electro_01 Opublikowano 22 Marca 2012 Opublikowano 22 Marca 2012 Witam. Problem nieco dziwny, więc postanowiłem się poradzic. Żeby nie przeciągac; Od jakiegoś czasu, moja A4, zwiększała apetyt na paliwko. Była zima, więc sądziłem że jak zrobi się nieco cieplej, to sie uspokoi, ale się przeliczyłem... Przy okazji wymiany rozrzadu, i kontroli kąta wtrysku, okazało się że sypnął się czujnik temperatury paliwa. TDI-timing pokazywał temperaturę 249*C, w blokach to samo. Po wymianie czujnika (a właściwie elementu wykonaczego jakim jest termistor) wskazania się pojawiły, ale niestety niedokładne. Gwoli ścisłości dodam, że termistor odpowiada parametrom oryginalnego, i nie mam zadnego mostka, rezystora etc. A teraz konkrety i to co mnie najbardziej zastanawia: Vag 311 przed wymianą 249*C ciągle - po wymianie 77*C i wzrasta Vag 409 przed wymianą 249*C ciągle - po wymianie 77*C i wzrasta Polski Vag 4,9 bodajże przed wymianą 130*C - po wymianie 8*C i wzrasta wszystkie pomiary robione na zimno , w temperaturze zewnetrznej rzędu 5-7*C, temperatura plynu 25-30*C. Wydaje się że teraz polski Vag pokazuje dobrą temperaturę, tylko dla czego Vag 311 i 409 przekłamują? Jeśli komuś wpadnie jakiś pomysł, proszę o sugestie.
przemik Opublikowano 23 Marca 2012 Opublikowano 23 Marca 2012 Bardziej bym wierzył VAG 3.11 niz jakiemus "polskiemu wagowi". Tutaj są podane opory przy odpowiedniej temp.(dane dotyczą nastawnika indukcyjnego). Rzuc okiem tutaj powinno cos pomóc http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/85ad5913f6862641.html Czujnik temperatury paliwa w pompie VP37 ma numer 028906040C.... kosztuje ok. 80 PLN
electro_01 Opublikowano 23 Marca 2012 Autor Opublikowano 23 Marca 2012 owsszem, czujnik kosztuje w salonie 80.35 zl, a termistor 3 zl i ma dokladnie takie same parametry. Ja tez zawsze sklanialem sie ku starszym wersjom Vag-a, ale tym razem cos mi nie pasuje i dla tego zapytalem. Na zimnym silniku, czyli temperaura okolo 10*C mam na pinach 4 i 7 opor rzedu 3.7k czyli zgodnie z parametrami podanymi tez przez Ciebie, a mimo to vag pokazuje temp okolo 70*C ...
Rekomendowane odpowiedzi