Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Niestawienie sie świadka w sądzie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie ,co mi za to grozi ??? sprawa jest o jakąś kase której mój prezes nie wypłacił gościowi za żle wykonaną prace. Powiem jeszcze że obecnie jestem na urlopie i gdymy mój prezes powiedział że se gdzieś wyjechałem czy jak:wink:

Opublikowano

Jak Prezes będzie placil za Ciebie grzywny to możesz unikać dalej. Az któregoś dnia Sąd uzna za stosowne sprowadzenie Cię pod przymusem. Poinformowales wcześniej Sąd ze wyjeżdżasz i prosisz o przelozenie rozprawy na inny termin?

Wysłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk

Opublikowano

tu nie chodzi o to żeby unkać , porostu miałem wcześniej na Bukowine sobie polecieć a tak trzaby zapitalać do Łomży:kwasny: chodzi o to czy przy pierwszym niestawieniu sie odrazu leci jakaś grzywna??? A i jeszcze zawezwanie na sprawe dostaliśmy 2 tyg. temu

Opublikowano

Dlatego pytalem czy informowales o swoim wyjeździe Sąd. Jeśli nie to możesz się spodziewać grzywny. To nie studia ze masz 3 podejścia do egzaminu i idziesz kiedy ci pasuje. Z tylu na wezwaniu masz informacje o konsekwencjach niestawienia się na wezwanie.

Wysłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk

Opublikowano

czyli co pozostaje zwolnionko lekarskie???

Opublikowano

Chyba nawet nie wystarczy zwykłe zwolnienie lekarskie.. tam coś chyba było, że musi być potwierdzone przez biegłego lekarza przy sądzie. Nie mam 100% pewności.

Opublikowano

Chyba nawet nie wystarczy zwykłe zwolnienie lekarskie.. tam coś chyba było, że musi być potwierdzone przez biegłego lekarza przy sądzie. Nie mam 100% pewności.

:shock3:

zaraz pojade po to gówno i poczytam jeszcze raz

Opublikowano

I chyba mam rację bo znalazłem:

Jeśli niestawiennictwo spowodowane jest chorobą, każda ze stron zobowiązana jest również do pisemnego usprawiedliwienia i dołączenia zaświadczenia lekarskiego wydanego przez uprawnionego lekarza sądowego.

Opublikowano
:wallbash::wallbash:
Opublikowano

zwolnienie tylko od lekarza sądowego i to od tego którego opłaca dany sąd. możesz jeszcze wysłać przed sprawą pismo, że akurat jesteś na planowanym urlopie na którym będziesz poza granicami kraju a zrezygnować nie możesz, bo wpłaciłeś bezzwrotną zaliczkę. wiele razy przechodziło

Opublikowano

Co do kary to zależy od Sądu czy nałoży za pierwszym razem czy dopiero za kolejnym.Kumpel od razu dostał 250 zeta.Jeśli miałbyś sprawę a w tym czasie masz urlop to pisz podanie do Sądu że się nie stawisz z powodu urlopu,zwykłe L4 też jest akceptowane,ale wiadomo,nie po terminie sprawy tylko 3 dni przed sprawą trzeba powiadomić :)

Opublikowano

Nie stawiłem się kiedyś na sprawę o podział majątku. Nie dostałem żadnej grzywny a byłem wzywany jako świadek...

Opublikowano
Nie stawiłem się kiedyś na sprawę o podział majątku. Nie dostałem żadnej grzywny a byłem wzywany jako świadek...

A może dostałeś "Zawiadomienie" a nie "Wezwanie"?

Opublikowano

Wezwanie, bo później dostałem jeszcze 2 po około dwóch miesiącach, ale sędzina nic się nie czepiała ja drugi raz się stawiłem. A miałem o tyle dobrą sytuację, że pozwany obiecał uregulować wszelkie kary za niestawiennictwo.

Opublikowano

Kiedyś nie stawiłem się na sprawę. Dostałem dosyć wysoką grzywnę i wezwanie na następna sprawę, na którą się udałem, na szczęście kara została anulowana gdy stawiłem się na rozprawie.

Opublikowano

..nie pojechałem :doh: zobaczymy co będzie aczkolwiek narazie czifu nie dryna że cuś dostałem:wink: