Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z Sekwencją

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam taki problem juz od dłuższego czasu z przełączaniem na gaz gdy silnik jest zimny. Wygląda to tak jade kilka km. zapali się kontrolka na centralce ze już sie rozgrzał do odpowiedniej temp. zeby przełączyć sie na gaz i jak przełączy sie od razu go zamuli i wraca na Pb. Potem przełączam ręcznie na gaz i wtedy znowu to samo albo zapali sie kontrolka ze gotowy przełączyć sie na gaz a nie próbuje nawet sie przełączyc tylko od razu wraca na Pb. Temp na wskażniku juz blisko 90st. a nadal to samo i tak katuje go przełączajac na gaz do skutku. Albo jest jeszcze jedno wyjście musze zatrzymać sie wylaczyc silnik wyjąć bezpieznik od gazu włozyc i juz wtedy za zwyczaj przełączy sie bez problemu. I po takim katowaniu jak raz juz zalapie to pozniej bez problemu sie przełącza jak ciepły jest.

Instalacja to jakies DTS gas system nie wiem czy ktokolwiek slyszal.

Opublikowano

Najlepiej mieć interfejs i podłączyć i zobaczyć co jest ustawione ale to coś ze sterownikiem gazu tak myślę jak go zresetujesz to jest oki , może być też czujnik temperatury w gazie i może wariować ale to są tylko przypuszczenia .

Opublikowano

Mialem podobny objaw sekwencja stag po paru latach wsuwka zasniedziala co odpowiada za przelaczenie gazu wystarczylo zmienic na nowa i wszystko gra.

Opublikowano

Pod maska musisz patrzec w okolicach parownika reduktora elekrozawor ja to mialem kolo zbiorniczka na plyn wspomagania pod tym plastikiem takie 2 wsuwki ida.A najlepiej podjedz do gazownika wydaje mi sie ze to pier**la.Czasami moze walnac tez regulator cisnienia.Milalem taki objaw ze sie przelaczal na gaz ale od razu rozlanczalo tak jakby sie skonczyl gaz .

Opublikowano

ten moj gazownik co u nich zakladalem gaz to patrzy zeby tylko wypchnąć klienta a mam gwarancje jeszcze i co nie pojade to mi g.. poradzi. Zawsze mowi ze moze to moze tamto a nic nie zrobi. Własnie u mnie tez tak sie robi jak by gazu nie bylo. No nic jutro po patrze te wsuwki.

Ale podejrzewam sterownik bo po wyjęciu bezpiecznika pewnie sie resetuje i łapie na gaz.

Opublikowano

Dt gas to słaba elektronika.

Jak masz gwarancję, to ciśnij gazownika. Jak nie usunie usterki, to niech zabiera instalację i oddaje kasę.

Pismo z pieczątką kancelarii prawnej mocno ułatwia rozmowę.

Opublikowano

Dt gas to badziewie jakich mało... tanio zrobili ale teraz sie mecze bo caly czas cos sie pierdzieli, kumpel tez u nich zakladal to jeszcze gorzej mu sie wali niz mi. W zyciu bym juz nie zalozył u nich gazu nawet do roweru.

Opublikowano

Jak masz gwarancje to zacznij od firmy która zakładała niech usuną problem , założyli instalacje to niech doprowadza ją aby działała

Opublikowano

tylko ze bedzie taki problem ze jak do nich dojadę bo mam z 30km to sie przełączy na gaz i pozniej juz bedzie ok i mi powie ze wszystko dobrze i on nic nie moze zrobic. Dlatego pytam tutaj bo wiem ze jak pojade to strace tylko czas pieniadze i nerwy,

Opublikowano

to włącz gaz u nich niech ostygnie samochód .

Opublikowano

zrobiłem tak jak mowił tomi i rzeczywiscie 2 wsuwki byly zasniedziane i masa też tak samo wyczysciłem no i się przełączyl od razu, ale jeszcze sie nie ciesze bo zdarzało mu sie ze od razu łapał na gaz rzadko ale sie zdarzało wiec zeby sie nie okazalo ze i teraz tak zrobił. Jak samochód wystygnie to spróbuje jeszcze raz:)

A co do "moich" gazowników to jeśli zaśniedzienie było przyczyną to w życiu by nie doszli że to przez to tak sie dzieje:)

Opublikowano

te kompy i elektronika to jedno gowno. zakladaja co popadnie a kasuja jak za stagi. wywal to i pozatym gwarancja zobowiazuje naprawe jak tylko cos jest nie tak wiec na wlasna reke nie grzeb bo stracisz gware.

Opublikowano

kurde ale jak pojade do nich to samochód mi sie na grzeje i przełaczy sie w koncu i poniej juz bedzie wszystko dobrze i jak zwykle mi powie ze on nie moze nic zrobic bo nic sie nie dzieje. Jezdzilem tak do nich jak mi szarpal na zimnym i za nim dojechałem 30km to bylo wszystko dobrze i nawet nie raczy nic sprawdzic tylko posłuchał ze rowno chodzi i " ja tu nic nie zrobie bo dobrze chodzi" i tak w ciagu dwoch miesiecy bylem z 5 razy u nich. Jak sie udało ze u nich tez nierowno chodził to wymienił tloczek na listwie wtrysków i nawet nie podłączył pozniej do komputera zeby ustawic. No i po takiej naprawie mijało max 2 dni i dalej to samo. I tak w sumie wymienial mi chyba 3 razy te tłoczki i w końcu spotkał mnie zaszczyt załozyl całą drugą listwe ale zeby nie stracil za duzo to listwa byla po regeneracji...

Oczywiscie nie ustawił mi komputerem i dalej sie jebało. Wiec chyba nie dziwi sie mi nikt ze nie chce do nich jechac i psuc sobie nerwy.

Opublikowano

Ja sie nie dziwie... Najwazniejsze w dobrej instalacji gazowej to dobry gazownik :hi:

Popytaj o dobrego gazownika u Ciebie w okolicy i jedz niech zerknie... Od zrobienia przegladu gwary przeciez nie stracisz, najwyzej tylko te 50zl, a moze akurat :whistling:

Opublikowano

Aby tylko klient zapłacił, a potem niech się martwi, jak się do nich pojedzie do pewnie przewody WN, świece a na pewno sonda lambda.

Na PB wszystko było OK

Od jakiegoś czasu jeżdzę tylko do gazowników aby założyli tylko instalację, jak zmieniam auto.

Montują co chce.

Sam bym założył ale ta homologacja.

Potem już ich nie oglądam sam wyreguluję czy wymienię filtry

Zmieniałem sąsiadowi ze zwykłem instalki na sekwęcję Stag 300 Isa2 i jest zadowolony.

U siebie na dniach zmienię też na Staga bo mam Elpigaz i tu jest strasznie uboga regulacja mapy itp.

Opublikowano

byłem dzisiaj u tych moich gazowników i stwierdzili ze zawór na parowniku jest zabrudzony i wyczyscili. Na razie jeszcze nie wystygł samochod to nie wiem czy pomogło ale na 99% nic to nie da. Jak powiedziałem ze po wyjeciu bezpiecznika i włozeniu przełącza sie to uslyszałem ze to nie ma nic do rzeczy i moze to zbieg okoliczności... Tak kur... juz przez jakies 2 miesiące ma zbieg okolicznosci. Po drodze do domu wstąpilem jeszcze do innego gazownika mowie mu co sie dzieje otworzyłem maske on tylko spojrzał i mówi " ja sie nie dotykam do tego bo to jest założony gaz w XXX" ( nie chce tutaj podawac gdzie zakładałem). I powiedział jeszcze ze u nich instalacje założyc to nigdy ładu dojść nie mozna. I ze trzeba komputer wymienić i parownik moze i listwe wtrysków.

A jeszcze wczoraj odkryłem ze po odłączeniu centralki nawet na zapalonym silniku tez sie przełączy po ponownym podłączeniu. Jak zapytałem moich gazowników ze moze centralka sie wali to powiedział ze " centralka działa albo nie działa" czyli wg niego jak by nie dawała zadnych oznak zycia to wtedy znaczy ze jest zepsuta.

I będziesz zdrowy...

Opublikowano
byłem dzisiaj u tych moich gazowników i stwierdzili ze zawór na parowniku jest zabrudzony i wyczyscili. Na razie jeszcze nie wystygł samochod to nie wiem czy pomogło ale na 99% nic to nie da. Jak powiedziałem ze po wyjeciu bezpiecznika i włozeniu przełącza sie to uslyszałem ze to nie ma nic do rzeczy i moze to zbieg okoliczności... Tak kur... juz przez jakies 2 miesiące ma zbieg okolicznosci. Po drodze do domu wstąpilem jeszcze do innego gazownika mowie mu co sie dzieje otworzyłem maske on tylko spojrzał i mówi " ja sie nie dotykam do tego bo to jest założony gaz w XXX" ( nie chce tutaj podawac gdzie zakładałem). I powiedział jeszcze ze u nich instalacje założyc to nigdy ładu dojść nie mozna. I ze trzeba komputer wymienić i parownik moze i listwe wtrysków.

A jeszcze wczoraj odkryłem ze po odłączeniu centralki nawet na zapalonym silniku tez sie przełączy po ponownym podłączeniu. Jak zapytałem moich gazowników ze moze centralka sie wali to powiedział ze " centralka działa albo nie działa" czyli wg niego jak by nie dawała zadnych oznak zycia to wtedy znaczy ze jest zepsuta.

I będziesz zdrowy...

Współczuję

Kup sobie interfejs podłącz i z pomocą forum sam ogarniesz, chyba że coś jest skopane

Opublikowano

chyba pojade gdzies jeszcze do gazownika jakiejs dobrej firmy i zobacze co oni powiedza. Bo moim zdaniem to cos z komputerem lub moze listwa wtrysków i sam interfejs mi nie wiele pomoze...