Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Odpalanie_na_ciepłym_silniku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkim,

Posiadam Audi a4 2,0 Tdi 140 KM, rok produkcji 2006. Model 2007. Tiptronic

Auto sprowadzone z Niemiec. Jeżdżę nim od października zeszłego roku (zrobiłem ok.15 tys. km- stan licznika na dziś to 179 tys.).

Ogólnie bez problemów.

Jednak od samego początku jak go mam, auto dziwnie zachowuję się podczas odpalania na ciepłym silniku: strasznie trzęsie i drży silnik. Tylko w momencie

odpalania, później wszystko jest już ok.

Na zimnym silniku odpala bez problemu; zero drgań.

Niem mam pojęcia co to może być

Czy ktoś ma jakieś pomysły?

Opublikowano

to samo mam od roku i nikt nie może tego ogarnąć ???

Opublikowano
  • Autor

robiłeś coś z tym? Czy jeździsz tak dalej?

Mam wrażenie jakby zaraz miało się coś posypać

Opublikowano

Od dużo osób słyszałem o podobnym przypadku w tym silniku, ponoć korekcja map pomaga.

Opublikowano

Mi pomogli ludzie z forum passata, ale odnośnie długiego palenia na ciepłym silniku, więc jeśli to ma też z tym związek to napiszę:

W VCDS wchodzisz w 01 (Engine), potem 16 - Security access. Wpisujesz kod 12233 - po zatwierdzeniu powinno pojawić się okienko, że przyznano dostęp.

Teraz wchodzisz w 10 (Adaptation) i na kanale pierwszym (01) wartość 0 zmieniasz na 50, klikasz test, jeśli w polu test pokaże się wartość 50 - klikasz Save.

Czekasz chwilę, wychodzisz z VCDS'a, wyłączasz zapłon, włączasz spowrotem i odpalasz silnik. Powinno nie być problemu.

Działa to na silnikach 1.9 TDi jak i 2.0 TDi (przynajmniej u mnie - BKD).

Pozdrawiam.

wrobelbiz

Opublikowano

nie chce nic mowic ale juz byla dyskusja na ten temat i takie odpaulanie to normalka. a zmiana tej dawki nie jest zbyt zdrowa dla silnika

Opublikowano

dlugie - miekkie uruchamianie silnikow, zostalo wprowadzone, ze wzgledu na zabezpieczenie dwumasowego kola zamachowego przed wczesniejszym zuzyciem.

jaki jest kod silnika?

Opublikowano

tu nie chodzi o długie miekkie odpalanie, Ja mam to samo w momencie odpalania na ciepłym silniku jest coś jak by uderzenie - metaliczny oddzwięk, saqmochód odpala z dotyku nie ma z tym problemu, to jest pojedyncze uderzenie, drganie jak zwał tak zwał, zaglądałem już pod samochód ale tam jest wszystko sztywne i nie ma nigdzie luzu, albo Ja go po prostu nie znalazłem, jeżeli ktoś wie co to może być to plissss o info!!!!

Opublikowano

no metaliczne udezenie to moze dwumas siada

Opublikowano

to nie dwumas Ja mam miltitronicka (;

Opublikowano

Dzięki trochę mnie z pewności wytrąciłeś ): narazie innych opisywanych objawów nie zanotowałem, a jestem wyczulony na jakiekolwiek zmiany w pracy silnika i samochodu ogólnie (; nie ma co panikować, zobaczymy jak będzie się zachowywała furka, ale dzięki za info.

Opublikowano
Mi pomogli ludzie z forum passata, ale odnośnie długiego palenia na ciepłym silniku, więc jeśli to ma też z tym związek to napiszę:

W VCDS wchodzisz w 01 (Engine), potem 16 - Security access. Wpisujesz kod 12233 - po zatwierdzeniu powinno pojawić się okienko, że przyznano dostęp.

Teraz wchodzisz w 10 (Adaptation) i na kanale pierwszym (01) wartość 0 zmieniasz na 50, klikasz test, jeśli w polu test pokaże się wartość 50 - klikasz Save.

Czekasz chwilę, wychodzisz z VCDS'a, wyłączasz zapłon, włączasz spowrotem i odpalasz silnik. Powinno nie być problemu.

Działa to na silnikach 1.9 TDi jak i 2.0 TDi (przynajmniej u mnie - BKD).

Pozdrawiam.

wrobelbiz

Faktycznie opisany sposob pomaga ... sprawdzone na moich furach BKD i BJB. Ale czasami mozesz wpisac i 80 i ciezko pali.

Wtedy tylko korekta mapy u kogos kto ma o tym pojecie.

Opublikowano

Witam mój szwagier miał podobny problem jak silnik był ciepły to ciężko odpalał wgrał ponownie (mape)!Nie wiem jak się to fachowo nazywa.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Dzięki wszystkim za informację.

a tak w ogóle to jak najprościej sprawdzić kod silnika?

jestem zielony w te klocki

Opublikowano
Dzięki wszystkim za informację.

a tak w ogóle to jak najprościej sprawdzić kod silnika?

jestem zielony w te klocki

na osłonie paska jest wlepka z kodem silnika lub wlepa w kole zapasowym, lub w avantach pod siedziskiem tylnej kanapy, no a jak masz ori książkę to tam też powinna być wlepa z kodem silnika :wink: pozdro!