novwy Opublikowano 11 Marca 2012 Opublikowano 11 Marca 2012 Witam, mam do wymiany klocki z tyłu i teraz mam dylemat, chodzi o tarcze bo minimalnie mają mieć 8mm zastanawiam się jeśli założę nowe klocki to ile tarczy mi zeszlifują bo mam teraz grubość tarczy 8,2mm, wiem że niektórzy powiedzą żeby wymienić od razu tarcze ale jeśli jeszcze nie mają minimalnej grubości i żadnych nierówności czy coś w tym rodzaju to nie wiem czy je ruszać, dlatego pytam czy wytrzymają te tarcze jeszcze jeden komplet klocków?
Góral.tz Opublikowano 11 Marca 2012 Opublikowano 11 Marca 2012 jak nie są przegrzane nie mają wżerów i nie krzywe to według mnie jeszcze jedne klocki wytrzymają
novwy Opublikowano 11 Marca 2012 Autor Opublikowano 11 Marca 2012 czy zejście poniżej grubości minimalnej czymś grozi oczywiście nie do grubości 5mm-przesada ale np 7,8mm?
Góral.tz Opublikowano 11 Marca 2012 Opublikowano 11 Marca 2012 nie kolego, chyba że będziesz jeździł jak kierowca rajdowy, widziałem tarcze o grubości 6mm i jakoś tam żyły i nawet hamowały
bediks Opublikowano 12 Marca 2012 Opublikowano 12 Marca 2012 moje po sciagnieciu mialy 4,5 mm i hamowaly ja dąb , oczywiscie nie widzialem ze sa takie cienkie poki ich nie zmienilem ---------- Post added at 15:52 ---------- Previous post was at 15:51 ---------- i zalezy jakie masz tarcze z tyłu , gwintowane czy nie, bo jesli gwintowane to dojdzie równiez obowiazkowa wymiana łozysk
bediks Opublikowano 12 Marca 2012 Opublikowano 12 Marca 2012 no ze maja gwinty hehehe tu przyklad jakie ja musialem zakladac http://allegro.pl/tarcze-tyl-bosch-audi-a4-1-6-1-8-1-9tdi-2-5tdi-i2121301203.html w tych chyba tzreba wymienic od razu lozyska a w tych nie: http://allegro.pl/tarcze-klocki-tyl-audi-a4-quattro-vw-passat-b5-b6-i2147528396.html w tych pierwszych sa gwinty a w tych drugich chyba nie, o to mi chodzilo, no chyba ze mnie poprawisz
Dev Opublikowano 12 Marca 2012 Opublikowano 12 Marca 2012 Kolego, chodzi tutaj o tarcze z piasta lub bez w B5 oska jest z piasta, Q bez B6,7 i 8 maja tarcze bez piasty
tomek040486 Opublikowano 12 Marca 2012 Opublikowano 12 Marca 2012 a ja zawsze zmieniam klocki i tarcze bo bawić to się można z ledowym oświetleniem tablicy rej. a z hamulcami żartów nie ma.
novwy Opublikowano 13 Marca 2012 Autor Opublikowano 13 Marca 2012 wiem że mam typ tarcz ten który trzeba wymieniać od razu łożyska, nie o to mi chodzi jaki typ, a kolega tomek040486 to ma za dużo kasy chyba, za każdym razem wymieniać przy wymianie klocków również tarcze to lekka przesada, chciałem się dowiedzieć ile klocki nowe jak się zakłada zjadą tarcze, wiadomo że klocki powinny być elementem który szybciej się zużywa niż tarcze hamulcowe ale jak to się ma do takiego zestawienia np komplet klocków zjedzie tarczę hamulcową 0,5mm czyli jak między grubością nowej tarczy a minimalną wartością do jakiej można zużyć tarczę jest 2mm to tarcze wytrzymują 4 komplety-wymiany klocków hamulcowych (przykładowo). Ile mm klocki zjadą tarczę hamulcową?
Rekomendowane odpowiedzi