boguki Opublikowano 21 Lutego 2012 Opublikowano 21 Lutego 2012 Witam Koledzy, mam problem z kierowcą, który jest u mnie zatrudniony na umowę o pracę na czas nieokreślony. W umowie jako miejsce wykonywania pracy ma wpisany cały kraj. Chwilowo brakuje pracy na wywrotki w okolicy dlatego wysyłam go do pracy na budowę w odległości 120km od firmy, z tym że będzie tam codziennie dojeżdżał służbowym samochodem osobowym wraz z drugim kierowcą. On jednak się na to nie zgadza mówiąc, że w warunkach umowy nie ma wpisanej pracy w delegacji. Co w takim przypadku mogę zrobić, czy faktycznie będzie to praca w delegacji jeśli będzie codziennie wracał do domu i może odmówić jej wykonywania? Czy mogę mu wypowiedzieć umowę o pracę dyscyplinarnie? Nie będę mu przecież płacił za siedzenie w domu, a chyba to najbardziej mu odpowiada. Poradźcie coś, pozdrawiam
HaVoK Opublikowano 21 Lutego 2012 Opublikowano 21 Lutego 2012 Zacznijmy od tego, że nie jestem pewien czy można wpisać na umowie miejsce wykonywania pracy cały kraj... Bo teoretycznie jeżeli tak ma na umowie, to nie możesz sobie wrzucać w koszty rozliczenia kosztów podróży służbowej. Dlaczego? Dlatego: Podróż służbowa to wyjazd związany tematycznie z charakterem wykonywanej pracy do innej miejscowości niż ta, w której znajduje się siedziba pracodawcy (czyli miejsce wykonywania pracy przez zatrudnionego wpisane do umowy o pracę jako miejsce świadczenia pracy). Chyba że jeździ do innych krajów. Raczej wątpię czy to jest dobry powód dla dyscyplinarki jeżeli rzeczywiście jest tak jak mówi. Prędzej wyślij go na urlop bezpłatny. Zobaczysz czy zmięknie czy nie :gwizdanie: Swoją drogą. Pracownik- kierowca, który wnioskując z umowy jeździ po całym kraju, nie zgadza się na wyjazd w delegację? To gdzie on tak naprawdę jeździ?
boguki Opublikowano 21 Lutego 2012 Autor Opublikowano 21 Lutego 2012 Nie chodzi mi o rozliczanie podróży służbowej, tylko czy może odmówić podjęcia takiej pracy bez żadnych konsekwencji? Właśnie dziwny jest ten kierowca, najchętniej jeździłby wokół komina... A co do urlopu bezpłatnego to nie jestem pewien czy mogę wysłać go bez jego zgody.
Tomeks Opublikowano 21 Lutego 2012 Opublikowano 21 Lutego 2012 Zgodnie z art. 42 § 4 KP: „wypowiedzenie dotychczasowych warunków pracy lub płacy nie jest wymagane w razie powierzenia pracownikowi, w przypadkach uzasadnionych potrzebami pracodawcy, innej pracy niż określona w umowie o pracę na okres nie przekraczający 3 miesięcy w roku kalendarzowym, jeżeli nie powoduje to obniżenia wynagrodzenia i odpowiada kwalifikacjom pracownika”. więc przekwalifikowujesz mu stosunek pracy na taki jaki chcesz i musi,albo dyscyplinarka
boguki Opublikowano 22 Lutego 2012 Autor Opublikowano 22 Lutego 2012 Dzięki Tomeks, właśnie czegoś takiego szukałem. Poczytam przy okazji trochę KP
Tomeks Opublikowano 22 Lutego 2012 Opublikowano 22 Lutego 2012 Pracownik może kwestionować powierzenie innej pracy na drodze sądowej, ale nie może samodzielnie zaprzestać świadczenia pracy, gdyż bezzasadne jej zaprzestanie może skutkować zwolnieniem dyscyplinarnym w trybie art. 52 KP. jeżeli dalej będzie odmawiał,możesz go zwolnić dyscyplinarnie,tylko żeby w dniu odmowy,a najlepiej przez kilka,nie wykonywał żadnej innej pracy.
Dev Opublikowano 27 Lutego 2012 Opublikowano 27 Lutego 2012 Tomeks podał tutaj dobry artykuł z KP, zacznij od tego zawsze możesz mu obrzydzic prace i sam sie zwolni z sądami, dyscyplinarkami tutaj bym sie nie wychylał z tym może byc różnie, sądy przychylniej patrza na pracowników a nie pracodawców
JawoR36 Opublikowano 28 Lutego 2012 Opublikowano 28 Lutego 2012 A jakby mu delikatnie zasugerować, że możesz mu zrobić "papapa" i po robocie będzie miał?
GRYFI Opublikowano 29 Lutego 2012 Opublikowano 29 Lutego 2012 ja tu czegoś nie rozumiem. Nie może dojechac do pracy 120 km a jak by miał wieźć coś 120 km to już może?
talib1990 Opublikowano 29 Lutego 2012 Opublikowano 29 Lutego 2012 a czas dojazdu do pracy samochodem osobowym wlicza mu się do czasu pracy ? jeśli tak to ten kierowca jest dziwny... sam jeżdże wywrotką i jak robimy gdzieś dalej robote to w kilku dojeżdżamy osobówką a wywrotki na parking/baze okoliczną ..wiadomo audi spali mniej niz 3x 4ro ośka
Rekomendowane odpowiedzi