Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AVG] Tylna szyba - po co te kabelki (+ foto)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Oddałem wczoraj auto do naprawy szyby. Odkleiła się i trochę hałasowała podczas drgań.

-wymiana górnej listwy aluminiowej na gumową 0zł (alumium jak zwykle utleniło się i listwa pękła - gumową dostałem z Transportera gratis)

-wycięcie i wklejenie szyby 100zł (czyli nawet tanio)

Zabieg obserwowałem - czas ok 2h. Chłopaki radzili sobie w miarę profesjonalnie z jednym wyjątkiem. Prawidłowo odłączyli kable antenowe i grzewcze zamontowane na wysokości 3/4 słupków z obu stron. OBCIĘLI NATOMIAST dwa kabelki przylutowane do szyby w dolnej jej części, na wysokości pierwszej linii ogrzewania. Kabelki te znikają pod tapicerką podszybia i najprawdopodobniej łączą się z pudełkami znajdującymi się ok 15-20 cm za tylnymi głośnikami w kierunku tyłu auta. Oba pudełka widzę po lekkim uniesieniu tapicerki do góry. Od strony kierowcy znajduje się pudełko wykonane z żółtego przeźroczytego plastiku, zaś od strony pasażera pudełko wykonane z przeźroczytego czerwonego plastiku.

Oba kabelki zostały obcięte ale chłopaki nie mieli jak ich przylutować. Jeden z nich uparł się, że je przyklei - co mnie trochę wzburzyło bo klej raczej prądu nie przewodzi. Chłopak twierdził, że zrobi to tak aby kabel przylegał do cyny pozostałej na szybie. Użył tego samego kleju co do klejenia szyby.

Po sprawdzeniu radia i ogrzewania szyby widzę, że działają prawidłowo - tzn FM gra a szyba robi się ciepła choć nie było mrozów żeby sprawdzić to w boju. VAGiem też żadnych błędów nie znalazłem (nawet o dziwo błędu anteny).

Aha - nie mogę znaleźć ani jednej stacji na falach AM ale nie wiem czy wcześniej mogłem.

Chłopaki nie wiedzieli co to za kabelki od dołu, zastanawiali się czy to nie navi, telefon czy centralny - ale telefonu ani navi nie mam.

Czy to nie czasem czujniki zbicia tylnej szyby? A może to ta antena od AM?

abddc8f96dc1fee2m.jpg[br]Dopisany: 2008-04-18, 09:53:39_________________________________________________Widzę, że pytanie na poziomie? :)

Opublikowano

no to sie chlopaki wykazali lichym profesjonalizmem. wymiana, wklejenie szyby to nie tylko zabawa, nozem, sznurkiem, tubka kleju, ale rowniez umiejetnosc demontazu tapiecerki.i urządzeń elektrycznych. nie można wykonywac usługi na zasadzie jedno zrobię drugie popsuję.chyba że ma się kooperację miedzy warsztatową i organizuje się klienta kolegom.

podejście o tyle durne że kilka centyrmetrów dalej są konektorki które wystarczy rozpiąc.wlasnie z owych wzmacniaczy.

te kabelki to antena BYŁA klejenie nawet jeżeli pomoże to na zasadzie klejenia na ślinę. jeżeli można to tylko lutowanie. jeżeli nie będzie możliwości można spróbowac użyc kleju przewodzącego.

Opublikowano

Antena AM?

...bo FM działa prawidłowo.[br]Dopisany: 2008-04-20, 23:12:07_________________________________________________Aha... to może ma ktoś jakąś instrukcję jak zdemontować tylne pokrycie podszybia i dostać się do tych kabelków. Może udałoby mi się je samemu podlutować - nie chce mi się użerać z tymi "szybiarzami".

Opublikowano

Odgrzebie wątek

Dzisiaj stracilem boczną tylną szybe karoseryjną :kwasny: i teraz pytanie czy wstawienie nowej może stworzyc jakieś problemy, sa tam jakieś kabelki :mysli:

taka jest mi potrzebna

http://www.allegro.pl/item681047886_audi_a4_kombi_szyba_prawa.html

szyby miedzy liftami rózniły sie czymś??

I demontaz pozostaosci mojej szyby wiąze sie z większą robotą?? czy to tylko wyciecie i wklejenie nowej sztuki :mysli:

Opublikowano

Nie jestem pewien, ale przy bocznych raczej nie będzie problemu. Parę chwil i po problemie. Z tylną był problem tych kabelków. Do dzisiaj nie wiem po co one tam są... radio gra, szyba odmarza..