Skocz do zawartości
IGNOROWANY

LPG w aucie z Niemiec

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Panowie powiedzcie mi, czy jeśli kupię auto z lpg w DE, czy czeka mnie jego całkowita wymiana w PL? Słyszałem, że oni inne wlewy mają, że certyfikat butli nie odpowiada naszym przepisom itd.

Jak to jest w rzeczywistości?

pzdr

Opublikowano

Ja mogę tyko powiedzieć, ze w druga stronę(Instalacja z PL, auto z DE) nie ma większych problemów. Należy tylko zakładać instalacje z Euro-atestami(ISO, TÜV, itp) i w dobrym zakładzie. Na niemieckich stacjach stosuje się zwykle adaptery wkręcane(holenderskie bodajże jeżeli się nie mylę). Ale jak masz końcówkę do tankowania gazu kolo wlewu benzyny, to i w PL musisz stosować adapter :wink4:

Myślę ze i w PL nie będziesz miał problemów jeżeli dokumentacja będzie kompletna :)

Opublikowano

tak jak kolega wyżej napisał. kolega miał z DE i tylko do tankowania musiał nakręcać adapter. :good:

Opublikowano

Witaj!

Kupiłem nie dawno A4 B6 z gazem właśnie z DE - Instalacja PRINS montowana w DE (książka serwisowa do LPG).

Obecnie jestem już po procesie legalizacji instalacji w PL.

Wyglądało to następująco:

- okazało się, że posiadam butle polskiej produkcji (ps. duże prawdopodobieństwo że i Ty możesz taką posiadać, gdyż duża część butli montowanych na zachodzie pochodzi z Naszego kraju),

- jednakże, aby przejść badanie techniczne pojazdu musiałem przedstawić diagnoście "PROTOKÓŁ O POZYTYWNYM PRZEJŚCIU BADANIA ZBIORNIKA LPG WYDANY PRZEZ TDT", niestety takowego nie posiadałem, a że ktoś podpowiedział mi iż jest duże prawdopodobieństwo że takowy dozór moja butla przeszła, związany z tym że jest ona produkcji PL- okazało się to prawdą :):):)

- korzystając z tej strony :

http://www.tdt.pl/jednostka-inspekcyjna-tdt/zbiorniki-stanowiace-wyposazenie-pojazdow-samochodowych-lpgcnglng/duplikat-poswiadczen-zbiornikow-lpg.html

odszukałem odpowiedni oddział i za skromną opłatą wydali mi duplikat.

Co do codziennej eksploatacji to wlew gazu mam przy wlewie paliwa i wkręcenie raz na jakiś czas reduktora celem tankowania nie sprawia mi żadnych problemów.

Pozdrawiam

Opublikowano

czyli nie ma aż tak źle z tą instalacja.problemów prawie zero. :good:

Opublikowano

kolego jeśli posiadasz w niemieckim dow. rejestr.wbity gaz i posiadasz jeszcze atest na butlę to nie ma żadnych problemów.