WAUZZZ8 Opublikowano 12 Marca 2012 Opublikowano 12 Marca 2012 Witam Silnik w moim samochodzie niestety zakończył już swój żywot i dlatego szukam nowego, a że chcę by był tak sam to szukam 1.8 5V ADR. Oglądałem już sporo silników w internecie i na żywo i widzę że są jego dwa rodzaje: (ja posiadam ten po lewej) Z tego co mi wiadomo to oprócz plastikowej osłony różnią się także kolektorem który w wersji po prawej jest plastikowy. Wiecie może czy ten po prawej bedzie pasował, macie może jakieś informacje/doświadczenia w tej sprawie ?
MATIUS Opublikowano 12 Marca 2012 Opublikowano 12 Marca 2012 Szukasz gołego czy KPL jaki masz napinacz łańcucha rorządu w głowicy?? elektroniczny czy zwykły??
Dev Opublikowano 12 Marca 2012 Opublikowano 12 Marca 2012 ADR ma tylko elektrohydrauliczny napinacz to nie AEB/ARK słupki tych silników sa takie same róznica z fot polega na roczniku silnika ten na dole jest od 1998r
WAUZZZ8 Opublikowano 12 Marca 2012 Autor Opublikowano 12 Marca 2012 Napinacz mam elektroniczny. Szukam gołego silnika ale mam okazje kupić silnik kompletny u mnie w mieście za fajną kase (gościu nie chce sprzedać samego słupka ale osprzęt można zawsze przełożyć) i on ma właśnie ten z zdjęcia po prawej dlatego pytam czy będzie pasować.
MATIUS Opublikowano 13 Marca 2012 Opublikowano 13 Marca 2012 elektrohydrauliczny czyli taki który ma wtyczkę obok głowicy...?? bo ja nia mam żadnej wtyczki jest ten prtosty napinacz hydrauliczny,,,, czerwiec 97r wiec niewiem o co kaman
WAUZZZ8 Opublikowano 13 Marca 2012 Autor Opublikowano 13 Marca 2012 Kiedy byłem kupić silnik w Sosnowcu to gościu powiedział mi że w połowie 97r zaczeli montować elektroniczny napinacz. A że ja mam rocznik auta 97 to kazał mi sprawdzić czy na głowicy od strony skrzyni biegów jest taka wtyczka. Ja tą wtyczkę posiadam więc mam napinacz elektroniczny. Tłumaczył mi to kilka razy i za każdym razem użył stwierdzenia elektroniczny a nie elektrohydrauliczny. Nie wiem dlaczego.
MASATO Opublikowano 13 Marca 2012 Opublikowano 13 Marca 2012 miałem silnik adr z 98 roku i nie było elektronicznego napinacza.
motor144 Opublikowano 13 Marca 2012 Opublikowano 13 Marca 2012 miałem silnik adr z 98 roku i nie było elektronicznego napinacza. Elektroniczny ponad 2x droższy więc to może ktoś wymienił na zwykły. Jak cały silnik przekładany to bez znaczenia z którym jest napinaczem. Tyle że razem z silnikiem dobrze by było wziąć jego ECU (zwłaszcza ze względu na taka różnicę). Warto sprawdzić czy ten na podmianę nie ma czasem przepustnicy bez linki(na potencjometr) bo u Ciebie jest linka i trzeba by wtedy pedał gazu/zespół pedałów przekładać na taki z potencjometrem.
15lolo Opublikowano 13 Marca 2012 Opublikowano 13 Marca 2012 najprosciej bedzie kupic do 97r silnik ktory byl montowany i przelozyc.
Mario Opublikowano 13 Marca 2012 Opublikowano 13 Marca 2012 Tłumaczył mi to kilka razy i za każdym razem użył stwierdzenia elektroniczny a nie elektrohydrauliczny. Nie wiem dlaczego. W wersji z elektroniką nazywa się to nastawnik wałka rozrządu, a bez jest to napinacz łańcucha
MASATO Opublikowano 13 Marca 2012 Opublikowano 13 Marca 2012 nie ma co się czepiać nazewnictwa, każdy wie o co chodzi
WAUZZZ8 Opublikowano 13 Marca 2012 Autor Opublikowano 13 Marca 2012 Warto sprawdzić czy ten na podmianę nie ma czasem przepustnicy bez linki(na potencjometr) bo u Ciebie jest linka i trzeba by wtedy pedał gazu/zespół pedałów przekładać na taki z potencjometrem. Ten na podmianę tak jak mój jest z linką.
Rekomendowane odpowiedzi