Opublikowano 9 Listopada 201411 l A widzisz, ja już nie ogarniam tematu. Oddałem auto do sprawdzenia i się okazało, że wszystko jest w jak najlepszym porządku i nie ma co szukać dziury w całym. Wszystkie parametry w normie, więc tylko jeździć. Nie znam się na tyle, aby móc sobie sam poradzić. Eliminować wszystko poprzez podmiankę, to wyje... kasa w błoto. Pozostaje tylko liczyć na magika mechanika, bądź czekać, aż się samo rozwiąże - w obu przypadkach marne szanse
Opublikowano 9 Listopada 201411 l A co sądzicie o tym zużyciu? http://pokazywarka.pl/x8nauq/ No, tak na oko zużyty w takim stopniu jak u mnie
Opublikowano 9 Listopada 201411 l I jak u mnie;) Skaczących obrotów nie mam jak sprawdzić bo własnie dobiłem do NL i w PL bd dopiero na wiosnę... Edytowane 9 Listopada 201411 l przez C4_KAWON
Opublikowano 9 Listopada 201411 l No ja swojego potraktowałem MILITECEM1 i będę testował teraz jego dalsze zużycie Dpiero po paru tysiakach podejmę decyzję co dalej Edytowane 9 Listopada 201411 l przez piotrsob1
Opublikowano 9 Listopada 201411 l Nie nie, z ceramizerami , teflonami itp. nie ma nic wspólnego http://k2.com.pl/oleje/dodatki-do-olejow/product/1934-k2-militec-1-250-ml Dawno temu ( połowa lat 90-tych stosowałem go ) i jeśli ma tą samą jakość co wtedy, to zużycie wałka nie powinno postępować
Opublikowano 9 Listopada 201411 l Kumpel wlał do swojego 2.0 ALT jakiś ceramizer(nie pamiętam nazwy) i po tym zabiegu auto nie bierze grama oleju, a wcześniej, litr na 1000 km było mało. Tak samo jego kuzyn zalał tym 1.9 w którym klapały szklanki i kultura pracy silnika poprawiła się niesamowicie... Trzeba pomyśleć o dodatkowej ochronie silnika bo jak szlag trafi mój nowy wałek to się pochlastam;/
Opublikowano 9 Listopada 201411 l Militec na pewno nie uszczelni silnika , bo jego działanie polega tylko i wyłącznie na zabezpieczeniu powierzchni współpracujących elementów przed efektami pracy bez filmu olejowego ( podczas uruchamiania silnika ) i przy bardzo dużym obciążeniu, gdy film ulega przerwaniu Po prostu zmniejsza zdecydowanie tarcie Edytowane 9 Listopada 201411 l przez piotrsob1
Opublikowano 9 Listopada 201411 l Kiedyś często, z fantastycznym wręcz skutkiem Potem praeparat zniknął z rynku, i trochę o nim zapomniałem (starość nie radość ) Teraz przy problemie z wałkiem sobie przypomniałem, a google powiedziało resztę
Opublikowano 9 Listopada 201411 l Tak pytam bo różne krążą opinie o tego typu środkach :-) wysłane z Commodore 64
Opublikowano 9 Listopada 201411 l Za pół roku Ci potwierdzę , jak ze skutecznością, na wiosnę zwalę dekiel i pomierzę wałek, chyba że się wcześniej zesra całkiem Edytowane 9 Listopada 201411 l przez piotrsob1
Opublikowano 9 Listopada 201411 l Zadając konkretne pytania na forum , jesteśmy w stanie Ciebie naprowadzić na przyczynę, jak podstawy mechaniki Ci nie obce, to jesteś w stanie sam dużo sprawdzić i zawęzić krąg podejrzanych Na pewno pufanie, basowe dudnienie z filtra powietrza jest objawem nieprawidłowego działania zaworów i ja bym tego nie ignorował. Sprawdzał w Twoim motorze ktoś te broki ?
Opublikowano 9 Listopada 201411 l K2, 250 ml można kupić poniżej 50 PLN-ów, a to wystarcza na zalanie motorówki. Są jeszcze inni pakowacze, ale jakoś mi to trąci stodołą, i nie mam zaufania. Prosty test , który wyłapie większość podróbek , to wlanie niewielkiej ilości MILITEC-a do szklanki z wodą. Ori jest cięższy od wody i powinien iść na dno K2, który wlałem do swojej, przeszedł test pozytywnie Edytowane 9 Listopada 201411 l przez piotrsob1
Opublikowano 9 Listopada 201411 l http://www.militec1.pl/ Oni twierdzą że jest tylko jeden. I taki ma Fota
Opublikowano 9 Listopada 201411 l To właśnie patrząc na ich opakowanie zapaliła mi się czerwona lampka w głowie, nie twierdzę że to podróba, ale wolałem kupić w opakowaniu firmy , która coś znaczy na rynku
Opublikowano 10 Listopada 201411 l Wszystko mi sprawdzali. Nawet ciśnienie, zeby wykluczyć gniazda zaworowe. Dwóch niezależnych obstawilo slabej jakości wałek i zwykłe szklanki zamiast czarnych. Pojechalem z reklamacja do zakladu w ktorym robili mi hydraulike. Posprawdzali wszystko i jak wyzej pisałem. Wszystko ok. No niby motor odpala, ma swoja moc, nie kopci....tylko to buczenie basowe, jakby wlasnie przeplyw spalin czy powietrza. A źródło dzwieku jest jakby w okolicach kolektora wydechowego. Porównywałem w kilku autach. Z pewnym przebiegiem ok 180tys nie bylo tego dźwięku. Ostatnio w passku klienta z takim samym silnikiem i przebiegiem 260tys tez słychać to buczenie. ..
Opublikowano 10 Listopada 201411 l Zdjalem czapkę i o dziwo wałek na pierwszy rzut oka wygląda ładnie lekkie ślady zużycia a olej był wymieniany w trybie longlife. Zrobiłem zdjęcia to podeślę później. Przebieg 292tyś sprawdzane w aso. Edytowane 10 Listopada 201411 l przez Jarek882