Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[BLB, BRE, BKD] Demontaż wymiana montaż pompowtryskiwaczy 2.0 tdi 16V

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor
Bardzo porzadny DIY.

A nie lepiej by bylo przelac blok ON uzywajac vaga??? niz krecic az zaskoczy ??

Probowałem, bez efektu.

---------- Post dopisany at 10:36 ---------- Poprzedni post napisany at 10:33 ----------

Musashi a jak wygląda sprawa ustawiania PD w przypadku skrzyni multitronic ? Chodzi mi tu o pkt. 28 i dalej..

niestety sobie nie pokrecisz :wink:

trzeba zalozyc klucz na nakretkę koła pasowego na wale korbowym i kręcić. ze względu na małą ilość miejsca trzeba to robić albo od spodu, albo odsunąć przedni pas do położenia serwisowego.

I wszystko wiadomo, dzięki :wink:

jeżeli działasz jednoosobowo, łatwiej z góry widzisz kiedy mijają się zawory. Jeżeli we dwójkę prosisz pomocnika napędowego o przyłożenie momentu obrotowego do wału a sam obsewujesz sterując głosowo obrotami, :decayed:

Opublikowano
Bardzo porzadny DIY.

A nie lepiej by bylo przelac blok ON uzywajac vaga??? niz krecic az zaskoczy ??

Probowałem, bez efektu.

nie mozliwe ;) kanal 035bs kilka razy i musi przelac/odpowietrzyc blok ;)

Opublikowano
  • Autor

Jest to logiczne, tez tak myslalem. Niestety okazalo sie nieskuteczne. W pierwszym momencie myslalem, ze niesprawne sa PD.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
tak. plaska droga nie pod wiatr. najlepiej tempomat.

Sprawdziłem spalanie i na 6-tym biegu przy prędkości 90 km/h komputer pokazywał ok 5 l/100

może trochę odgrzeje kotleta, miałem podobną sytuacje przyspieszanie wszytsko ładnie pięknie nie mulił a na wolnych telepał jak ta lala, podjechałem do chłopaków z CTR i w 3 minuty wtryski do wymiany, kupiłem nowe, (poźniej pochwale się zdjęciem) w dosyc okazyjnej cenie, i czekam jakie spustoszenie w silniku co z wałkiem rozrządu itp

pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Jako że ostatnio jestem zmuszony drazyc temat dodam od siebie:

- zestaw naprawczy z ASO (3 oringi oraz koncowka kulista) 03G198051A - sztuka 130zł :facepalm:

- zestaw naprawczy z BOSCH (3 oringi oraz koncowka kulista) 1417010996 - sztuka 25zł :decayed:

Posiadam trochę zestawów naprawczy z BOSCH (3 oringi oraz koncowka kulista) 1417010996 do odstąpienia - info na PW

Opublikowano

- zestaw naprawczy z ASO (3 oringi oraz koncowka kulista) 03G198051A - sztuka 130zł :facepalm:

- zestaw naprawczy z BOSCH (3 oringi oraz koncowka kulista) 1417010996 - sztuka 25zł :decayed:

To ja za zestaw naprawczy z Victor Reinz płaciłem ok 60zł za szt.

Opublikowano
  • Autor

Posiadam trochę zestawów naprawczy z BOSCH (3 oringi oraz koncowka kulista) 1417010996 do odstąpienia - info na PW

zestaw ASO zawiera dodatkowo srube regulacyjna, ktorej nie ma w zestawach ani boscha ani erling.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Dzięki obszernemu opracowaniu wątku przez Musashiego, przy okazji opisu dot. świec żarowych wymieniłem u siebie wszystkie świece ( z NGK na BERU) i powiem, że faktycznie bez klucza dynamometrycznego nie ma co podchodzić do ich wykręcania i wkręcania. Przydała się również fotka z kolejnością odkręcania i dokręcania śrub pokrywy głowicy. Całość wymiany świec trwała u mnie ok. 1,5 godz., spokojnie i bez żadnych problemów.

Dzięki Musashi !!!

Opublikowano

Musashi jak wygląda sprawa dokręcania śrub w przypadku 1.9 TDI PD? Na necie znalazłem następujące informacje:

-śruby mostków wałka rozrządu 8Nm+90st. (muszę wymienić wałek rozrządu)

-śruby wałka dzielonego z dźwigniami PD 20Nm+90st.

-śruba dociskająca PD 12Nm+180st+90st.

Czy te informacje są poprawne? Najbardziej zastanawia mnie moment dokręcania śruby z boku PD która go dociska.

Opublikowano
  • Autor

tak, wartosci sa poprawne,

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Koledzy mam takie pytanie jaki jest skoku PD w silniku BPW? 180 stopni czy 225 ??? Z góry dzięki :hi:

Opublikowano
  • Autor
tak. plaska droga nie pod wiatr. najlepiej tempomat.

Sprawdziłem spalanie i na 6-tym biegu przy prędkości 90 km/h komputer pokazywał ok 5 l/100

może trochę odgrzeje kotleta, miałem podobną sytuacje przyspieszanie wszytsko ładnie pięknie nie mulił a na wolnych telepał jak ta lala, podjechałem do chłopaków z CTR i w 3 minuty wtryski do wymiany, kupiłem nowe, (poźniej pochwale się zdjęciem) w dosyc okazyjnej cenie, i czekam jakie spustoszenie w silniku co z wałkiem rozrządu itp

pozdrawiam

a jakie spustoszenie? czym spowodowane?

---------- Post dopisany at 10:09 ---------- Poprzedni post napisany at 10:07 ----------

Koledzy mam takie pytanie jaki jest skoku PD w silniku BPW? 180 stopni czy 225 ??? Z góry dzięki :hi:

jaki skoku? moglbys doprecyzowac pytanie?

Opublikowano

Kolego Musashi chodzi mi o luz na dźwigience PD ;)

Opublikowano
  • Autor

luzu jakogo takie sie nie mierzy, ani sie go nei okresla w stopniach. to kat o jaki nalezy cofnac srube regulacyjna, po dokreceniu jej do wyczuwalnego oporu.

W przypadku BPW to 180st

uczulam ze wymiana PD w silnikach 8V jest o wiele trudniejsza, poniewaz nalezy zachowac osiowość PD w stosunku do głowicy.

W praktyce uzyskuje sie to mierząc odległość PD od brzegu głowicy.

Opublikowano
luzu jakogo takie sie nie mierzy, ani sie go nei okresla w stopniach. to kat o jaki nalezy cofnac srube regulacyjna, po dokreceniu jej do wyczuwalnego oporu.

W przypadku BPW to 180st

uczulam ze wymiana PD w silnikach 8V jest o wiele trudniejsza, poniewaz nalezy zachowac osiowość PD w stosunku do głowicy.

W praktyce uzyskuje sie to mierząc odległość PD od brzegu głowicy.

Właśnie o to mi chodziło Musashi. O osiowości to akurat wiem. Kurczę to chyba bd musiał poprawić ten luz bo cofnąłem o 225 stopni (gdzieś tak wyczytałem na forum)

---------- Post dopisany at 18:43 ---------- Poprzedni post napisany at 18:18 ----------

http://a4-klub.pl/silniki-diesla-29/all-b7-olej-silniku-max-225930/index3.html

:: Zobacz temat - Tuning silnika PD poprzez wymiane pompowtryskiwaczy

sruby regulacyjne dokreca si edo wyczuwalnego oporu a nastepnie dla BPW i BRB cofa sie o 225 o . kontrnakretke dokreca sie momentem 30Nm

To już sam nie wiem czy 180 czy 225

Opublikowano
  • Autor

po pierwsze w linku opisano 1,9 tdi AVB 100 KM.

po drugie 225 st wyłacznie AJM, AJT

Jezeli bardzo chcesz pozostaw 225 :cool1:

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam Kolegów

Mam takie pytanie w moim B7 wymieniłem silnik gdyż poprzedni padł. Kupiłem słupek a osprzęt i wtryski przekładam swoje.

Może ktoś podać wymiary jak zamontować wytryski w stosunku do głowicy. Silnik 2.0 BPW. Z góry dzięki :hi:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

na 99% tak samo jak w 1,9. zerknij jeszcze tu... o 120stp jak tam wspomina Leo nie raz słyszałem... osobiscie nie miałem okazji tego testowac...

Regulacja pompowtryskiwaczy : Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników - Najwieksze forum uzytkownikow aut Volkswagen Golf -

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam !! posiadam Audi A4 2.0TDI B7 z 2005 roku w automacie i mam w niej do wymiany pompowtryskiwacze tylko nie wiem o jakim symbolu mam ich szukać... mój VIN to WAUZZZ8E16A079308 proszę o podpowiedzieć z góry dzięki.

Opublikowano

Na pokrywie paska rozrządu jest wlepa z symbolem silnika, albo w książce serwisowej masz podane. Jeśli masz BLB to mam kpl. pompowtryskiwaczy do sprzedania.