Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wałek rozrządu i dziwne dudnienie w obudowie filtra powietrza A4 B6 1.9TDI PD

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A widzisz, ja już nie ogarniam tematu. Oddałem auto do sprawdzenia i się okazało, że wszystko jest w jak najlepszym porządku i nie ma co szukać dziury w całym. Wszystkie parametry w normie, więc tylko jeździć. Nie znam się na tyle, aby móc sobie sam poradzić. Eliminować wszystko poprzez podmiankę, to wyje... kasa w błoto. Pozostaje tylko liczyć na magika mechanika, bądź czekać, aż się samo rozwiąże - w obu przypadkach marne szanse

Opublikowano

Standard :-)

wysłane z Commodore 64

Opublikowano

A co sądzicie o tym zużyciu?

http://pokazywarka.pl/x8nauq/

No, tak na oko zużyty w takim stopniu jak u mnie :naughty:

Opublikowano

I jak u mnie;)

Skaczących obrotów nie mam jak sprawdzić bo własnie dobiłem do NL i w PL bd dopiero na wiosnę...

Edytowane przez C4_KAWON

Opublikowano

No ja swojego potraktowałem MILITECEM1 i będę testował teraz jego dalsze zużycie :hi:

Dpiero po paru tysiakach podejmę decyzję co dalej :whistling::)

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano

Jakiś ceramizer?

Opublikowano

Nie nie, z ceramizerami , teflonami itp. nie ma nic wspólnego :whistling:

http://k2.com.pl/oleje/dodatki-do-olejow/product/1934-k2-militec-1-250-ml

Dawno temu ( połowa lat 90-tych stosowałem go ) i jeśli ma tą samą jakość co wtedy, to zużycie wałka nie powinno postępować :)

Opublikowano

Kumpel wlał do swojego 2.0 ALT jakiś ceramizer(nie pamiętam nazwy) i po tym zabiegu auto nie bierze grama oleju, a wcześniej, litr na 1000 km było mało. Tak samo jego kuzyn zalał tym 1.9 w którym klapały szklanki i kultura pracy silnika poprawiła się niesamowicie...

Trzeba pomyśleć o dodatkowej ochronie silnika bo jak szlag trafi mój nowy wałek to się pochlastam;/

Opublikowano

Militec na pewno nie uszczelni silnika , bo jego działanie polega tylko i wyłącznie na zabezpieczeniu powierzchni współpracujących elementów przed efektami pracy bez filmu olejowego ( podczas uruchamiania silnika ) i przy bardzo dużym obciążeniu, gdy film ulega przerwaniu :whistling:

Po prostu zmniejsza zdecydowanie tarcie :)

Opublikowano

Często to używałeś czy tylko kiedyś?

wysłane z Commodore 64

Opublikowano

Kiedyś często, z fantastycznym wręcz skutkiem :)

Potem praeparat zniknął z rynku, i trochę o nim zapomniałem (starość nie radość ) :decayed:

Teraz przy problemie z wałkiem sobie przypomniałem, a google powiedziało resztę :whistling:

Opublikowano

Tak pytam bo różne krążą opinie o tego typu środkach :-)

wysłane z Commodore 64

Opublikowano

Za pół roku Ci potwierdzę , jak ze skutecznością, na wiosnę zwalę dekiel i pomierzę wałek, chyba że się wcześniej zesra całkiem :):decayed:

Opublikowano

Zadając konkretne pytania na forum , jesteśmy w stanie Ciebie naprowadzić na przyczynę, jak podstawy mechaniki Ci nie obce, to jesteś w stanie sam dużo sprawdzić i zawęzić krąg podejrzanych :decayed:

Na pewno pufanie, basowe dudnienie z filtra powietrza jest objawem nieprawidłowego działania zaworów i ja bym tego nie ignorował.

Sprawdzał w Twoim motorze ktoś te broki ?

Opublikowano

U mnie Militec jest w Fota od ręki ale cena jakas chora była.

Opublikowano

K2, 250 ml można kupić poniżej 50 PLN-ów, a to wystarcza na zalanie motorówki.

Są jeszcze inni pakowacze, ale jakoś mi to trąci stodołą, i nie mam zaufania.

Prosty test , który wyłapie większość podróbek , to wlanie niewielkiej ilości MILITEC-a do szklanki z wodą.

Ori jest cięższy od wody i powinien iść na dno :whistling:

K2, który wlałem do swojej, przeszedł test pozytywnie :)

Opublikowano

http://www.militec1.pl/

Oni twierdzą że jest tylko jeden.

I taki ma Fota

Opublikowano

To właśnie patrząc na ich opakowanie zapaliła mi się czerwona lampka w głowie, nie twierdzę że to podróba, ale wolałem kupić w opakowaniu firmy , która coś znaczy na rynku :naughty:

Opublikowano

Wszystko mi sprawdzali. Nawet ciśnienie, zeby wykluczyć gniazda zaworowe. Dwóch niezależnych obstawilo slabej jakości wałek i zwykłe szklanki zamiast czarnych.

Pojechalem z reklamacja do zakladu w ktorym robili mi hydraulike. Posprawdzali wszystko i jak wyzej pisałem. Wszystko ok. No niby motor odpala, ma swoja moc, nie kopci....tylko to buczenie basowe, jakby wlasnie przeplyw spalin czy powietrza. A źródło dzwieku jest jakby w okolicach kolektora wydechowego.

Porównywałem w kilku autach. Z pewnym przebiegiem ok 180tys nie bylo tego dźwięku. Ostatnio w passku klienta z takim samym silnikiem i przebiegiem 260tys tez słychać to buczenie. ..

Opublikowano

Zdjalem czapkę i o dziwo wałek na pierwszy rzut oka wygląda ładnie lekkie ślady zużycia a olej był wymieniany w trybie longlife. Zrobiłem zdjęcia to podeślę później. Przebieg 292tyś sprawdzane w aso.

DSCF3794.jpg DSCF3795.jpg DSCF3796.jpg DSCF3797.jpg DSCF3798.jpg DSCF3799.jpg DSCF3800.jpg DSCF3801.jpg DSCF3802.jpg DSCF3803.jpg DSCF3804.jpg DSCF3805.jpg DSCF3806.jpg

Edytowane przez Jarek882