tylko nie wiem czy 18 też da sie przykręcić bez żadnych adapterów ?

felga max ET35

ale że co ET35 ? chyba zależy od felgi bo Avusy 3 18 z ET 45 wchodzą bez żadnych problemów

felga z ET wiekszym od 35 nie wejdzie na ZL/ZR18

Opublikowano

Chciałem przekodować po swapie sterownik ABS, na kod wyposażenia odpowiadający hamulcom S4 (PR-1LJ):

• 0x?xx: Brakes
    • 1 = C54 (PR-1LZ)
    • 2 = FN3 15" (PR-1LB/1LE)
    • 3 = HP2 16" (PR-1LX)
    • 3 = FNR 16" (PR-1LA/1LG)
    • 4 = FN3 16" (PR-1LT/1LF)
    • 5 = Brembo 17" (PR-1LJ)

link: http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.php/Audi_A4_%288E%29_Brake_Electronics_%28Bosch_5.7%29

niestety sterownik nie przyjmuje tego kodowania, inne (tj. od 1 do 4) wchodzą bez problemu.

Procedura logowania, kodowania i adaptacji przeprowadzona zgodnie z tą instrukcją:

https://www.youtube.com/watch?v=wgqMSKY5U1g

Jak zapisać w sterowniku, że się ma teraz hamulce z kodu wyposażenia 1LJ (S4)? :mysli:

Edytowane przez BeyerBrown

Opublikowano

Zeby zakodowac na S4 musisz miec sterownik 8.0

Opublikowano

To ori eSki B6 miały już nowszego ABS-a?

Z drugiej strony - po kiego grzyba umieścili w wersji 5.7 opcję kodowania nr 5? :mysli:

Czy to raczej niedopatrzenie twórców VCDS-a, że pomocnik kodowania bzdurę sugeruje? :P

Co to w ogóle daje z teoretycznego i praktycznego punktu widzenia? Bo bez powodu inżyniery z Boscha lub Audi tego nie zamieściły :hi:

Opublikowano

ale w opisie masz system hamulcowy brembo a w b6 nie bylo takiego, widocznie cos jest nie teges, brembo bylo tylko w rs4 b7 na tarczach 365

Opublikowano

Opis może być błędny, a co z kodami PR poszczególnych układów hamulcowych?

Sprawdzałem w ELSIE - wszystkie występują w A4... :mysli:

brembo bylo tylko w rs4 b7 na tarczach 365

Zgadza się, ale kod wyposażenia takich hamulców to PR-1LP (przód) i PR-1KY (tył) 335mm :hi:

W tabelce podają też dane w calach i zgadzają się one z tym co podpowiada pomocnik kodowania, jedynie do czego można się przyczepić do opisu w VCDS-ie to te nieszczęsne "Brembo" w zestawieniu z 17-stoma calami i kodem PR-1LJ :facepalm:

A prawdziwe Brembo z RS4 ma 18" wg. tabelki w ELSIE, wszystko na oko zatem pasuje...

Jak nie idzie tego przeskoczyć to trudno, obecnie ciekawy jestem po co to się w ogóle koduje, tudzież na chol...rę sterownikowi taka informacja? :)

PS. Dla potomnych :wink:

https://drive.google.com/file/d/0B0dJexHLU-b8dXc1S1JjNmdoSjg/view?usp=sharing

Hamulce ceramiczne Brembo RS4 B7 (tylko przód, niewyszczególnione w powyższej tabeli) mają kod 1LU.

Opublikowano

RS4-ka miala na tyle 324mm

335mm bylo w Rs6

Opublikowano

dev, krzywą piastę wymienić na nową czy pod tokarke ?

Opublikowano

Jak wolisz

Opublikowano

RS4-ka miala na tyle 324mm

335mm bylo w Rs6

Heh, ETKA swoje (prawidłowo) a ELSA swoje... kody PR zgadzają się na szczęście :wink:

W dalszym ciągu jednak nie wiem co daje zmiana kodowania... ktoś coś? :mysli:

Opublikowano

chodzi Ci o kodowanie abs'u przy zmianie hebli na większe ?

rzadziej "uderza" abs przy większym heblu ;)