Opublikowano 10 Marca 200917 l tarcza ATE PD z klockami ATE (takie miałem założone) to wielkie nieporozumienie, na początku jest ok ale później nic specjalnego szybko sie przegrzewała a klocki strasznie pyliły jest wykonana z tego samego materiału co zwykła gładka a te nacięcia to pic na wodę, sama tarcza nie nadaje sie do agresywnego hamowania Nie zauważyłem tego ,że ATE PD-ki nie nadają się do agresywnego hamowania. Auta o ktorych pisze miały silniki TDI o mocach (288mm) 145 KM , (312mm) 186 KM i (312mm) 190KM potwierdzone wykresami z hamowni obciążeniowej. Jak każde miały wadę- pierwsze hamowanie na zimnej lub zmarzniętej tarczy (przeważnie rano ) to pedał twardy i mało skuteczny. Ale już kolejne w miarę nagrzewania sie tarczy co raz bardziej skuteczne. Przy dużych prędkosciach rewelacyjne zachowanie. Zauważyłem też ,że jazda po mieście szybciej niszczyła klocek niż trasa Kielce-Monachium-Kielce (1400 km) jak zauważyłeś dobrze sie spisywała tarcza ATE z odpowiednimi klockami w tym przypadku z ASO, a kto jest producentem tych klocków???? Nie pamiętam już kto był producentem ale coś mnie świta że chyab Textar był w środku , ale nie dam za to sobie nawet paznokcia obciąć. jeśli chodzi o zimmermany to tarcza jest jedna z najlepszych tarcz ale ma pewne wady; -nawiercana tarcze trzeba koniecznie czyścić co wielu o tym zapomina !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! -odpowiedni klocek np. ferodo DS lub jakościowo jego odpowiednik wtedy ta tarcza daje frajdę z jazdy i hamowania - jeśli chodzi o agresywne hamowania ta tarcza nie lubi jak jest na min. grubości nominalnej Co do tego nie bede zawierał głosu bo nie mam w tej materii żadnego doświadczenia (Zimmerman ) ale chyba żadna tarcza nie zachowuje sie dobrze przy gruboscicach minimalnych. najważniejsze to jest dobranie odpowiedniego klocka do tarcz Ja myśle ,że Twoje ostatnie zdanie to klucz do sukcesu - czyli kompromisu pomiedzy klockami twardymi i miękkimi , odpowiednio "traktującymi" tarcze.
Opublikowano 10 Marca 200917 l ja testowałem tarcze ATE PD i klocki ATE ( 288mm )w moim byłym aucie 1.8T avant moc około 190KM na poczatku było ok i byłem z nich zadowolony ale po kilku mocnych i czestych hamowań tarcze i klocki nie dawały rady, hamowanie było ale nie na tyle skuteczne co np. za 3 razem, hamowały na tyle żeby sie nie zabić i nikomu nie wjechać w tyłek płyn hamulcowy był świeży , w porównaniu do mojej teraz serii (288mm) klocki na przód ferodo premier i nie wiem jaka tarcza to ate były super, pierwsze hamowania na ferodo bdb ale pozniej to porazka zero hamowania klocek mam pokryty szkliwem dlatego zmieniam na 312mm i bede testował zimmermany gładkie jesli chodzi o wykonanie tarcz (wizualne) ate to bardzo duzy plus do normalnej dynamicznej ale nie agresywnej jazdy tarcze ATE PD będą dobre nie wiem jak z innym klockami sie sprawuja nie spr. tego osobiście z opini innych uzytkowników tarcze ate lepiej współpracuja z klockami sredniej twardości które też dobrze odbieraja temp. to moje doświadczenie i moja opinia[br]Dopisany: 10 Marzec 2009, 22:01_________________________________________________tarcze ATE nie pokrzywiły mi sie nawet jak po butowaniu zapomniałem i pojechałem na myjnie i myjką cisnieniową myłem auto i felgi (tarcza była w tedy po przebiegu 4000) to też na plus ale jak znajomy miał przy takiej mocy jak ja inny zestaw gładkie tarcze (juz nie pamietam jakie ) i klocek ferodo DS to hamowanie było bardziej skuteczne i nie dało sie tego tak szybko zmęczyć[br]Dopisany: 10 Marzec 2009, 22:06_________________________________________________wszystko zalezy od przygotowania podłoża pod tarcze i odpowiednie dotarcie całego zestawu, bo wprzeciwnym razie nawet taroxy czy brembo oro mozna szybko zniszczyć
Opublikowano 11 Marca 200917 l co do tamtych zacisków z aukcji to są one bez mocowań, jak już tkoś napisał i ciężko będzie je zdobyć osobno. Co do tego allegrowicza to ja od niego kupilem kompletne zaciski pod 321 i jestem bardzo zadowolony. Stan super. pozdrawiam
Opublikowano 11 Marca 200917 l tarcza ATE PD z klockami ATE (takie miałem założone) to wielkie nieporozumienie, na początku jest ok ale później nic specjalnego szybko sie przegrzewała a klocki strasznie pyliły jest wykonana z tego samego materiału co zwykła gładka a te nacięcia to pic na wodę, sama tarcza nie nadaje sie do agresywnego hamowania jak zauważyłeś dobrze sie spisywała tarcza ATE z odpowiednimi klockami w tym przypadku z ASO, a kto jest producentem tych klocków???? jeśli chodzi o zimmermany to tarcza jest jedna z najlepszych tarcz ale ma pewne wady; -nawiercana tarcze trzeba koniecznie czyścić co wielu o tym zapomina !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! -odpowiedni klocek np. ferodo DS lub jakościowo jego odpowiednik wtedy ta tarcza daje frajdę z jazdy i hamowania - jeśli chodzi o agresywne hamowania ta tarcza nie lubi jak jest na min. grubości nominalnej najważniejsze to jest dobranie odpowiedniego klocka do tarcz ciekawe nie zgadzam się z Twoja opinią.Fakt że nacinanie to farmazon ale hamowanie jest OK
Opublikowano 11 Marca 200917 l jesli mówimy o normalnym hamowaniu to jest rozpędz sie do 160km/h z 4 razy i wychamuj do zera zobaczysz róznice przykład podaje z klockami ATE z innym nie testowałem , byc może rezultat jest inny do zwykłego hamowania tarcza spisuje sie dobrze ale u mnie pozniej po butowaniu klocki sie zeszkliły i efektu nie było
Opublikowano 11 Marca 200917 l po co mam 4 x z rzędu hamować do zera ze 160... jak ganiamy się nieraz to hamujemy ze 180 do 100 , ale nie do zera... lecąc przez miasto ok.15kilometrów non stop gaz-hampel na pełnej pycie 321 wystarcza w konfiguracji ATE/ATE... wczesniej próbowałem różnorakich miksów i wszystko było do d*py... ostatnio leciałem na a4 ponad dwie paczki i musiałem się zhamować do zera... hamują dalej OK. dla mnie to wystarczający test... ganiamy się z vectrą C 3.2, i jej często brakuje hamulca... także zestawik ATE daje radę do brycznej jazdy... takie jest moje zdanie... jak ktoś ma fantazję to może założyć zestaw z prosiaka, da za klocki 6tysi i będzie zadowolony... ja tak nie mam
Opublikowano 12 Marca 200917 l 321mm zalozone, troche pojezdzone, zobaczymy jak dalej beda sie sprawowac ps. troche offtopicznie, zalozylem tez 17 225/45/17 + 321mm i mam wrazenie jakby do samochodu wsiadly z dwie osoby, ktore waza z 100kg a spalanie skoczylo z 2 litry na 100 ;-p tez mieliscie takie odczucia?
Opublikowano 17 Marca 200917 l Mam do was pytanie kto ile płacił za przekładke hamulców z 288 na 320??? Bo mnie mechani chce sksować za przód i tył 400zł troszke dużo to mi się wydaje??? Oczywiście mówie o samej robociźnie bez jakichkolwiek części.
Opublikowano 17 Marca 200917 l Jaro a możesz mi napisać czy może być jeszcze coś potrzebne bo ja mam tak: - zaciski z uchwytami przód - klocki i tarcze przód - przewody elastyczne przód nowe - zaciski z jarzmami tył - osłony metalowe za tarcze tył - klocki i tarcze tył - komplet nowych śrub do przykręcenia przednich i tylnych zacisków - 2 Litry płynu ATE
Opublikowano 17 Marca 200917 l a ja mam problem bo mam wrazenie, ze na nierownosciach skacze mi tarcza w lewym kole komus tez skakala?
Opublikowano 17 Marca 200917 l a ja mam problem bo mam wrazenie, ze na nierownosciach skacze mi tarcza w lewym kole komus tez skakala? To cos masz nie tak, tarcza nie może skakać przecież jest skręcona szpilkami z kół. Może coś z zaciskiem jest nie tak.
Opublikowano 17 Marca 200917 l Mam do was pytanie kto ile płacił za przekładke hamulców z 288 na 320??? Bo mnie mechani chce sksować za przód i tył 400zł troszke dużo to mi się wydaje??? Oczywiście mówie o samej robociźnie bez jakichkolwiek części. sam to robiłem
Opublikowano 17 Marca 200917 l To cos masz nie tak, tarcza nie może skakać przecież jest skręcona szpilkami z kół. Może coś z zaciskiem jest nie tak. No wlasnie nie jestem pewien czy to tarcza czy moze zawias...
Opublikowano 17 Marca 200917 l maciejski Ogladalem wczoraj Twoje hamulce i musze powiedziec,ze wygladaja kozacko :kox: hamuja pewnie tak samo. Kto wie moze i ja pomysle nad tym
Opublikowano 17 Marca 200917 l panowie czy w b5 przejście z 288 na 312mm, tarcza nie będzie kolidować z blachą ochronną która jest wokół tarczy????
Opublikowano 17 Marca 200917 l Kto wie moze i ja pomysle nad tym Tu nie ma nad czym mysleć same zalety
Opublikowano 17 Marca 200917 l na hamulcach nie ma co oszczedzać. Moim zdaniem jest to jeden z najlepszych modow jakie zrobiłem...
Opublikowano 17 Marca 200917 l na hamulcach nie ma co oszczedzać. Moim zdaniem jest to jeden z najlepszych modow jakie zrobiłem... to prawda...juz zbieram graty i to kolejny mod ktory zrobie