Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Drgania V6 2.4 to norma?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich mam pytanie czy wszystkie v ki mają takie delikatne drgania na biegu jałowym?Pytam bo miałem kiedyś A6 2.4 a teraz posiadam A4 z tym samym silnikiem i takimi samymi objawami.

*proszę wpisywać w temat oznaczenie silnika - regulamin się kłania

Opublikowano

podobno tak jest, ja u siebie już zmieniłem świece, kable i obroty dalej falują pomiędzy 720 a 760 rpm na biegu jałowym, zastanawiam się czy to może być wina którejś cewki?

Opublikowano

u mnie też delikatnie drga.

Opublikowano

a ja powiem szczerze ze nie drga mi silnik....

Opublikowano

U mnie delikatnie obroty falują, żadnych błędów, spalanie w normie, też się czasem zastanawiam skąd to falowanie...

Opublikowano

Witam

Ja mam podobne objawy, może to nie jest aż tak uciążliwe ale nie koniecznie komfortowe. Mam audi A4 z motorem 3.0. Myślałem o różnych rzeczach co i jak... wymienione mam cewki wszystkie 6 BERU, nowe świeczki sprawdzałem dolot czy gdzieś nie puszcza, powymieniałem kilka przewodzików od odpowietrzenia bo już kruche były, sprawdzałem spalanie, sondy pracują prawidłowo, cewki maja odpowiedni zakres, a objawy tak jak u was, a więc uznaję to iż tak może jest. Latem przybieram się jeszcze do zdemontowania kolektora całkiem i przepustnicy wyczyszczę bo tam może jest jakiś nagar. Ogólnie autko śmiga a więc nóżka na pedał panowie i przegonkę co jakiś czas może one tego potrzebują :P

Opublikowano

u mnie ma przegonkę :banan:nie żałuje gazu.:polew:

Opublikowano

Rowniez mam ten silnik i 240 tys na zegarach i chodzi super zadnych falowan.Zmienialem caly osprzet silnika swiece przewody itd,ale i wczesniej nie bylo falowan tylko zrobilem to przy okazji wymiany uszczelek pod pokrywami zaworow.

Opublikowano

Do sprawdzenia korekty na biegu jałowym i jaki jest rozjazd między stronami, bo może rozrząd robiony bez blokad.

Opublikowano

Tak Was czytam koledzy i sie zastanawiam... gdzie wy jeździcie serwisować swoje fury ,ze tak prostej sprawy jak ustawienie wolnych obrotów nie macie poprawnie zrobione ? Dla wszystkich którzy mają problemy z wolnymi obrotami tzn. czuć minimalne wibracje gdy auto jest rozgrzane itp. a nadal czujecie wibracje

odpalamy auto

zapinamy vaga / vagcom / vagcana / vcp czy co tam macie pod ręką

Vag - Silnik - adaptacja - kanał 1 - wartość domyślna to 128

zmieniając wartosc z 128 np. na 132 zwiekszamy obroty jałowe silnika , musimy to robić najpierw testując nową wartosc, gdy silnik ją przyjmnie klikamy zapisz i powinno być wszystko o.k!Obroty dobieramy do auta metodą prób i błędów ponieważ każde auto inaczej sie zachowuje..czasami wystarczy bardzo delikatna zmiana i nie ma zadnych drgań! Zmiany te są całkowicie bezpieczne i tyczy sie to aut z automatem i manualem.

pozdro

Łukasz

• 1 rok później...
Opublikowano

odpalamy auto

zmieniając wartosc z 128 np. na 132 zwiekszamy obroty jałowe silnika , musimy to robić najpierw testując nową wartosc, gdy silnik ją przyjmnie klikamy zapisz i powinno być wszystko o.k!Obroty dobieramy do auta metodą prób i błędów ponieważ każde auto inaczej sie zachowuje..czasami wystarczy bardzo delikatna zmiana i nie ma zadnych drgań! Zmiany te są całkowicie bezpieczne i tyczy sie to aut z automatem i manualem.

pozdro

Łukasz

Czy ta opcja zadziala w 1.8T AWT?
Opublikowano
Tak Was czytam koledzy i sie zastanawiam... gdzie wy jeździcie serwisować swoje fury ,ze tak prostej sprawy jak ustawienie wolnych obrotów nie macie poprawnie zrobione ? Dla wszystkich którzy mają problemy z wolnymi obrotami tzn. czuć minimalne wibracje gdy auto jest rozgrzane itp. a nadal czujecie wibracje

odpalamy auto

pozdro

Łukasz

Sprawdzałem tą opcje u siebie i niestety żadnych pozytywnych zmian, aczkolwiek fajnie było przez chwile móc wpłynąć na obroty bez dotykana gazu :grin: