Dev Opublikowano 10 Lutego 2012 Opublikowano 10 Lutego 2012 witam kuzyn podjal prace w firmie sprzedajacej kosmetyki na stanowisku przedstawiciela handlowego praca na zasadzie dzialalnosci gospodarczej pracodawca przekazal mu samochod telefon i laptop dzisiaj otrzymal informacje z prosba o wystawienie faktury za "usluge handlowa" ale nie wie dokladnie jak, skierowal sie do mnie, napisalem mu co i jak ale na 100% nie jestem pewien podam to na konkretnych kwotach aby bylo latwiej: A, podstawa: 1800 zl netto B, prowizja od sprzedazy: 750 zl netto C, podatek dochodowy: 19% D, ZUS: 366.42zl E, VAT: 23% reasumujac, liczylem to tak: ([(A+*C]+D)*E=kwota koncowa prawidlowo to zrobilem ???
Wojtek_A4 Opublikowano 11 Lutego 2012 Opublikowano 11 Lutego 2012 witam kuzyn podjal prace w firmie sprzedajacej kosmetyki na stanowisku przedstawiciela handlowego praca na zasadzie dzialalnosci gospodarczej pracodawca przekazal mu samochod telefon i laptop dzisiaj otrzymal informacje z prosba o wystawienie faktury za "usluge handlowa" ale nie wie dokladnie jak, skierowal sie do mnie, napisalem mu co i jak ale na 100% nie jestem pewien podam to na konkretnych kwotach aby bylo latwiej: A, podstawa: 1800 zl netto B, prowizja od sprzedazy: 750 zl netto C, podatek dochodowy: 19% D, ZUS: 366.42zl E, VAT: 23% reasumujac, liczylem to tak: ([(A+*C]+D)*E=kwota koncowa prawidlowo to zrobilem ??? To kuzyn podjął prace i nie wypytał dokłądnie na jakich warunkach jest przyjęty czy nie czytał umowy? Ja tez jestem na działalności ale mam jasno padane ile mam wypłaty netto i ile dostaje na prowadzenie działalności. Jeśli firma wyzyskuje pracownika( a tak czesto jest jesli musza prowadzic dzialanosc ) czesto wyglada to tak: Podstawa plus prowizja ---> 2550 netto, 3136,5 brutto i pracownik z tej kasy musi oplacic ZUS i podatki. Obym sie mylil
Dev Opublikowano 11 Lutego 2012 Autor Opublikowano 11 Lutego 2012 Kolego popatrz na rownanie, pracodawca placi: podstawe prowizje podatek dochodowy zus vat chodzilo mi o sposob wyliczenia faktury, czy jest prawidlowy
Wojtek_A4 Opublikowano 12 Lutego 2012 Opublikowano 12 Lutego 2012 No to Twoje roznanie wydaje mi sie prawidlowe
Rekomendowane odpowiedzi