Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AJM] Zawór EGR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Dużo się naczytałem na forum o tym zaworze. Mam takie objawy, że przy ostrym depnięciu tak powyżej 130 zaczyna dusić się i brakuje mu mocy. Czy ściągnięcie wężyka z grzybka poprawi te nieprzyjemne reakcje ze strony silnika. Najgorsze gdy się wyprzedza i w pewnym momencie stop , nie chce jechać a tu z naprzeciwka następne auto. Tragedia. Co z tym zrobić, czy wystarczy zdjęć ten wężyk i będzie ok, czy trzeba czyścić zawór EGR. Proszę o radę

Opublikowano

Ja myśle że trzeba dokładnie sprawdzić silnik i wyeliminować usterkę a nie bawić się w półśrodki i kombinować z rurkami. Konstruktorzy tak to wymyślili i tak ma być.

Mam ten sam silnik co ty i u mnie nic sie nie dzieje powyżej 130 normalnie przyśpiesza i żadnych problemów nie mam.

Wyczyść ten EGR i zobacz jak będzie jeździć.

Opublikowano

Witam. Dużo się naczytałem na forum o tym zaworze. Mam takie objawy, że przy ostrym depnięciu tak powyżej 130 zaczyna dusić się i brakuje mu mocy. Czy ściągnięcie wężyka z grzybka poprawi te nieprzyjemne reakcje ze strony silnika. Najgorsze gdy się wyprzedza i w pewnym momencie stop , nie chce jechać a tu z naprzeciwka następne auto. Tragedia. Co z tym zrobić, czy wystarczy zdjęć ten wężyk i będzie ok, czy trzeba czyścić zawór EGR. Proszę o radę

jak narazie zawor EGR zostawil bym w spokoju ... wzrok skierowal bym w kierunku turbiny ... :decayed:

[nie wiem skad pomysł z EGR-em]

pisales ze szukales wiec ta opcja nie jest Ci obca :wink4: ,proponuje teraz poszukac na temat zapieczonych kierownic, blad 0575,dziury w dolocie, pelnej diagnozie vag'iem itp/itd ...

Opublikowano
  • Autor

Pomysł z Egrem dlatego, że gdy stanę i poprawię wężyk na grzybku , przy zgaszonym silniku to usterka znika. Jadę potem normalnie i przyspiesza ponad 160 i po pewnym czasie znowu to samo. Tak jakby coś się zapychało, czy zapowietrzało.

[br]Dopisany: 12 Kwiecień 2008, 23:09 _________________________________________________Po pewnym czasie tzn. np. za tydzień , czy za parę dni. Nie zawsze. Zmieniałem wtryski(2 szt), a jak wiadomo one tak od razu nie padają, więc przypuszczam że ktoś jeździł na jakimś syfie i dlatego myślę ,że egr może nie funkcjonować i stąd takie objawy . Nie wiem tylko przypuszczam, bo mam a4 od stycznia. NIe poznałem jeszcze wszystkich detali.

Opublikowano

Pomysł z Egrem dlatego, że gdy stanę i poprawię wężyk na grzybku , przy zgaszonym silniku to usterka znika. Jadę potem normalnie i przyspiesza ponad 160 i po pewnym czasie znowu to samo. Tak jakby coś się zapychało, czy zapowietrzało.

auto przechodzi Ci w tryb awaryjny stad brak mocy , po zgaszeniu motoru i ponownym uruchomieniu silnika trybu awaryjnego nie ma ,pojawia sie znowu przy 130-160 [jak piszesz] .... takze zostaw EGR w spokoju ....

albo inaczej - jak bedzie problem stan zgas motor wyjdz otworz klape bagaznika- rownie dobrze mozesz kopnac w opone - nie otwieraj maski !!! ,zamknij klape wsiadz odpal fure ... [napisz czy moc znowu wrocila :wink4:] -zobaczysz o czym mowie ... :decayed:

no i logi dynamiczne/statyczne obowiazkowo ...

Opublikowano
  • Autor

To już też sprawdzałem, bo niekiedy stanę , poprawię wężyk, wsiadam i dalej to samo. Miałem wężyk złamany i bardzo krótki. Zaginał się , gdy go wyprostowałem, wszystko wracało do normy. Teraz założyłem nowy ale trochę inny. Może pokuszę się i wyczyszczę egr.

Opublikowano

albo inaczej - jak bedzie problem stan zgas motor wyjdz otworz klape bagaznika- rownie dobrze mozesz kopnac w opone - nie otwieraj maski !!! ,zamknij klape wsiadz odpal fure ...

:decayed: :decayed: :decayed:

Opublikowano

.....Może pokuszę się i wyczyszczę egr.

Kolega tak niekoniecznie rozumie co sie do niego pisze... :) :th:

Opublikowano

ale czy jest tak że jak auto zacznie sie mulić to stajesz na poboczu i nie gaszac silnika poprawiasz wezyk i jest lepiej???

Bo przy trybie awaryjnym to jak wylaczysz stacyjke i ponownie zapalisz to powinno byc dobrze.

Obstawiam to co koledzy sugeruja masz problem zapewne z przeladowaniem turbiny - to powoduje wpadanie w tryb awaryjny przez przekroczenie cisnienia doladawoania na czujniku.

bez odczytania z Vaga błędu ze sterownika silnika i najlpeiej zrobienia logów dynamicznych trafinie na forum w przyczyne usterki to jak wrózenie z fusów.

Opublikowano

Jeżeli się nie mylę to przy VAG-owaniu wyjdzie czy zawór EGR jest :th:

Tak było w moim przypadku.

Opublikowano
  • Autor

Niech mi ktoś odpowie, czy za każdym razem silnik wchodzi w system awaryjny po przekroczeniu 130 km/h, bo u mnie jest tak, że niekiedy wylącze silnik jest dobrze i auto idzie 160 i nic się nie dzieje, ale często jest że auto wpada w tryb awaryjny i koniec z przyjemnej jazdy.

Opublikowano

Niech mi ktoś odpowie, czy za każdym razem silnik wchodzi w system awaryjny po przekroczeniu 130 km/h, bo u mnie jest tak, że niekiedy wylącze silnik jest dobrze i auto idzie 160 i nic się nie dzieje, ale często jest że auto wpada w tryb awaryjny i koniec z przyjemnej jazdy.

w momencie osiagniecia wartosci niebezpiecznych dla silnika [w tym przypadku podejrzewam za wysokie doladowanie] przechodzi w tryb awaryjny ....

i moze sie to stac przy 50/100/120/160 itp .... nie ma reguly ,kwesti kedy przytna sie zaluzje i nie zbija doladowania do wymaganego ....

p.s widze ze juz podjales odpowiednie kroki i szukasz kogos do diagnozy Vag'iem .... :wink4:

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za rady. Szukam właśnie kogoś z VAG-iem. Ja odczytam błędy odezwę się .

Opublikowano

Dzięki za rady. Szukam właśnie kogoś z VAG-iem. Ja odczytam błędy odezwę się .

nie tyle błedy co masz zrobic logi !!!!

Opublikowano
  • Autor

Rozumiem. Dzięki za podpowiedź. Rozumiem , że pomożesz Spanky mi je odczytać.

Opublikowano

To żeś się spanky wpier... :polew:
Opublikowano

To żeś się spanky wpier... :polew:

po same uszy .... :naughty:

scholl22 postaram sie .... :wink4:

Opublikowano

witam mam ten sam problem samochód wchodzi w tryb awaryjny po zgaszeniu wszystko wraca do normy

w miescie mniej wiecej jest dobrze natomiast w trasie ostatnio jechałem na słowacje i była tragedia z 10 razy musiałem sie zatrzymywać i gasić samochód

jestem po wymianie rozrządu uszczelniaczy popmpwtryskiwaczy oringi na wał korbowy oraz wałek rozrzadu + czyszczenie turbiny wszystko robione u Rogalotti niestety nie pomogło :( Rogalotti mówił że turbina może być przeładowana i że kierownice zapieczone no i było czyszczenie jednak niestety to nie to :( bo problem jest nadal

Opublikowano
  • Autor

Ja próbowałem teraz auto w trasie i gdy jechałem spokojnie 160 to nie było problemu. Gwałtownie nie dawałem gazu. Raz mocniej nacisnąłem i tryb awaryjny..........

Opublikowano

Ja próbowałem teraz auto w trasie i gdy jechałem spokojnie 160 to nie było problemu. Gwałtownie nie dawałem gazu. Raz mocniej nacisnąłem i tryb awaryjny..........

no i prawidłowo ... [jezeli mozna to tak nazwac ] :naughty: